Europei îi mai rămân trei zile la dispoziție pentru a se hotărî cât de dur va juca în cursa globală pentru achiziționarea dozelor de vaccin anti-Covid, scrie Politico. Anunțul de acum câteva zile venit de la AstraZeneca, privind cantitatea redusă de doze care va fi livrată către țările UE i-a înfuriat pe oficialii europeni care se gândesc acum la posibilitatea restricționării exporturilor de vaccin produs pe teritoriu european. Bruxelles-ul a anunțat deja că va pune la punct un mecanism până la finalul săptămânii.
Întrebarea rămâne, însă, cât de departe va merge acest mecanism, iar această problemă deja i-a pus oficialii europeni de la Bruxelles într-o „confruntare” cu liderii statelor-membre, cei care trebuie să gestioneze o campanie de vaccinare semnificativ mai înceată decât cele din țări precum Marea Britanie, SUA sau Israel.
Posibilitatea de a bloca efectiv exporturile vaccinurile produse în Europa către terți ar putea părea o măsură atrăgătoare pentru unii dintre liderii naționali, unul dintre susținători fiind, de exemplu, ministrul Sănătății german, Jens Spahn. Însă o astfel de decizie ar pune Comisia Europeană într-o situație foarte delicată, în contextul în care această instituție este, deobicei, una dintre cele mai directe adversare ale restricțiilor comerciale și protecționismului ca modalități de gestionare a șocurilor economice.
De asemenea, oficialii europeni sunt conștienți și de faptul că asemenea restricții ar putea afecta relațiile UE cu ceilalți aliați și vecini care depind de livrările de vaccin din Europa.
„Este important de menționat că nu plănuim impunerea unei interdicții de export sau unor restricții de export. Este vorba de un mecanism de transparență pentru a putea vedea mai clar care este capacitatea producătorilor, numărul de doze produse, la care centre de producție, câte doze sunt vândute în ce țări și câte doze sunt exportate. Este vorba de transparența livrărilor”, a spus Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț.
Situația ar putea degenera rapid, iar producția de vaccinuri ar putea fi afectată
Experții dar și legislatorii europeni au avertizat imediat ce a apărut această propunere că ea ar putea duce la niște efecte în cascadă care pot scăpa rapid de sub control. Situația ar putea escalada și ajunge la un război comercial direct în ce privește producția și proviziile de vaccinuri.
În situația în care lanțurile de producție sunt „împletite” între mai multe țări, efectul restricțiilor mutuale ar putea să afecteze negativ producția.
„Până nu demult, vaccinul împotriva Covid-19 era un bun public. Acum, lupta pentru obținerea lui a început cu adevărat”, spune Bernd Lange, șeful comitetului pentru comerț al Parlamentului European.
Mesajul că până și piețele deschise ale Uniunii Europene ar putea să joace cartea restricțiilor de export ar putea avea un efect de domino la nivel global. Mai mult, astfel de măsuri ar lovi în credibilitatea internațională a blocului european, consideră Lange, care mai spune că este vorba de un dublu standard – „În Organizația Internațională a Comerțului, UE susține principiul circulației libere a medicamentelor anti-Covid. Ar fi absolut bizar dacă acum am impune măsuri în disprețul acestui principiu”.
Tensiuni între Pfizer/BioNTech și statele UE
Probleme de livrare au apărut nu doar în ce privește vaccinul AstraZeneca. Pfizer a anunțat că va putea furniza SUA dozele de vaccin contractate mult mai repede decât se anticipase anterior, dar între timp, Europa se confruntă cu o reducere a livrărilor, care a dus la tensiuni între Pfizer/BioNTech și țările membre.
Decizia luată de Pfizer și BioNTech de a reduce numărul de flacoane de vaccin pentru țările europene i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății să încetinească planurile de vaccinare.
Contractele Pfizer și BioNTech cu guvernele sunt pentru un număr stabilit de doze, iar companiile au răspuns la recomandările Autorității Europene a Medicamentului de a fi folosite șase doze în loc de cinci prin reducerea numărului de flacoane pe care le livrează.
Oficialii din domeniul sănătății din toată Europa au avertizat că acest proces este dificil și că schimbarea volumelor de livrare i-a lăsat în imposibilitatea de a completa programele de vaccinare. De asemenea, sunt probleme în livrarea vaccinului cauzate de reconficurarea fabricii din Belgia, astfel încât să poată fi produs mai mult vaccin, iar cele două probleme au tensionat relația dintre companie și țările UE.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat, folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. Italia a anunțat deja că vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID.
Editor : Adrian Dumitru