Live Text Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia și amenință occidentul cu armele nucleare: „Nu blufez, avem o mulțime de arme”
Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate „condițiile pașnice de organizare a referendumurilor” în zonele ocupate. Administrațiile de ocupație din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia. Consultările populare vor începe vineri, în ziua în care se împlinesc șapte luni de război în Ucraina. Se vor încheia pe 27 septembrie. Moscova susține inițiativa, însă nu controlează niciuna dintre aceste regiuni în întregime și a suferit înfrângeri dureroase pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni. În ultimul mesaj postat pe rețelele sociale, Volodimir Zelenski a susținut că armata continuă să înainteze, situaţia de pe linia frontului indicând că iniţiativa aparţine Ucrainei.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:
- Vrem să eliberăm de neonaziști cetățenii care trăiesc în teritoriile din Donețk și Lugansk, Herson și Zaporojie.
- Susțin mobilizarea parțială: doar cei care sunt în rezervă vor fi chemati. Ei vor fi antrenați suplimentar.
- Vom face tot ce putem pentru a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor.
- Vorbim de un șantaj nuclear. Centrala Zaporojie a fost țintită.
- NATO a spus că este posibil să folosească arme nucleare împotriva Rusiei, nu permitem asemenea tratamente.
- Noi avem diverse arme de distrugere și componente mult mai moderne decât ale NATO.
- Vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Și nu blufez.
- Cetățenii ruși să fie siguri că integritatea teritorială, independența noastră vor fi asigurate, ne vom apăra prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.
- Vor să ne șantajeze cu armele nucleare.
- În istoria noastră, poporul nostru a avut destinul de a se apăra de cei care ne-au atacat patria mamă.
Vicepremierul Ucrainei cere oamenilor din zonele ocupate să nu participe la referendumuri
ACTUALIZARE 23.55 Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk le-a cerut oamenilor din zonele ocupate de ruși să nu participe la referendumurile planificate de autoritățile proruse, relatează CNN.
„Vă rugăm să le spuneți prietenilor și rudelor voastre care au rămas pe teritoriile ocupate temporar să nu-și ia pașapoarte rusești, să nu participe la niciun pseudoreferendum și în niciun caz să nu colaboreze cu ocupanții”, a spus Vereșciuk la televiziunea ucraineană.
Ea a subliniat, de asemenea, cine va fi acuzat penal: cei care primesc pașapoarte rusești pentru a obține un post în autoritățile de ocupație, cei care îi încurajează pe alții să-și schimbe pașaportul, cei care îi privează de ajutor sau servicii umanitare pe oameni fără pașaport rusesc.
„De exemplu, știm despre cazuri în care oamenilor li s-a refuzat tratamentul sau medicamentele necesare pentru că nu aveau pașaport rusesc”, a spus ea.
Vereșciuk a mai spus că cei care organizează și desfășoară un referendum vor fi sancționați, dar nu și cei care și-au furnizat datele personale pentru a primi pensii sau ajutor umanitar.
„În orice caz, trebuie depuse toate eforturile pentru a nu participa la așa-zisul referendum. Nu trebuie să fiți printre cei care organizează sau conduc așa-zisul referendum, adică comisia de supraveghere sau orice altceva similar”, a adăugat ea.
Biden: Putin a amenințat Europa cu arme nucleare. SUA sunt decise să apere democrația în întreaga lume
ACTUALIZARE 19.45 Președintele american Joe Biden a descris războiul din Ucraina drept unul „decis e un singur om”, scrie CNN. El a spus la ONU că Rusia „a încercat să ștergă un stat suveran de pe hartă”, adăugând că războiul este despre „anularea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur și simplu”. „De oriunde ați fi, asta ar trebui să vă înghețe sângele”, a adăugat el.
Făcând referire la Rusia, președintele american a spus că respinge folosirea „violenței și războiului pentru a cuceri națiuni și a extinde granițe”, adăugând că dorește ca războiul să se încheie în „condiții echitabile”. „Acesta este un război brutal, complet inutil”, a mai spus președintele SUA. Biden a adăugat că „nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat un conflict”.
Borrell: Putin pune în pericol pacea mondială
ACTUALIZARE 19.40 Pacea mondială este pusă "în pericol" de deciziile preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza rezerviştii şi de ameninţările sale de a folosi arme nucleare, a avertizat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP, citat de Agerpres.
"Anunţul făcut de Putin privind referendumuri fictive, o mobilizare militară parţială şi un şantaj nuclear constituie o escaladare gravă", a scris el pe Twitter.
"Ameninţarea cu arme nucleare este inacceptabilă şi reprezintă un pericol real pentru toţi", a insistat el. "Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a împiedica astfel de acţiuni. Pacea mondială este în pericol", a avertizat responsabilul UE.
Cu câteva ore înainte, purtătorul său de cuvânt, Peter Stano, dădea asigurări că ultimele iniţiative ale liderului rus vor avea "consecinţe".
"Statele membre ale UE au organizat deja o reuniune de coordonare în marja Adunării Generale de la New York", a precizat el. Peter Stano, însă, a refuzat să detalieze, afirmând că detaliile discuţiilor sunt "confidenţiale".
UE a adoptat deja şase pachete de sancţiuni economice împotriva Rusiei, dar au apărut tensiuni între statele membre, iar Ungaria a declarat că se opune noilor măsuri europene. Este necesară unanimitatea pentru sancţiunile UE.
"Teritoriile ocupate fac parte din Ucraina, care are toate drepturile să-şi restabilească autoritatea acolo şi UE este pregătită să-şi continue sprijinul în domeniul militar", a adăugat Peter Stano.
Statele UE urmează să se pronunţe cu privire la alocarea de noi fonduri pentru continuarea asistenţei lor militare către Ucraina.
Au fost deblocaţi deja 2,5 miliarde de euro din Facilitatea europeană pentru pace, un fond gestionat interguvernamental în afara bugetului comun, iar noua tranşă în discuţie ar urma să fie de 500 de milioane, potrivit informaţiilor obţinute de AFP. Peter Stano nu a confirmat această sumă.
Liderii UE se reunesc pentru un summit informal în perioada 6-7 octombrie la Praga, urmând ca pe 17 octombrie să aibă loc o reuniune a miniştrilor de externe. O reuniune a miniştrilor apărării din NATO este programată pentru 13 şi 14 octombrie la Bruxelles.
Fiul lui Peskov refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Putin
ACTUALIZARE 19.00 Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Rusia în Ucraina, deși se încadrează în limita de vârstă. „Eu sunt Domnul Peskov, voi rezolva problema la un alt nivel”, a spus acesta, în direct, la un canal TV rus.
Nikolai Peskov a fost sunat, în direct, de către un prezentator care s-a dat drept reprezentant al comisariatului pentru a-i aduce la cunoștință că trebuie să se prezinte la sediu. Când a aflat despre ce este vorba, tânărul în vțrstă de 32 de ani a devenit nervos și a spus că nu are de gând să meargă la comisariat pentru că el este „Domnul Peskov”.
Citește continuarea AICI
Journalists call Dmitri Peskov's son Nikolai pretending to be from a recruiting office. They ask him if he's going to show up as required. He says he will "resolve this on another level". Asked point blank if he will go to the front as a volunteer, he says no. https://t.co/ROZZaHVGHn
— X Soviet 🇺🇦 (@XSovietNews) September 21, 2022
Casa Albă: SUA iau în serios ameninţarea lui Putin privind folosirea armelor nucleare
ACTUALIZARE 17.37 Statele Unite „iau în serios” ameninţarea lansată de preşedintele rus Vladimir Putin că ar putea recurge la arma nucleară în războiul din Ucraina, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a vorbit despre „consecinţe severe” dacă liderul de la Kremlin şi-ar pune în practică o asemenea ameninţare, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Este o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare, dar nu este diferită de modul în care el se exprimă de şapte luni şi noi o luăm în serios”, a declarat la postul ABC purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională a SUA, John Kirby.
„Noi monitorizăm cât putem de bine postura lor strategică astfel încât, la nevoie, să o putem schimba pe a noastră. Dar la ora actuală nimic nu spune că aceasta ar fi necesar”, a adăugat reprezentantul Casei Albe.
Întrebat despre mobilizarea a 300.000 de rezervişti anunţată mai devreme de preşedintele rus, John Kirby a răspuns: „Ne aşteptam la asta”. „Ea arată incontestabil că el este în suferinţă” pe plan militar, remarcă purtătorul de cuvânt american, menţionând că Vladimir Putin „are probleme cu dezertările, forţează răniţii să se întoarcă la luptă, deci clar că el are o problemă cu recrutările” pentru a-şi duce mai departe invazia în Ucraina.
Stoltenberg: Anunțul mobilizării parțiale este semn că războiul nu merge bine
ACTUALIZARE 17.30 Mobilizarea parțială anunțată de dictatorul de la Moscova pentru a avea mai mulți militari aruncați în războiul din Ucraina va escalada conflictul, iar amenințarea sa nouă cu folosirea armelor nucleare este „o retorică periculoasă și nesăbuită”, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Reuters.
Într-un interviu oferit Reuters, șeful NATO a declarat că prima mobilizare a Rusiei de la Al Doilea Război Mondial și până acum nu a fost o surpriză pentru Alianța Nord-Atlantică, însă că aceasta va escalada și mai mult conflictul început de Putin în 24 februarie.
Stoltenberg a mai spus că decizia lui Putin demonstrează că „războiul nu merge conform planului” și că trupele ruse sunt echipate prost, nu au un antrenament și nici un lanț de comandă adecvate.
„Ne vom asigura că nu există o înțelegere greșită la Moscova despre felul în care vom reacționa. Bineînțeles că asta depinde de ce fel de situație va fi și de ce fel de arme vor folosi. Cel mai important lucru este să prevenim acest lucru (n. red. – folosirea armei atomice) și de aceea am fost foarte clari în comunicările noastre cu privire la consecințele fără precedent care vor fi”, a mai spus Stoltenberg.
Zelenski: Lumea nu-l va lăsa pe Putin să folosească arme nucleare
ACTUALIZARE 16:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu crede că lumea îi va permite lui Vladimir Putin să folosească arme nucleare și a promis că va continua eliberarea teritoriului ucrainean capturat de forțele ruse.
Declarațiile au fost făcute pentru televiziunea BILD din Germania într-un interviu publicat la câteva ore după ce președintele rus a anunțat o mobilizare parțială și a avertizat că Moscova va răspunde la ceea ce el a numit „șantajul nuclear” al Occidentului.
Rușii protestează după anunțul mobilizării
ACTUALIZARE 16:10 Protestele au început deja să aibă loc în Rusia ca răspuns la anunțul făcut de Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor.
Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii.
A video from Novosibirsk shared on Telegram, showing police heading to disperse the local protest pic.twitter.com/MsTRvhirAP
— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) September 21, 2022
Protests against mobilisation are taking place in several Russian cities today, mostly small-scale actions leading to a smattering of arrests. The woman’s sign reads “No to Mobilisation” pic.twitter.com/EbytXN2OQF
— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) September 21, 2022
Mișcarea rusă anti-război Vesna a făcut un apel la proteste în orașele din Rusia. „Nu trebuie să mori pentru Putin”, se arată în mesajul transmis pe rețelele sociale.
Anunțul lui Putin este un semn al disperării, spune cancelarul german
ACTUALIZARE 16:00 Cancelarul german Olaf Scholz a numit mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin drept „un act de disperare”.
„Rusia nu poate câștiga acest război criminal”, a scris Scholz pe Twitter.
Putins Ankündigung der #Teilmobilisierung ist ein Akt der Verzweiflung. Russland kann diesen verbrecherischen Krieg nicht gewinnen. Putin hat die Situation von Anfang an komplett unterschätzt - den Widerstandswillen der #Ukraine und die Geschlossenheit ihrer Freunde.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) September 21, 2022
Rușii spun că ucrainenii „deteriorează conducta de apă” la centrala nucleară de la Zaporojie
ACTUALIZARE 14.55 Ministerul rus al Apărării a susținut miercuri că un obuz de calibru mare a avariat o conductă tehnică de apă a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc timp de mai multe săptămâni pentru o serie de atacuri asupra sitului centralei, scrie Sky News.
Opoziția rusă cheamă rușii la proteste împotriva „războiului criminal” al lui Putin. „Războiul a venit acum în fiecare casă”
ACTUALIZARE 14.41 Mobilizarea militară parţială anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin va duce la o „enormă tragedie”, a denunţat miercuri cel mai important opozant al acestuia, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, calificând ofensiva Rusiei în Ucraina un „război criminal eşuat”, potrivit AFP şi Reuters.
Opoziţia rusă a chemat miercuri seară, începând cu ora 19.00 (ora Moscovei), la proteste împotriva lui Putin, iar apeluri la manifestaţii în cursul zilei în numeroase oraşe din Rusia sunt distribuite pe reţelele sociale. „Mobilizarea înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? De ce vor plânge mamele și copiii? Pentru regimul lui Putin?”, a transmis coaliția anti-război Vesna, care a precizat și că „acum războiul a venit în fiecare casă și în fiecare familie”.
Citește continurea AICI
Două țări baltice anunță măsuri după ce Putin a decretat mobilizarea parțială militară
ACTUALIZARE 14.35 Lituania ridică nivelul de alertă al armatei după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia. Totodată, Letonia a transmis că nu îi va primi pe rușii care vor să scape de mobilizare și fug din țară.
Lituania a ridicat nivelul de alertă al forţei de reacţie rapidă a armatei sale "pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei", a declarat miercuri ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, după ce Moscova a anunţat o mobilizare militară parţială, relatează Reuters.
Citește continurea AICI
Bărbații ruși între 18 și 65 de ani nu mai au voie să iasă din țară. S-a interzis companiilor aeriene să le vândă bilete
ACTUALIZARE 14.30 Companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Doar cei care prezintă dispensă de la Ministerul Apărării. Site-ul căilor ferate rusești se blochează în mod repetat din cauza numărului mare de solicitări. Sute de mii de bărbați vor să cumpere bilete, pentru a fugi din localitățile lor. Cei care au mai mulți bani, zboară din Rusia spre țări precum Turcia, Egipt și Thailanda pentru a sta acolo în perioada mobilizării.
După anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan de la Le Monde a postat informația pe contul său de Twitter la câteva ore după discursul lui Vladimir Putin prin care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia.
All flights to Istanbul from Moscow are now sold out. https://t.co/OMKmt2w11P pic.twitter.com/7FboN5p5Ow
— Konrad Muzyka - Rochan Consulting (@konrad_muzyka) September 21, 2022
Citește continurea AICI
Euro se depreciază, iar dolarul atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială
ACTUALIZARE 14.00 Dolarul, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în timp ce moneda unică europeană s-a depreciat, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor și i-a acuzat pe aliații occidentali de „șantaj nuclear”, dând de înțeles că Rusia este gata să-și folosească propriile arme nucleare dacă este nevoie, notează Business Insider.
Într-un discurs televizat, Putin a spus că a ordonat mobilizarea trupelor de rezerviști pentru a proteja integritatea teritorială a Rusiei. Mișcarea vine după ce în ultimele săptămâni, forțele ucrainene au recucerit mai multe zone ocupate de invadatori.
Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute, a urcat cu 0,5% până la 110,87 puncte, un nou record înregistrat după 2002.
Citește continurea AICI
Bogdan Aurescu, la New York: Este nevoie de un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
ACTUALIZARE 13.20 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la New York, la o reuniune în formatul Bucureşti 9, organizată în marja participării la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU, discuţiile vizând, printre altele, evoluţiile recente din Ucraina şi impactul acestora asupra securităţii europene şi euroatlantice.
Aurescu a avut, totodată, o serie de consultări cu oficiali americani, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres.
La reuniunea B9 au participat opt miniştri şi un adjunct de ministru din statele aliate de pe Flancul Estic, membre ale formatului, precum şi Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA.
Citește continurea AICI
Letonia spune că nu va oferi refugiu rușilor care fug de mobilizare
ACTUALIZARE 12.55 Letonia, membru al Uniunii Europene și țară care se învecinează cu Rusia, nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizarea parțială anunțată de regimul de la Moscova, a declarat miercuri ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, într-un mesaj pe twitter, invocând preocupări de securitate, scrie Reuters.
Rubla s-a depreciat și acțiunile companiilor rusești s-au prăbușit după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială pentru război
ACTUALIZARE 12.35 Moneda rusească a coborât miercuri până la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni, iar acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10% după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a rezerviştilor după cel de doilea război mondial, informează Reuters.
Preşedintele rus a anunţat miercuri o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul a ajuns în a şaptea lună, iar Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.
Citește continuarea AICI
Antony Blinken, după anunțul lui Putin: Arată „disprețul total” al lui față de ONU, dar și un semn al eșecului Rusiei
ACTUALIZARE 12.30 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken consideră că anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea și faptul că Rusia insistă cu referendumurile în zonele ocupate din Ucraina, arată „disprețul total” al președintelui rus față de principiile ONU.
„Chiar principiile în baza cărora ne aflăm aici și pe care le susținem săptămâna aceasta (la Adunarea ONU – n.r.) din Carta suveranității, independenței, integrității teritoriale sunt cele care sunt încălcate agresiv de Rusia”, a spus Blinken, care a făcut referire „inclusiv la încercările Moscovei de a continua referendumurile și de a aduce și mai multe forțe militare pentru a ocupa teritoriul suveran al Ucrainei”.
Blinken a mai spus că nu este o surpriză faptul că Rusia face aceste mișcări acum, după pierderile recente suferite pe front.
Citește continuarea AICI
Ministrul britanic al Apărării: mobilizarea parțială a lui Putin este o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează
ACTUALIZARE 11.25 Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației și anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează, a transmis miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de The Guardian.
„Putin și ministrul său al apărării și-au trimis la moarte zeci de mii cetățeni, care sunt prost echipați și prost conduși. Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global”, a mai spus Ben Wallace.
Puterile globale reacţionează la mobilizarea lui Putin
ACTUALIZARE 11.14 Au apărut primele reacții după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a dispune o „mobilizare parțială” a rezerviștilor, scrie Sky News.
SUA
Ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina a scris un mesaj pe twitter, în care a subliniat că „referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec rusesc”. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei privind pretinsul teritoriu ucrainean anexat și vom continua să fim alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a transmis Bridget A. Brink.
Germania
Vicecancelarul Robert Habeck a declarat că Germania „ia în considerare un răspuns” la escaladarea războiului din Ucraina. Oficialul german a spus că mobilizarea parțială anunțată de Putin este „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei” pe care germanii îl vor analiza înainte de a răspunde.
China
Ministerul chinez de externe a cerut tuturor părților să se angajeze în dialog și consultare și să găsească o modalitate de a aborda preocupările de securitate ale tuturor. Poziția Chinei cu privire la Ucraina este consecventă și clară, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la o conferință de presă de miercuri.
Republica Cehă
La rândul său, premierul Petr Fiala a spus că mobilizarea parțială este o „încercare de a escalada și mai mult războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei”. El a spus că este „o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”.
Ucraina acuză Rusia că a bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie
ACTUALIZARE 11.00 Operatul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou centrala de la Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, potrivit AFP.
„Teroriştii ruşi au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie în timpul nopţii”, a indicat Energoatom pe Telegram.
Ce vrea Putin să arate cu mobilizarea parțială. Cioroianu: A fost sfruntat în Uzbekistan și acum apelează la o soluție de criză
ACTUALIZARE 10.45 Întâlnirea din Uzbekistan i-a dat sentimentul că e sfruntat de oameni care nu mai au încredere în capacitatea lui de a câștiga acest conflict, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu. El a explicat și care este miza organizării referendumurilor în zonele ocupate. Putin dorește organizarea lor până când armata ucraineană să avanseze mai mult, așa că potrivit logicii ruse, tinerii ar fi obligați să participe la război.
Citește continuarea AICI
Reacția Ucrainei, după ce Putin a anunțat mobilizare parțială: Un „pas previzibil” care va fi „extrem de nepopular”
ACTUALIZARE 10.30 Mobilizarea Rusiei a fost un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular în rândul populației, au declarat în această dimineață oficiali ucraineni, potrivit Sky News.
Mihailo Podoliak, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat că mișcarea subliniază faptul că războiul nu decurge conform planului Moscovei”. Podoliak a adăugat că Vladimir Putin încearcă în mod clar să transfere vina pentru începerea unui „război neprovocat” cu Ucraina asupra Occidentului.
Câți militari mobilizează Rusia. Serghei Șoigu: Suntem în război nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident
ACTUALIZARE 10.05 Mobilizarea parțială a armatei ruse, anunțată în această dimineață de Vladimir Putin, se va aplica doar în cazul cetățenilor ruși care au „experiență militară”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de Sky News.
În total, este vorba despre 300.000 de rezerviști, a precizat Șoigu. Ministrul rus al Apărării a adăugat că acești rezerviști „vor trece printr-un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși” (în Ucraina).
Mobilizarea parțială nu va lua în calcul studenții sau foștii recruți ai armatei ruse (care au făcut stagiul de armată obligatorie). Șoigu a adăugat că, în acest moment, Rusia se luptă „nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident”.
Președintele Poloniei, la ONU: Sunt convins că Ucraina va învinge și va fi reconstruită
ACTUALIZARE 9.55 Președintele polonez Andrzej Duda a reiterat sprijinul țării sale pentru Ucraina și pentru refugiații care au fugit din țara devastată de război.
„Sunt unul dintre acei politicieni care, chiar înainte de război, considerau că Ucraina se va apăra cu succes”, a spus Duda în timpul declarațiilor la Adunarea Generală a ONU, scrie CNN.
Peste 6 milioane de refugiați ucraineni au fugit peste graniță în Polonia de la începutul războiului, potrivit lui Duda. Aproximativ 2 milioane de oameni încă locuiesc în țara sa, în timp ce alții merg se întorc în Ucraina.
„Sunt convins că Ucraina va învinge, că refugiații se vor întoarce la casele lor, că Ucraina va fi reconstruită”, a spus Duda, promițând că Polonia și aliații săi vor face „tot ce se poate pentru ca acest lucru să se întâmple”.
Președintele polonez a vorbit, de asemenea, despre insecuritatea alimentară și a vorbit despre preocupările legate de distrugerea recoltei agricole de către trupele ruse sau de blocarea transporturilor de cereale. El a spus că Polonia „va face tot posibilul” pentru a ajuta la transportul cerealelor.
Duda a adăugat că Rusia „amenință u doar Ucraina, ci întreaga lume”, el indicând centrala nucleară Zaporojie și amenințarea unui dezastru nuclear în Europa.
Lituania solicită instituirea unui tribunal special pentru crime de război pentru Ucraina
ACTUALIZARE 9.50 Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și-a reiterat sprijinul pentru poporul Ucrainei și a cerut la Adunarea ONU să se facă mai mult pentru a ajuta țara care a fost invadată de Rusia.
„Trebuie să ne asigurăm că toți cei responsabili pentru acest atac fără precedent asupra păcii și securității europene sunt trași la răspundere”, a declarat Nausėda.
„Fac un apel către comunitatea internațională să se înființeze un tribunal special pentru crimele de război”, a spus Nausėda.
În legătură cu situația de la Zaporojie, preșdintele lituanian a vorbit despre amenințarea reală a unui dezastru nuclear care se profilează în Europa, considerând că desfășurarea personalului militar și a armamentului rus la centrală este „alarmantă și total inacceptabilă”.
El le-a cerut ca aceste acțiuni să fie „condamnate în mod colectiv” și să se solicite Rusiei „să-și retragă imediat și necondiționat toate trupele de pe întregul teritoriu al Ucrainei”, inclusiv Zaporojie.
Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia
ACTUALIZARE 9.00. Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia. El a spus că Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei și că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun. Scopul nostru este să eliberăm Donbasul, a spus el. Totodată, Putin a amenințat din nou cu armele nucleare.
Discursul înregistrat al lui Vladimir Putin:
Este necesar să luăm o decizie urgentă pentru a ne proteja poporul în ținuturile eliberate. De aceea am cerut Ministerului Apărării să fie de acord cu mobilizarea parțială.
Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi. Doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi înrolați și cei care servesc în armată și care au anumite profesii militare. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială. Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină.
NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra.
Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul.
Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk. Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie și muniție. Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost instruită de NATO.
Regimul opresiv s-a intensificat în toată Ucraina. După 2014, politica terorii împotriva rușilor devine tot mai mare și mai teribilă.
Acești oameni rămân pe teritoriile eliberate de neonaziști, e vorba despre Herson, Lugansk, Zaporojie, unde ați văzut barbarismul neonaziștilor în regiunile capturate de ei.
Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Donețk, din Zaporojie, din Herson. Sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo, mulți au devenit refugiați, au fost bombardați constant de neonaziști care au atacat spitale, școli.
Avem tot dreptul să ne opunem măcelăririi oamenilor și trebuie să le dăm o șansă.
Administrațiile din Zaporojie, Herson au cerut să facă alipirea la Rusia, vom face tot ce putem să ne asigurăm de condițiile pașnice de organizare a acestor referendumuri.
Legi dure împotriva militarilor Rusiei care nu vor să lupte în Ucraina: 10 ani de închisoare pentru dezertori și cei care se predau
ACTUALIZARE 8.55 Parlamentarii ruși au adoptat marți un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru dezertarea și predarea voluntară în timp de război. Potrivit legii, rușii riscă acum o pedeapsă de până la 10 ani pentru dezertare și de până la 15 ani pentru jaf în timpul conflictului armat, relatează The Moscow Times.
Deputații Dumei ruse au adoptat marți o lege modificată care prevede închisoarea de până la 10 ani pentru predarea voluntară și dezertare și de până la 15 ani pentru jaf în timp de război. Proiectul de lege, adoptat marţi în a doua şi a treia lectură de către camera inferioară a parlamentului, Duma, vine pe fondul dezbaterilor din interiorul Rusiei cu privire la o posibilă mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina. Conform noii legislații, dezertarea în timpul unei perioade de mobilizare sau de lege marțială va fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare, față de cinci ani în conformitate cu legea actuală. Soldații care se predau de bunăvoie inamicului se vor confrunta, de asemenea, cu o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, iar cei condamnați pentru jafuri ar putea primi 15 ani.
ACTUALIZARE 8.45. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că armata continuă să înainteze și sunt continuate măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă, fiind adunate dovezi despre ce s-a întâmplat în respectivele zone.
”Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă. Atrocităţile ruseşti sunt înregistrate - oamenii arată unde ocupanţii aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor ucişi, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanţi. Le sunt recunoscător tuturor ofiţerilor de poliţie implicaţi în stabilirea adevărului despre crimele ocupanţilor. Situaţia de pe linia frontului indică în mod clar că iniţiativa aparţine Ucrainei (...) Mai mult sprijin pentru Forţele Armate ale Ucrainei, mai mult sprijin pentru serviciile de informaţii, mai mult sprijin pentru Forţele pentru Operaţiuni Speciale, mai mult sprijin pentru Serviciul de Securitate al Ucrainei, pentru Garda Naţională, pentru poliţie, pentru poliţiştii de frontieră - pentru toţi cei care ne restabilesc treptat integritatea teritorială”, a spus Zelenski.
Acesta a precizat că Ucraina se bucură de sprijinul deplin al partenerilor.
”Vedem înţelegere nu numai din partea partenerilor noştri, ci şi din partea acelor state care au încercat să stea departe de lupta noastră. Vor exista paşi în sprijinul Ucrainei în astfel de circumstanţe şi din partea asociaţiilor internaţionale cheie. Aşa că, haideţi să menţinem presiunea. Să păstrăm unitatea. Haideţi să apărăm Ucraina. Ne eliberăm ţara. Şi nu dăm niciun semn de slăbiciune”, a mai spus preşedintele ucrainean.
Acesta a apreciat şi ”condamnarea fermă, în masă şi cu principii, a încercărilor Rusiei de a organiza noi referendumuri false”.
FSB a încercat să asasineze în Franța un opozant al lui Putin
ACTUALIZARE 8.25. Un opozant al lui Putin și activist rus pentru drepturile omului, stabilit în Franța, a povestit cum a scăpat recent unei tentative de asasinat, despre care a spus că a fost pusă la cale de serviciile secrete ruse, informează The Moscow Times.
Este vorba despre Vladimir Osecikin, fondator al site-ului Gulagu.net, un ONG rus pentru drepturile omului specializat în documentarea abuzurilor din sistemul penitenciar al Rusie și care s-a remarcat prin dezvăluirile șocante din închisorile Federației Ruse. În urma acestor dezvăluiri, autoritățile ruse l-au pus pe Osecikin pe o listă de „infractori căutați”.
Tentativa de asasinat a avut loc, conform opozantului rus, în urmă cu câteva zile, pe 12 septembrie, în Biarritz, o cunoscută stațiune turistică situată în sud-vestul Franței, pe coasta Atlanticului.
Bătuți în duș, cu unghiile smulse. Mărturiile celor șapte singalezi folosiți ca sclavi de ocupanții ruși în Ucraina
ACTUALIZARE 8.15. Eliberarea orașului Izium în urma contraofensivei ucrainene a scos la lumină atrocitățile comise de ocupanții ruși. Printre relatările care au apărut în ultimul timp se numără și cea a unui grup de singalezi care au fost capturați de forțele ruse atunci când au cucerit regiunea și puși să muncească cu forța, scrie BBC.
„Credeam că nu o să mai scăpăm niciodată cu viață”, a spus Dilujan Paththinajakan, unul dintre cei șapte singalezi capturați de forțele ruse în luna mai. Grupul tocmai ce se încumetaseră să plece din casele în care trăiau în Kupiansk pentru a se refugia în zonele ceva mai sigure din Harkov, la aproximativ 120 de kilometri depărtare, când, la primul punct de control, au fost opriți de soldații ruși și arestați.
Cele șapte persoane din Sri Lanka, șase bărbați și o femeie, au fost legați la ochi, la mâini și duși la o fabrică de mașini-unelte din orașul Vovciansk, în apropiere de granița cu Rusia. Acesta a fost începutul celor patru luni de coșmar în care prizonierii singalezi au îndurat abuzurile ocupanților care i-au supus la muncă forțată și i-au torturat.
Citește continuarea AICI
BBC: „Zidurile gem de durere și suferință”. Primele imagini și mărturisiri din închisorile groazei de la Izium
ACTUALIZARE 8.10. Pentru ucrainenii închiși în celulele umede și murdare din închisorile improvizate ale rușilor în Izium, până mai acum câteva săptămâni sub ocupația invadatorilor, tortura nu era doar de un singur tip. Ocupanții aveau un întreg arsenal de forme de abuz pentru prizonierii lor, scrie BBC.
Mihailo Ivanovici, un bărbat de 67 de ani, spune că a trecut prin aproape toată lista de forme de tortură ale invadatorilor. Aflat, acum, într-o secție a spitalului principal din oraș, avariat puternic de bombardamente, pensionarul povestește despre abuzurile pe care le-a suferit – a fost electrocutat, bătut, i s-au rupt oase și i s-au înfipt ace pe sub piele.
Mâna lui stângă este bandajată și prinsă cu o sfoară de gât. Însă vocea nu îi tremură.
Citește continuarea AICI
Discursul lui Putin, amânat pentru această dimineață
ACTUALIZARE 8.00. În Rusia, teama este că Putin va anunța mobilizare generală, din cauza eșecului operațiunii speciale din Ucraina. Sunt numeroase speculații pe rețelele sociale.
Se pare că Putin nu va apela, deocamdată, la mobilizarea generală. Ar urma să vorbească despre referendumurile pe care le organizează separatiștii ruși din Donețk și Lugansk.
Pare să fie, în același timp, și un exercițiu de imagine, într-un moment în care pierde teren pe scena internațională. Cu atât mai mult cu cât astăzi, la Adunarea Generală a ONU, de la New York, Joe Biden, președintele Statelor Unite, ar urma să prezintă probe conform cărora Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite.
Cancelarul Scholz declară că Putin trebuie să recunoască că nu poate câştiga războiul
ACTUALIZARE 7.50 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi, la New York, că preşedintele rus Vladimir Putin va renunţa la "ambiţiile sale imperiale" care riscă să distrugă Ucraina şi Rusia doar dacă recunoaşte că nu poate câştiga războiul, transmite miercuri Reuters.
"De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei", a spus Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU.
Revenirea imperialismului odată cu războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei nu a fost un dezastru doar pentru Europa, ci şi pentru ordinea păcii la nivel global, ordine care este bazată pe reguli, a spus cancelarul. El a cerut ONU să o apere de cei care ar prefera o lume în care "cei puternici îi conduc pe cei slabi".
"Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?", a întrebat Scholz."Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim".
Pentru a atinge mai bine acest obiectiv, sudul global are nevoie de un cuvânt mai important de spus în afacerile mondiale, a spus Scholz. Cu o responsabilitate mai mare ar veni o convingere mai mare, a estimat el
Reuters aminteşte că aliaţii occidentali concurează cu Rusia pentru influenţă diplomatică de când Rusia a început invazia în Ucraina, pe 24 februarie.
Cancelarul german a anunţat că Berlinul va găzdui pe 25 octombrie o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei. Germania va ajuta guvernul de la Kiev cu "costul enorm al reconstrucţiei ţării", a spus Scholz.
Explozii puternice în Harkov. Rachetele au lovit clădiri rezidenţiale
ACTUALIZARE 7.30 Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, relatează CNN.
În timp ce sirenele de raid aerian răsunau, echipa CNN de la faţa locului a auzit 6-7 "explozii mari". Exploziile au avut loc în jurul orei locale 1:52 a.m.
Rachetele au lovit clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje în districtul Kholodnogorsk din Harkov, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, într-o postare pe Telegram.
Primarul a adăugat că echipele de intervenţie lucrează pentru a salva mai multe persoane care au rămas blocate într-o locaţie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News