Bogdan Aurescu, la New York: Este nevoie de un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Data publicării:
aurescu b9
sursa foto: Bogdan Aurescu Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la New York, la o reuniune în formatul Bucureşti 9, organizată în marja participării la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU, discuţiile vizând, printre altele, evoluţiile recente din Ucraina şi impactul acestora asupra securităţii europene şi euroatlantice.

Aurescu a avut, totodată, o serie de consultări cu oficiali americani, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres

La reuniunea B9 au participat opt miniştri şi un adjunct de ministru din statele aliate de pe Flancul Estic, membre ale formatului, precum şi Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA.

În cadrul discuţiilor din Formatul B9, ministrul Aurescu a evocat utilizarea B9 ca instrument "util" de coordonare transatlantică în toată perioada de după declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

El a evidenţiat că prioritatea trebuie să constea în continuarea măsurilor de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi a celor de presiune asupra Rusiei, inclusiv printr-un nou pachet de sancţiuni. Aurescu a pus accentul pe importanţa tragerii la răspundere a Rusiei prin intermediul instrumentelor de drept internaţional.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, totodată, presiunea generată de crizele energetică şi alimentară, menţionând că menţinerea solidarităţii şi unităţii europene şi euroatlantice sunt esenţiale.

Bogdan Aurescu a mai subliniat necesitatea demilitarizării zonei Centralei nucleare de la Zaporojie şi a evitării creării unei noi situaţii de conflict prelungit.

El a amintit, de asemenea, sprijinul acordat Chişinăului, inclusiv prin rezultatele foarte bune ale primei reuniuni a Trilateralei miniştrilor de Externe din România, Republica Moldova şi Ucraina, care a avut ca scop consolidarea rezilienţei celor doi parteneri, cu accent pe domeniul securităţii energetice pentru sprijinirea reformelor în vederea integrării europene.

Ministrul a punctat necesitatea ca la nivelul comunităţii internaţionale să fie avute în vedere măsuri concrete de sprijin pentru toate regiunile lumii afectate de criza alimentară generată de Rusia.

În cadrul discuţiei cu adjunctul secretarului de stat al Statelor Unite, Wendy Sherman, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea menţinerii unei coordonări strategice strânse între România şi Statele Unite, inclusiv pentru promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, care are importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat eforturile complexe depuse de România pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina, cu accent pe gestionarea situaţiei refugiaţilor şi pe facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, demersuri extrem de apreciate de interlocutorul american.

Potrivit MAE, ministrul a vorbit şi despre importanţa proiectelor nucleare civile dintre România şi SUA, în ceea ce priveşte Centrala nucleară de la Cernavodă şi proiectul bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici. El a prezentat şi rezultatele Trilateralei de la Odesa, care s-a concentrat pe creşterea interconectivităţii în domeniul energiei electrice între cele trei ţări.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea pentru creşterea prezenţei militare a SUA în România şi a evidenţiat necesitatea consolidării, în continuare, a prezenţei aliate pe întreg Flancul estic, conform evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre şi deciziilor recentului Summit NATO de la Madrid.

Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa strategică a Mării Negre şi necesitatea abordării acestei regiuni de o manieră coordonată şi multidimensională, inclusiv prin luarea în considerare a situaţiei altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv a Republicii Moldova. El a menţionat şi necesitatea finalizării eforturilor Administraţiei SUA pentru dezvoltarea unei strategii pentru Marea Neagră şi a reiterat disponibilitatea României de a oferi expertiza sa în domeniu.

Aurescu a reiterat obiectivul prioritar al României privind accederea în Programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind importanţa deosebită a acestui subiect pentru cetăţenii români.

Adjunctul secretarului de stat al SUA a apreciat în mod deosebit sprijinul amplu oferit de România Ucrainei şi altor parteneri afectaţi, precum Republica Moldova. De asemenea, a transmis mulţumirile Administraţiei SUA pentru contribuţia "substanţială" a României la consolidarea siguranţei alimentare la nivel global, prin creşterea volumului de grâne ucrainene care tranzitează ţara noastră, se precizează în comunicatul MAE.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...