Live

Două bombardiere nucleare rusești au ajuns în Venezuela. Un „repertoriu” care amintește de criza rachetelor din Cuba?

Data actualizării: Data publicării:

Avioane şi militari ruşi au sosit în Venezuela pentru manevre militare comune, a anunţat luni ministrul venezulean al apărării, Vladimir Padrino Lopez, informează marţi AFP, citată de Agerpres.



„Trebuie să-i spunem poporului venezulean şi lumii întregi că, aşa cum noi cooperăm în diverse domenii de dezvoltare pentru cele două popoare, ne pregătim şi pentru a apăra Venezuela", a declarat generalul Padrino Lopez. „Vom face aceasta cu prietenii noştri, pentru că avem prieteni în lume care apără relaţiile respectuoase de echilibru şi de calitate între state", a adăugat ministrul.

Padrino Lopez a făcut aceste declaraţii de pe aeroportul internaţional din Caracas, unde a primit în jur de o sută de piloţi şi de membri ai personalului rus sosiţi în Venezuela la bordul mai multor avioane militare.

Armata rusă a anunţat de la Moscova sosirea la Caracas a două bombardiere Tu-160, cu capacitate nucleară, a unui avion de transport An-124 şi a unui avion de linie Il-62, fără a preciza nici motivele, nici durata acestei misiuni.

Ministrul venezulean a amintit că aceste avioane au fost deja prezente în Venezuela în 2013, dar că acum este vorba de „o altă experienţă". Cu toate acestea, el nu a precizat durata exerciţiilor prevăzute, pe care le-a calificat drept „schimburi de zboruri operaţionale (...) pentru a creşte nivelul de interoperabilitate a sistemelor de apărare aerospaţială" ale celor două ţări.

Vladimir Padrino Lopez a precizat că aceste manevre fac parte din cooperarea bilaterală. În timpul ultimilor ani, Rusia a vândut Venezuelei echipamente militare în valoare de mai multe milioane de dolari.

„Nimeni din lume nu trebuie să fie înspăimântat de prezenţa acestor avioane de vânătoare bombardiere strategice pe teritoriul venezulean, noi suntem constructori de pace, nu de război", a mai spus ministrul.

Guvernul venezulean denunţă regulat proiecte de atacuri militare din partea SUA.

Planul Washingtonului de retragere din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) a reșapat scenariul crizei rachetelor din Cuba. În 1962, timp de 14 zile, omenirea a fost la un pas de a vedea Războiul Rece transformat într-un conflict nuclear între Statele Unite și Uniunea Sovietică.

În timpul crizei de rachete din Cuba, Uniunea Sovietică nu numai că a transportat 64 de rachete nucleare în Cuba, aliatul său, ci a desfășurat și 42.000 de soldați în insula din Caraibe chiar la sud de statul american Florida.

Criza a luat sfârșit când președintele american John F. Kennedy a promis că nu va ataca Cuba, iar liderul sovietic Nikita Hrușciov a ordonat retragerea armelor nucleare din Cuba.

Acum, apariția nemotivată a bombardierelor Tu-160 pare a se încadra, prin proximitate geografică, în atmosfera problemei cubaneze din 1962. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CIA a dezvoltat o armă secretă cu care poate imobiliza nave uriașe de la distanță. Trump a vrut să o folosească împotriva Venezuelei

CIA, un Navy SEAL și o recompensă de 15 milioane de dolari. Cum folosește Nicolas Maduro un presupus complot al SUA împotriva sa

Președinții Venezuelei și Argentinei vor să se aresteze reciproc. Ce au de împărțit Nicolas Maduro şi Javier Milei

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Partenerii noștri