Live

Deepfake cu Vitali Kliciko, primarul Kievului. Edilii a trei metropole europene au fost păcăliți

Data actualizării: Data publicării:
Un deepfake cu primarul Kievului, Vitali Klitciko, i-a păcălit pe colegii lui din Berlin, Madrid și Viena care au crezut că vorbesc cu el prin videoconferință Foto: Profimedia Images

Primarii din trei mari capitale europene - Berlin, Madrid și Viena - au fost păcăliți că poartă convorbiri video cu omologul lor din Kiev, Vitali Kliciko, dar de fapt a fost vorba despre un deepfake, scrie „The Guardian”.

Deepfake-urile folosesc o formă de inteligență artificială numită „deep learning” pentru a realiza imagini ale unor evenimente false sau pentru a crea animații cu politicieni care țin discursuri false.

Primărița Berlinului, Franziska Giffey, a participat vineri la o convorbire programată pe platforma de videoconferințe Webex cu o persoană despre care spune că arăta și avea vocea exact ca a lui Vitali Kliciko.

„Nu a existat niciun indiciu că apelul de videoconferință nu se desfășura cu o persoană reală”, a declarat biroul ei într-un comunicat.

Abia după vreo 15 minute, Franziska Giffey a devenit suspicioasă, pentru că presupusul primar al Kievului aflat la celălalt capăt al firului a început să vorbească despre problema refugiaților ucraineni care păcălesc statul german cerând ajutoare sociale necuvenite și părea să-i ceară ca refugiații să fie trimiși înapoi în Ucraina pentru a-și face serviciul militar.

Când conexiunea s-a întrerupt pentru scurt timp, Primăria din Berlin l-a contactat pe ambasadorul ucrainean în Germania, care a confirmat, după ce s-a consultat cu autoritățile de la Kiev, că persoana din convorbirea video anterioară nu era adevăratul Kliciko, a relatat revista Der Spiegel.

„Se pare că avem de-a face cu un deepfake”, a declarat biroul lui Giffey.

Franziska Giffey, primarul social-democrat al Berlinului Foto: Profimedia Images

„Din păcate, este o realitate că războiul este purtat prin tot felul de mijloace, inclusiv pe internet, pentru a submina încrederea prin mijloace digitale și pentru a-i discredita pe partenerii și aliații Ucrainei”, a declarat edilul din capitala germană.

La rândul ei, Primăria Madridului a depus o plângere la poliție în legătură cu o persoană care s-a dat drept Kliciko într-o convorbire video cu primarul José Luis Martínez-Almeida. Potrivit purtătorului său de cuvânt, edilul capitalei spaniole a devenit suspicios la scurt timp după începerea conversației și a întrerupt convorbirea.

Primarul Vienei, Michael Ludwig, a anunțat miercuri pe Twitter că a vorbit prin apel video cu Vitali Kliciko, care este un fost boxer de categorie grea. Tweetul a fost șters sâmbătă. La scurt timp după aceea, contul oficial al capitalei austriece a transmis o declarație potrivit căreia Ludwig pare să fi fost victima unui „caz grav de criminalitate informatică”.

„Deepfake”-urile sunt montaje în care o persoană dintr-o imagine sau un videoclip existent este înlocuită cu imaginea unei alte persoane. Această falsificare a conținutului, care dă o senzație de perfectă autenticitate, a fost pusă la punct cu ajutorul inteligenței artificiale și a tehnologiei de învățare automată. Uneori amuzante, intrând în categoria farselor, deepfake-urile devin periculoase când sunt folosite în scop de manipulare, pentru a credibiliza știri false, pentru a șantaja sau a comite fraude financiare.  

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Acuzații de blat în România, după un pariu de peste 20.000€ pus înainte de meci! Reacția echipei care a pierdut

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Digitalizării: Colegii mei au transmis către Meta şi TikTok să stabilească dacă există conturi false legate de Mircea Geoană

Relații cu femei frumoase sau o escrocherie de 46 de milioane de dolari: Cum au căzut în capcana „deepfake” bărbați în căutarea iubirii

Care sunt cele mai mari riscuri ale dezvoltării inteligenței artificiale, conform unui raport al celebrului MIT

Inteligența artificială destabilizează conceptul de adevăr în alegerile din 2024 - The Washington Post

Partenerii noștri