Live

De ce nu poate armata lui Putin să oprească atacurile cu drone ale ucrainenilor de pe teritoriul Rusiei. „Mutăm războiul la ei”

Data publicării:
Ucraina a lansat peste 7.000 de atacuri pe teritoriul Rusiei anul acesta, cel mai îndepărtat dintre acestea având loc la peste 1.700 de kilometri de granița dintre cele două țări. Foto: Profimedia Images

Atacurile cu drone cu rază lungă de acțiune au devenit o parte tot mai importantă a războiului din Ucraina. O singură unitate secretă aflată sub conducerea celei mai misterioase agenții ucrainene de spionaj a lansat sute de atacuri pe teritoriul Rusiei, distrugând depozite de muniție, rafinării de petrol și alte ținte militare, în ciuda calității înalte a sistemelor rusești de apărare antiaeriană, relatează CNN.

Serge, comandantul de operațiunii al unei unității secrete de drone aflată sub comanda Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR) din Ucraina, a spus că el a supervizat personal 500 de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei, de la începutul războiului și până în prezent.

Pentru un atac de amploare lansat în noaptea de 29 septembrie, unitatea operatorilor de drone a pregătit peste 100 de drone pentru a lovi un depozit de muniție din Rusia, unde erau ținute vagoane de tren încărcate cu rachete iraniene recent livrate de Teheran.

Ținta se afla la marginea micuțului sat Kotluban din regiunea Volgograd.

Tot în septembrie, dronele unității au lovit un depozit de muniție rusesc aflat între Moscova și Sankt Petersburg, în regiunea Tver. Atacul din Toropeț a provocat distrugerea depozitului în care se aflau rachete tactice Iskander, precum și bombe cu planare și muniție de artilerie, potrivit ucrainenilor.

Atacul a produs explozii uriașe care s-au văzut de la mulți kilometri depărtare.

În luna iulie, ucrainenii susțin că au lovit o rafinărie de petrol de pe coasta Mării Negre, provocând un incendiu mare.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei reușesc să doboare o parte dintre dronele ucrainene. Rata de succes a misiunilor GUR ar putea fi îmbunătățită de la 50% la 95% dacă SUA le-ar permite ucrainenilor să folosească armele occidentale pe teritoriul Rusiei, potrivit membrilor unității de drone.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, însă, că ar considera orice atac ucrainean care primește sprijinul unei puteri nucleare drept un atac comun și a ținut să evidențieze atacurile cu valuri de drone drept un potențial exemplu.

Fiecare dronă este programată cu peste 1.000 de puncte de referință diferite pentru a se feri de armele cu care rușii le-ar putea intercepta. Foto: Shutterstock

Vector, comandantul unității de drone, a spus că multe din bazele aeriene rusești de unde Rusia lansează raiduri aeriene asupra Ucrainei, se află în afara razei de acțiune a armelor armatei ucrainene.

„Desigur, putem să trimitem dronele și am distrus multe locuri, dar nu este destul”, a explicat Vector. „Nu cerem doar permisiunea să trimitem rachetele oriunde în Rusia, vorbim despre armele care ne pot ajuta să mutăm războiul de pe teritoriul nostru.”

Unitatea ucraineană plănuiește operațiunile dintr-un buncăr sovietic subteran. Este o fază critică a misiunii.

„Planificarea este, poate, 60% din succes, totul depinde de planificare”, a spus Vector, care amintește de calitatea apărării antiaeriene a Rusiei, în special din ultimele 12 luni. „Suntem băieți de succes și găsim ferestrele”, dar este dificil.

Fiecare dronă este programată cu peste 1.000 de puncte de referință diferite pentru a se feri de armele cu care rușii le-ar putea intercepta.

Vector recunoaște că o parte din misiunea lor arată ca un joc video. „Arată ca și când ne jucăm cu ele, dar nu este un joc. Este un război.”

Pentru a se asigura că o parte din dronele AN-196 Liuti, care pot fi încărcate cu 250 de kilograme de explozibili, își ating ținta, ucrainenii lansează mai multe drone kamikaze Rubaka – aceste drone mai mici sunt cruciale pentru a copleși sistemele de apărare antiaeriană rusești.

„Sunt foarte simple și le putem folosi cu sau fără explozibili”, a explicat Vector. „Încercăm să le variem, să le trimitem de la distanțe diferite, din locuri diferite... ei încearcă să le distrugă. Ei trimit elicoptere și rachete, dau drumul la sistemele de război electronic.”

„Rusia a venit în țara noastră. Ne-au distrus rețeaua electrică, multe case, orașe, sate. Dar nu toți [rușii] sunt proști și când înțeleg că războiul poate veni la ei, așa cum vin ei la noi, ei vor schimba ceva în țara lor. Vor schimba politicile”, a mai spus Vector.

Ucrainenii lansează tot mai multe atacuri cu drone asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei. Foto: Profimedia Images

Pentru misiunea din 29 septembrie, în jur de 80 de agenți GUR au pregătit peste 90 de drone. Cam 30% dintre ele au fost lansate doar ca momeală pentru a păcăli sistemele de apărare rusești. Dronele au fost programate să zboare între 700 și 900 de kilometri.

„Poate că rușii nu înțeleg ce se întâmplă în Ucraina, dar când vin aceste drone, ei înțeleg clar ce am trăit noi în ultimii 10 ani”, a spus Vector.

Succesul unei misiuni cu drone este monitorizat în trei feluri: prin informațiile obținute de pe teren, prin mesajele de pe grupurile rusești de Telegram și, mai apoi, analizând imaginile obținute din satelit. Odată ce toate cele trei verificări au fost efectuate, misiunea poate fi declarată un succes sau nu.

Misiunea de distrugere a rachetelor iraniene de la Kotluban a fost un succes total, potrivit ucrainenilor.

„Forțăm inamicul să se gândească mereu la ceea ce a făcut în februarie 2022. Trebuie să realizeze că devenim mai puternici în fiecare zi și că ne apropiem tot mai mult de victoria noastră și de înfrângerea lor.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți militari a pierdut Rusia în conflictul din regiunea Kursk în cele cinci luni de lupte intense

Cum a răspuns Zelenski la întrebarea dacă îl va ierta pe Putin

Mii de case au rămas fără gaz sau căldură în Transnistria, unii oameni nu mai au apă.  Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc

Armata română cumpără din Israel o soluţie avansată de combatere a dronelor. Cât costă un sistem C-UAS și ce știe să facă

Partenerii noștri