De ce nu pot rușii să oprească atacurile cu ski-jet-uri kamikaze cu care ucrainenii le distrug navele de război din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
drona marina

Nu a fost nevoie decât de șase drone maritime propulsate de ski-jet-uri pentru a distruge o corvetă rusească purtătoare de rachete săptămâna trecută, potrivit dezvăluirilor făcute într-un interviu pentru CNN de unitatea ucraineană secretă care se află în spatele atacului.

Serviciile de informații ucrainene au spus la acea vreme că mica navă rusească de război Ivanoveț a suferit mai multe lovituri înainte de a fi scufundată de dronele maritime în apropiere de coasta Peninsulei Crimeea.

Unul dintre piloții ucraineni de drone a spus că 10 drone „MAGURA” au fost folosite în timpul atacului, iar șase dintre ele au lovit și scufundat nava rusească – ultima dintr-o serie de pierderi rușinoase suferite de flota de la Marea Neagră a Rusiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dronele MAGURA au doar câțiva metri lungime și sunt propulsate de ski-jet-uri, potrivit pilotului ucrainean. Ele au rază de acțiune de 800 de kilometri, ceea ce le oferă ucrainenilor posibilitatea de a le lansa de la mare depărtare din multe locații de pe coasta Ucrainei pentru a efectua misiuni împotriva țintelor inamice din Crimeea.

Pilotul, identificat doar prin numele de cod „13”, este un membru al unei unități speciale din cadrul Direcției de Informații Militare a Ucrainei (GUR), agenție responsabilă pentru mai multe atacuri asupra Crimeei și Rusiei. Multe dintre atacuri au implicat lansarea de drone pentru a lovi mult mai adânc în teritoriul inamic decât ar fi posibil cu armele convenționale din arsenalul Ucrainei.

drone-maritime-ucraina (2)
Dronele MAGURA au o rază de acțiune de 800 de kilometri și pot fi puse pe pilot automat. Piloții de drone ucraineni le controlează manual doar când trebuie să lovească ținta. Foto: Profimedia Images

Filmări de noapte publicate de ucraineni îi arată pe ruși trăgând asupra dronelor în timp ce acestea se apropie tot mai mult de Ivanoveț – cel puțin două drone lovesc nava în lateral, provocând explozii uriașe.

Într-o altă filmare cu același incident se poate vedea ceea ce pare a fi prova navei care iese din apă în timp ce vasul se scufundă spre fundul lacului Donuzlav.

Controlul dronelor maritime este o operațiune foarte delicată. „Este ca munca unui bijutier”

Kievul folosește tot mai des dronele pentru a lovi ținte strategice din Rusia. Infrastructura de gaz și petrol a Moscovei a fost atacată de dronele ucrainene care au lovit, printre altele, un terminal petrolier rusesc aflat la 100 de kilometri la vest de Sankt Petersburg.

„Rușii au început să se trezească noaptea în timpul exploziilor”, a spus șeful GUR, Kirilo Budanov, la finalul lunii ianuarie. „Ei văd adevărata imagine a războiului.”

Impactul dronelor este impresionant, dar munca este una foarte delicată, potrivit pilotului 13. „Cel mai important este să simți drona. Dacă o strângi puțin, poți să pierzi controlul dronei. Aș spune că este ca munca unui bijutier.”

Russian Navy Drill in Black Sea - 18 Feb 2022
Armele cu care sunt dotate navele de război rusești nu sunt proiectate pentru a intercepta drone maritime. Foto: Profimedia Images

Controlate de la distanță cu ajutorul rețelei de telecomunicații prin Starlink – sateliții lui Elon Musk – dronele pot fi programate din timp pentru a parcurge distanțe lungi prin Marea Neagră.

Un pilot monitorizează constant drumul parcurs de dronă, iar ultima parte până la lovirea țintei este controlată de cele mai multe ori manual.

Încărcătura de 250 de kilograme de explozive poate fi mărită până la 300 de kilograme, dar de obicei nu este nevoie de așa ceva, potrivit pilotului de drone. Chiar și împotriva celor mai protejate nave din Marea Neagră ale marinei militare rusești, dronele și-au demonstrat eficiența.

Navele rusești nu sunt dotate cu arme proiectate să distrugă drone

Având aproape șase metri lungime, dronele sunt impunătoare când le vezi pe uscat. Pe apă, însă, ele sunt niște ținte foarte greu de lovit pentru ruși.

„Sunt destul de greu de văzut, în special în largul mării. Mărimea asta le face dificil de controlat pentru că marea este agitată, dar asta face și ca inamicului să îi fie mult mai greu să ne lovească.”

Armele cu care navele militare rusești sunt dotate nu sunt proiectate pentru a distruge drone, ceea ce le obligă să folosească tunuri mult mai eficiente în luptele contra altor nave, potrivit pilotului ucrainean de drone.

La o demonstrație anterioară, ucrainenii au arătat cum dronele pot să facă viraje foarte bruște la viteză mare în timp ce sunt pe pilot automat. „Nicio navă de război nu poate fi la fel de ușor de manevrat ca aceste drone.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câți bani câștigă pe lună un nepalez care lucrează în România. Mai mult decât...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Pedeapsa primită de un bărbat care a forțat o minoră bolnavă și orfană să se prostitueze, câștigând de pe...
Newsweek
Mai cresc pensiile la Mica Recalculare după înghețarea pensiilor? Casa de Pensii anunț de ultimă oră
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...