Live

Cum sună pe Marte zgomotul făcut de elicele elicopterului Ingenuity

Data publicării:
Sunetul pe care elicele mini-elicopterului Ingenuity îl fac în timpul celui de-al patrulea zbor pe Marte a fost înregistrat de roverul Perseverance Foto: Profimedia

NASA a dat vineri publicității o înregistrare în care se aude cum sună elicele elicopterului Ingenuity în aerul rarefiat de pe Planeta Roșie. Se aude zgomotul uşor înfundat al palelor ce se învârt de aproape 2.400 de ori pe minut, în timpul unei călătorii dus-întors de câteva sute de metri.

Inițial, inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul poate fi înregistrat, pentru că roverul Perseverance care a ajuns pe Marte și care este baza mini-elicopterului se afla la 80 de metri de locul decolării. Perseverance are aparatura ce poate înregistra imagini și sunete pe Marte.

Ingenuity, care cântărește numai 1,8 kilograme, a efectuat primul zbor autonom pe Marte la 20 aprilie, o adevărată provocare, pentru că atmosfera de pe Marte, compusă din dioxid de carbon în proporție de 96 la sută, are o densitate de doar 1% față de cea de pe Pământ, ceea ce este de natură să estompeze sunetul.

Sunetul mini-elicopterului a fost înregistrat în timpul celui de-al patrulea zbor al său, care a avut loc la 30 aprilie, precizează NASA.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe Planeta Roşie.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

Partenerii noștri