Live

Cum au ajuns sateliții Starlink, cu care Elon Musk domină spațiul, să pună pe jar o lume întreagă

Data actualizării: Data publicării:
Nicio altă companie sau țară nu a reușit să lanseze un sistem care să rivalizeze cu Starlink, creația lui Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Miliardarul Elon Musk a ajuns să domine sectorul tehnologiei de internet prin satelit cu ajutorul sistemului Starlink, dar felul în care se folosește de influența căpătată în acest domeniu ridică semne de întrebare și deciziile sale imprevizibile stârnesc îngrijorări la nivel mondial, relatează The New York Times.

Generalul Mark A. Milley, șeful statului major al SUA, și generalul Valeri Zalujnîi, șeful forțelor armate ucrainene, au purtat o discuție telefonică pe data de 17 martie în care au dezbătut problema livrărilor de armament, au evaluat situația de pe câmpul de luptă și au schimbat informații despre pierderile militare ale rușilor.

Au vorbit, însă, și despre Elon Musk. Zalujnîi a abordat subiectul Starlink, tehnologia de internet prin satelit creată de compania de rachete spațiale a lui Musk, SpaceX.

Deciziile de pe câmpul de luptă luate de ucraineni depind foarte mult de legăturile de comunicație puse la dispoziție de Starlink, a spus generalul ucrainean, iar țara lui vrea să se asigure că are acces neîntrerupt la acestea și să discute metodele prin care poate acoperi costurile.

Zalujnîi a întrebat și dacă SUA a făcut o evaluare a lui Musk, cu ale sale interese de afaceri și politice imprevizibile – oficialii americani nu i-au oferit niciun răspuns la această întrebare.

Musk, care conduce SpaceX, Tesla și Twitter, a ajuns cel mai dominant jucător din sectorul spațial, pe măsură ce miliardarul a devenit tot mai influent în privința tehnologiei cu valoare strategică a internetului prin satelit.

Însă, nefiind supus unor reglementări stricte și lăsat nesupravegheat, stilul său haotic și imprevizibil i-a îngrijorat tot mai mult pe liderii militari și politici din toată lumea.

Peste 50% dintre sateliții activi de pe orbita terestră sunt ai lui Musk

Din 2019, Musk a trimis rachete SpaceX în spațiu aproape săptămânal, fiecare dintre ele transportând sateliți de mărimea unei canapele pe orbita terestră. Sateliții comunică cu terminale de pe Pământ ca să livreze internet de mare viteză în aproape fiecare colț al planetei.

Astăzi, peste 4.500 de sateliți Starlink zboară pe deasupra noastră, reprezentând peste 50% dintre toți sateliții activi care sunt pe orbită. Aceștia au schimbat deja aspectul cerului nopții, înainte chiar ca planurile lui Musk de a avea până la 42.000 de sateliți pe orbită în următorii ani să se concretizeze.

Puterea tehnologiei care a ajutat să crească valoarea SpaceX la aproape 140 de miliarde de dolari abia a început să se simtă.

Starlink este de multe ori singura cale de acces la internet pentru persoanele aflate în zone de război, zone aflate departe de civilizație sau locuri lovite de dezastre naturale. Sistemul este folosit în Ucraina pentru coordonarea atacurilor cu drone și pentru strângere de informații.

Activiștii din Iran și Turcia au încercat să obțină acces la această tehnologie pentru a scăpa de sub controlul guvernelor împotriva cărora luptă. Departamentul de Apărare al Statelor Unite este un important utilizator al Starlink, în timp ce alte armate, precum cea japoneză, testează tehnologia.

Dar controlul aproape total asupra internetului prin satelit deținut de Musk a produs și multe motive de îngrijorare.

Deciziile lui Musk, cu personalitatea sa explozivă, sunt greu de anticipat. Considerat un inovator genial, Musk ar putea de unul singur să decidă să oprească accesul la internet prin Starlink oricărui client sau unei întregi țări dacă așa dorește. El are, de asemenea, capacitatea de a se folosi de informațiile critice transmise de sistem pentru a-și atinge scopurile personale.

Aceste îngrijorări sunt cu atât mai mari cu cât nicio altă companie sau guvern nu a putut realiza un sistem care să rivalizeze cu cel clădit de Musk.

În Ucraina, unele dintre aceste temeri s-au adeverit. Musk a restricționat accesul la Starlink de mai multe ori în timpul războiului. La un moment dat, a refuzat cererea armatei ucrainene de a porni sistemul în apropiere de Crimeea, ceea ce a afectat strategia de luptă a armatei ucrainene. Anul trecut, a propus un „plan de pace” pentru războiul din Ucraina care părea să se alinieze intereselor Rusiei.

„Între Tesla, Starlink și Twitter, eu s-ar putea să am mai multe date economice globale într-o singură minte decât oricine altcineva a avut vreodată”, a scris Musk pe Twitter în luna aprilie.

Starlink, „sângele întregii infrastructuri de comunicații” a Ucrainei

Teama de a depinde prea mult de tehnologia lui Musk i-a făcut pe ucraineni să caute soluții și din partea altor furnizori de internet prin satelit, dar au recunoscut că nimeni altcineva nu poate rivaliza cu acoperirea de care dispune Starlink.

„Starlink este într-adevăr sângele întregii noastre infrastructuri de comunicații acum”, a spus Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al digitalizării.

Cel puțin nouă țări, inclusiv din Europa și Orientul Mijlociu, au ridicat problema Starlink în discuțiile cu oficialii americani în ultimele 18 luni, unele dintre ele temându-se de monopolul pe care Musk îl are asupra tehnologiei. Puțini, însă, vorbesc în public despre îngrijorările pe care le au de teamă că Musk va lua măsuri împotriva lor.

Sistemul Starlink, care a debutat oficial în 2021 în câteva țări, este acum disponibil în peste 50 de țări și teritorii, inclusiv în SUA, Japonia, mare parte din Europa și părți din America Latină. În Africa, unde internetul se prinde mult mai greu decât în restul lumii, Starlink este disponibil în Nigeria, Mozambic și Rwanda – zeci de alte țări africane le vor urma exemplul până la finalul anului 2024.

Armate, companii de telecomunicații, companii aeriene, linii de croazieră și transportatori maritimi sunt doar o parte dintre clienții ce s-au grăbit să aibă acces la Starlink, care a declarat că are acum peste 1,5 milioane de abonați.

Niciun alt eveniment nu a demonstrat mai bine puterea Starlink – și influența lui Elon Musk – decât războiul din Ucraina, acolo unde sunt acum active 42.000 de terminale Starlink folosite de armată, spitale, întreprinderi și organizații care oferă asistență.

„Fără Starlink nu putem să zburăm, nu putem să comunicăm”, a spus un comandant adjunct din armata ucraineană.

„Numărul uriaș de vieți pe care Starlink a ajutat să le salveze se ridică la câteva mii”, a spus și ministrul Fedorov. „Aceasta este una dintre componentele fundamentale ale succesului nostru.”

Musk acționează uneori în detrimentul intereselor Statelor Unite

Spre deosebire de companiile americane din industria de armament, ale căror exporturi sunt facilitate de guvernul federal, Starlink este un produs comercial, ceea ce îi permite lui Musk să acționeze în moduri care nu corespund intereselor Statelor Unite.

„Cu siguranță a trecut mult timp de când am mai văzut o companie și un personaj ca [Musk] care să acționeze destul de deschis împotriva politicii externe a Statelor Unite în mijlocul unui război”, a spus Gregory C. Allen, un fost oficial al Departamentului de Apărare care acum lucrează la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Comportamentul lui Musk a stârnit reacții diverse în rândul oficialilor ucraineni. Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a spus în februarie că SpaceX trebuie să aleagă o tabără (a conflictului), dar ministrul Fedorov a spus că îndoielile cu privire la partea pe care o susține Musk nu sunt fondate.

Când Ucraina era supusă unui bombardament masiv și se confrunta cu pene de curent majore în noiembrie, Musk a contribuit la expedierea mai rapidă a aproximativ 10.000 de terminale Starlink. „SpaceX și Elon Musk au arătat prin faptele lor de partea cui se situează”, a mai spus Fedorov.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Partenerii noștri