Miliardarul Elon Musk, care în ultimele zile a avut o serie de mesaje contradictorii în ceea ce privește Ucraina, anunță sâmbătă într-o postare pe Twitter că s-a răzgândit: chiar dacă iese în pierdere, își calcă pe inimă și-i va furniza în continuare internet gratis, prin rețeaua sa de mini-sateliți Starlink, chiar dacă va ieși în pierdere.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„La naiba .... chiar dacă Starlink încă este în pierdere, iar alte companii obțin miliarde de dolari de la contribuabilii americani, noi vom continua să livrăm gratuit guvernului Ucrainei”, a scris pe Twitter Elon Musk, un mesaj care la o oră de la postare primise zeci de mii de aprecieri și de comentarii.
De când au ajuns în primăvară în Ucraina, terminalele de internet care folosesc sateliții Starlink lansați de compania SpaceX a lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicații pentru armata Ucrainei, permițându-i să lupte și rămână conectată chiar și când rețelele de telefonie și internet clasic erau distruse în războiul cu Rusia. Aproape 20.000 de unități care folosesc sateliții Starlink au fost donate Ucrainei.
În urmă cu două zile, CNN a scris însă că SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună. Musk s-a plâns că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, iar suma ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.
„Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau a finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie. Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se afla şi o cerere directă, nedezvăluită până acum, adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8.000 de terminale Starlink.
Ideea că Elon Musk ar putea lăsa Ucraina fără internet a fost cu atât mai credibilă cu cât venea după o altă luare de poziție controversată a celui mai bogat om de pe planetă. Cu câteva zile mai înainte, miliardarul făcuse propriul său „plan de pace” pentru războiul dintre Rusia și Ucraina și propunea ca Kievul să cedeze Crimeea Moscovei. Imediat, ucrainenii au condamnat vehement o astfel de idee, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski. În Odesa, ucrainenii au acoperit fața lui Elon Musk de pe un panou creat drept mulțumire pentru ajutorul acordat Ucrainei.
Editor : Luana Pavaluca