Cum a devenit un gest din filmul „Jocurile foamei” simbolul protestelor din Myanmar, după reinstaurarea dictaturii militare
Salutul cu trei degete ridicate în aer, caracteristic rebelilor din filmul distopic „Jocurile foamei”, a devenit de câteva zile simbolul rezistenței în Myanmar, țară unde în aceste zile au loc ample demonstrații de protest declanșate de lovitura de stat organizată de armată, în urma căreia conducerea civilă a țării a fost înlăturată de la putere, informează The Guardian.
Salutul a fost folosit săptămâna trecută pentru prima oară în Myanmar, la o demonstrație a medicilor și angajaților din sistemul de sănătate. De atunci, el a fost rapid adoptat de către toți protestatarii.
În super-producția hollywoodiană „Jocurile Foamei (Hunger Games)”, salutul reprezintă un simbol al solidarității, într-o societate distopică în care un grup de rebeli luptă contra unui tiran atotputernic.
Protestele din Myanmar împotriva loviturii de stat care a înlăturat-o pe Aung San Suu Kyi de la putere au continuat luni, pentru a treia zi la rând. Forţele de ordine au folosit pentru prima dată tunuri de apă împotriva protestatarilor.
Mai multe sute de mii de persoane s-au adunat la Rangoon, capitala economică a ţării. Contestatarii au făcut un apel la greva generală.
La proteste participă muncitori, călugări, avocaţi, studenţi şi infirmieri, mulţi având drapele ale Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi, reţinută în secret de la 1 februarie.
Pe pancartele purtate de manifestanți se pot citi mesaje precum "Eliberaţi-ne liderii", "Respectaţi-ne voturile", "Respingeţi lovitura de stat".
Acestea sunt cele mai mari manifestaţii după revolta populară din 2007, reprimată violent de armată.
Fostul lider de facto al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, a fost înlăturată de la putere săptămâna trecută în urma unei lovituri de stat care a reinstaurat dictatura militară în această țară.
Salutul din „Jocurile foamei” a fost pentru prima oară folosit în Thailanda, în mai 2014, la demonstrațiile de protest declanșate tot în urma unei lovituri de stat organizate de armată.
De asemenea, în Thailanda au avut loc anul trecut ample proteste antiguvernamentale. 10.000 de protestatari au ieșit în stradă în Bangkok, în cel mai mare miting antiguvernamental de când armata thailandeză a obținut controlul puterii în 2014.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News