Video Corespondență specială Digi24 de la Vilnius. Summit istoric NATO sub nasul lui Putin, Biden și Zelenski se vor întâlni mâine
Liderii NATO își încep summitul din Lituania cu o primă veste bună. Turcia a fost de acord să ridice piedica din calea aderării Suediei, care va deveni a 32-a țară membră a alianței. Discuțiile se vor concentra de acum pe Ucraina, pe sprijinirea acestei țări în războiul pornit de Rusia și pe viitorul potențial în NATO. De asemenea, liderii vor lua noi măsuri de întărire a alianței.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Trimisul special Digi24 la Vilnius Cristina Cileacu: Au început să sosească liderii aliați care vor participa la sumit. Discuția principală de azi este legată de Ucraina, ce fel de garanții, ce fel de pachet va primi Ucraina de la liderii NATO, având în vedere că dorința lor e să adere la NATO și spun ucrainenii că au dovedit că merită să fie membri ai Alianței Nord-Atlantice, tocmai pentru că folosesc cu succes în războiul pe care rușii l-au început în Ucraina echipamentele pe care aliații din NATO, fiecare individual, le oferă ucrainenilor în bătălia lor pentru independență.
Va veni la Vilnius și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care își dorește de data aceasta de la aliați să aibă un răspuns clar legat de aderare. Dacă la summitul de la București din 2008 s-a anunțat că Ucraina și Georgia trebuie să devină membri ai alianței, acum, președintele Zelenski își dorește să aibă o dată fixă. El vrea să îi facă pe aliați să promită că Ucraina va intra în NATO după ce războiul se va termina. Își dorește de asemenea și un pachet de garanții de securitate, dar acest lucru e mai greu de făcut, de obținut, pentru simplul motiv că NATO oferă garanții de securitate doar membrilor săi. Este parte, de altfel, și din acest articol 5, potviit căruia când un aliat ar fi agresat, toți ceilalți ar urma să îl sprijine și să îl apere. Nu putem să oferim același lucru Ucrainei, spun liderii de la NATO, în schimb promit că vor face un pachet care să mulțumească Ucraina.
Avem și o dezbatere în cadrul Alianței. Nu neapărat o fisură, dar este o dezbatere și o negociere continuă de câteva luni deja. La NATO negocierile continuă până în ultima clipă. Liderii de pe Flancul Estic, de pilă țările aliate de pe Flancul estic, țările mai aproape de Ucraina, și aici includem și România, își doresc ca Ucraina să devină membru, să aibă un drum foarte clar spre NATO, spre aderare. De partea cealaltă sunt doi mari, nu neapărat doi oponenți, ci două țări care au rețineri în acest sens. În primul rând vorbim despre SUA - președintele Biden a spus că Ucraina are de făcut foarte multe reforme înainte să devină membru NATO plus că războiul este cel mai mare impediment al acestui drum - , și Germania care se teme în continuare de eventuale linii roșii pe care să le depășească în raport cu Federația Rusă, pentru că toată lumea vorbește despre o iritare pe care ar putea să o aibă liderul de la Kremlin și să ajungă la un posibil atac nuclear sau o tentativă de atac nuclear.
Sunt lucruri care se discută în continuare. Smmitul va începe în jurul prânzului, liderii continuă să vină.
La acest summit participă în premieră și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. De altfel, Moldova, la rândul ei, cu sprijinul României, trebuie să obțină o serie de legături mai strânse cu NATO.
Sunt aici și lideri din Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și Japonia, pentru că, deși vorbim de Alianța Nord-Atlantică, și zona Indo-Pacific este importantă pentru aliații din NATO și acești parteneri din zona Indo-Pacific sunt prezenți la Vilnius și se va discuta amănunțit cum anume se va duce colaborarea mai departe, având în vedere că și acolo sunt alte amenințări care vin din partea Chinei, de această dată.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News