Live

Coreea de Nord lansează două rachete balistice ca răspuns la sancțiunile impuse de SUA

Data publicării:
Coreea de Nord a accelerat procesul organizării de noi teste cu rachete cu potențial nuclear care sunt proiectate să copleșească sistemele defensive din regiune. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a lansat vineri două rachete balistice cu rază scurtă – a treia lansare de rachete din 2022, au declarat oficiali din Coreea de Sud. Demonstrația de forță a armatei nord-coreene pare să fie răspunsul guvernului de la Phenian la impunerea de noi sancțiuni americane din partea administrației Biden, potrivit AP.

Comitetul șefilor de stat major al Coreei de Sud a spus că rachetele au fost lansate din nord-vestul țării. Cabinetul Prim-ministrului și Ministerul Apărării din Japonia au detectat de asemenea lansarea, iar garda de coastă a emis o atenționare pentru toate vasele care navighează în zonă cu privire la obiecte care ar putea să cadă din cer.

Cu câteva ore înainte de aceste afirmații, Coreea de Nord a criticat administrația Biden pentru impunerea de noi sancțiuni ca răspuns la testarea rachetelor balistice de către nord-coreeni și a avertizat că va oferi un răspuns în forță și acțiuni precise dacă Washingtonul își menține „atitudinea conflictuală”.

Sancțiunile au fost impuse în cazul a cinci nord-coreeni pentru rolul lor în obșinerea de echipament și tehnologie ce au făcut posibil programul de dezvoltare a rachetelor balistice în Coreea de Nord. SUA a spus că dorește și impunerea de sancțiuni din partea ONU.

Lansarea prcedentă care a avut loc marți – a doua din aceeași săptămână – a fost urmărită de liderul nord-corean Kim Jong-un, care a spus că astfel va crește capacitatea nucleară a țării sale ce va servi în scopul descurajării declanșării unui război.

Kim Jong-un s-a întors la vechea lui strategie: lansează rachete balistice pentru a pune presiune pe SUA și aliații săi

Coreea de Nord a accelerat procesul organizării de noi teste cu rachete cu potențial nuclear care sunt proiectate să copleșească sistemele defensive din regiune. Unii experți spun că liderul nord-coreean s-a întors la tehnica deja testată de a pune presiune pe țările cu care dorește să negocieze prin aceste lansări de rachete, pentru ca mai apoi să se alăture discuțiilor în urma cărora dorește să obțină concesii.

După o perioadă în care a efectuat mai multe teste a arsenalului său balistic, Coreea de Nord a încercat să discute cu SUA în 2018 în vederea obținerii de avantaje economice, atunci când Kim a negociat în mod direct cu fostul președinte american Donald Trump.

Negocierile au deraiat în 2019 după al doilea summit cu Trump – americani au refuzat atunci să ridice sancțiunile în schimbul predării parțiale a arsenalului nuclear nord-coreean.

De atunci, Kim a promis că va mări capacitatea nucleară a țării pe care o vede ca pe cea mai puternică garanție de supraviețuire, în ciuda problemelor economice survenite în urma restricțiilor de combatere a pandemiei și a sancțiunilor americane.

Citește și: Coreea de Sud a ajuns la un acord cu SUA privind încheierea războiului cu Coreea de Nord. SUA: Negociem „fără precondiții”

„Coreea de Nord încearcă să prindă în capcană administrația Biden în efortul de a smulge concesii”

Guvernul de la Phenian a refuzat până acum oferta administrației Biden de a reîncepe discuțiile, spunând că Washingtonul trebuie, înainte de toate, să își abandoneze „politica ostilă” - un termen pe care Coreea de Nord îl folosește pentru a descrie sancțiunile și exercițiile militare ale armatei americane și sud-coreene.

Coreea de Nord pare să semnaleze că nu se va lăsa ignorată și va răspunde presiunii cu presiune, a spus Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Coreea de Nord încearcă să întindă o cursă administrației Biden”, a spus Easley. „A pregătit o serie de rachete pe care vrea oricum să le testeze și răspunde presiunii americane cu alte provocări în efortul de a smulge concesii.”

Într-o declarație a agenției oficiale de știri din Coreea de Nord, un purtător de cuvânt neidentificat al Ministerului de Externe a apărat vineri lansările de rachete, spunând că reprezintă un exercițiu just de autoapărare.

Oficial nord-coreean: SUA încearcă „să izoleze și să sufoce” Coreea de Nord cu sancțiuni

Oficialul a spus că noile sancțiuni subliniază intenția ostilă a SUA menită „să izoleze și să sufoce” Coreea de Nord. Acesta a acuzat Washingtonul că are o atitudine de „gangster” și că dezvoltarea noii rachete face parte din eforturile de a moderniza armata și nu are ca țintă nicio țară în mod special și nici nu caută să pericliteze securitatea statelor vecine.

Armele hipersonice, care zboară de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului (Mach 5), ar putea fi o mare provocare pentru sistemele de apărare din cauza vitezei și manevrabilității ridicate.

Cu toate acestea, experții spun că nord-coreenii ar mai avea nevoie de ani de zile și multe teste de succes pentru a dispune de un sistem cu rachete hipersonice credibil.

„Cred că o parte din ceea ce se întâmplă reprezintă încercarea Coreei de Nord de a primi atenție”, a spus secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu pentru MSNBC. „Împreună cu aliații și partenerii noștri, ne asigurăm că atât ei, cât și noi suntem apărați în mod adecvat și că vor fi repercusiuni și consecințe pentru acțiunile Coreei de Nord.”

Citește și: Kim Jong-un a împlinit 38 de ani și 10 ani de când e lider suprem. Cum arăta când a ajuns la putere și de ce este atât de controversat

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Cum urmăresc SUA lansările de rachete balistice și de ce nu au fost alarmate de atacul rusesc asupra orașului Dnipro

Un general nord-coreean a fost rănit în regiunea Kursk. „Sunt o țintă absolut corectă”

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Partenerii noștri