Statele Unite au impus miercuri sancţiuni financiare împotriva a cinci nord-coreeni având legătură cu programul de arme de distrugere în masă al Phenianului, după ultimele sale lansări de rachete balistice, notează AFP.
„Ultimele tiruri de rachete ale Coreii de Nord constituie noi dovezi că aceasta continuă să-şi dezvolte programele sale interzise, în ciuda apelurilor comunităţii internaţionale în favoarea diplomaţiei şi denuclearizării”, a declarat presei un subsecretar al Trezoreriei americane, Brian Nelson.
Sancţiunile „vizează utilizarea continuă de către Coreea de Nord a unor reprezentanţi în străinătate cu scopul de a-şi procura ilegal bunuri pentru fabricarea de arme”, a adăugat el.
Cele cinci persoane vizate de sancţiuni sunt prezentate ca „responsabile pentru a fi furnizat” Coreei de Nord bunuri pentru „programele sale de arme de distrugere în masă şi rachete balistice”, conform Agerpres.
Unul dintre ei, Choe Myong Hyon, este instalat în Rusia şi este legat de o instituţie nord-coreeană deja sancţionată pentru implicarea în dezvoltarea armelor de către ţara comunistă. Ceilalţi patru, Sim Kwang Sok, Kim Song Hun, Kang Chol Hak şi Pyon Kwang Chol, legaţi de aceeaşi instituţie, sunt instalaţi în China.
Posibilele lor active din Statele Unite sunt îngheţate, iar accesul lor la sistemul financiar american va fi blocat.
În paralel, Departamentul de Stat american a trecut pe propria sa listă neagră, care interzice, în special, accesul persoanelor vizate în Statele Unite, nord-coreeanul O Yong Ho, rusul Roman Anatolievici Alar şi entitatea rusă Parsek pentru „activităţi sau tranzacţii care au contribuit material la proliferarea armelor de distrugere în masă” de către Coreea de Nord.
Ei formează „o sursă-cheie de aprovizionare” pentru programul de rachete nord-coreean, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-un comunicat, subliniind că „Statele Unite vor folosi toate instrumentele adecvate” pentru a opri proiectele nord-coreene.
Phenianul a afirmat că a testat cu succes o rachetă hipersonică săptămâna aceasta, pentru a treia oară din septembrie. Washingtonul a condamnat tirul de marţi, considerat o „ameninţare” la adresa „comunităţii internaţionale”.
Sancţiunile de miercuri „sunt urmare a şase tiruri de rachete balistice de către Coreea de Nord din septembrie 2001, fiecare încălcând mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, potrivit Trezoreriei americane.
Testul de marţi a fost supervizat personal de liderul nord-coreean Kim Jong Un, potrivit presei de stat.
De la instalarea lui la putere, Coreea de Nord a înregistrat progrese rapide în tehnologia militară.
Guvernul preşedintelui american Joe Biden a propus în repetate rânduri să se angajeze un dialog privind denuclearizarea, dar oferta sa a rămas fără răspuns până în prezent.
Editor : A.C.