Coreea de Sud și SUA au aprobat un proiect prin care să declare încheierea războiului din Peninsula Coreeană, potrivit ministrului de externe sud-coreean Chung Eui Yong. Departamentul de Stat american a spus că SUA nu are nicio „intenție ostilă” față de Coreea de Nord și că sunt pregătiți să discute „fără condiții prealabile”, informează CNN.
„Sperăm ca nord-coreenii să răspundă pozitiv inițiativei noastre. Continuăm consultările strânse cu Republica Coreeană (Coreea de Sud), Japonia și alți aliați și parteneri despre cea mai bună metodă de abordare a DPRK (Coreei de Nord)”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Proiectul are ca obiectiv încheierea oficială a Războiului Coreean, care a izbucnit pe 25 iunie 1950, când armata nord-coreeană a năvălit peste granița cu Coreea de Sud. Violențele s-au încheiat printr-un armistițiu în 1953, fără semnarea unui acord oficial de pace.
„Deşi Coreea de Nord a avut o serie de reacţii rapide şi pozitive la declaraţia privind sfârşitul războiului, sperăm să dea un răspuns mai concret”, a adăugat Chung, scrie Agerpres. „Analizăm diverse căi pentru ca discuţiile cu Coreea de Nord să avanseze”, a menţionat Chung, fără a preciza care sunt aceste mijloace.
Declaraţiile lui Chung vin într-o perioadă în care Coreea de Nord organizează o importantă plenară a partidului unic în care îşi va contura liniile de politică şi de diplomaţie pentru anul 2022.
Este de aşteptat ca, odată finalizată plenara, în preajma Anului Nou, Kim Jong-un să rostească un discurs de încheiere care să servească drept mesaj pentru Seul şi Washington în legătură cu intenţiile regimului de la Phenian pentru anul viitor.
Proiectul reprezintă un ultim efort al președintelui sud-coreean de a face pace cu nord-coreenii înainte de încheierea mandatului său
Analiştii sunt sceptici cu privire la viabilitatea acestei iniţiative, resuscitată în septembrie de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ca un ultim efort pentru a readuce Phenianul la masa discuţiilor privind denuclearizarea înaintea încheierii mandatului său, în mai 2022.
La acea vreme, vice-ministrul de externe nord-coreean a spus că declararea sfârșitului războiului din partea Coreei de Sud este una „prematură” din cauza „politicii ostile a Statelor Unite” față de Pyongyang.
Kim Yo-jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a spus că inițiativa de pace este „interesantă”, însă discuțiile vor putea progresa doar dacă SUA renunță la sus-menționata „politică ostilă”.
Însuşi liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ulterior că, pentru moment, nu este interesat să participe la vreo întâlnire cu SUA pentru a încerca să relanseze dialogul privind denuclearizarea, aflat în impas.
Editor : Raul Nețoiu