Live

Concedieri masive la Deutsche Bank, cea mai mare bancă a Germaniei

Data actualizării: Data publicării:
Șeful Deutsche Bank vrea ca băncile europene să devină mai puternice. Foto: Guliver/Getty Images

Prima bancă a Germaniei, Deutsche Bank, anunţă cea mai mare transformare din ultimele decenii pentru a trece peste dificultăți: o restructurare prin care va tăia 18.000 de locuri de muncă. E un număr impresionat- reprezintă aproape 20% din totalul forței de muncă a băncii, care numără 91.000 de oameni.

Deutsche Bank a fost grav afectată de criza economică din 2008 şi, de atunci, tot încearcă să revină pe profit. Un plan de redresare presupunea fuziunea cu o altă mare bancă germană, Commerzbank, şi ea cu probleme financiare. Acesta însă a eşuat şi Deutsche Bank trebuie să se descurce singură.  Acest plan, din care ar fi reieșit un gigant european, era puternic susţinut și de Guvernul de la Berlin, îngrijorat în privința acestor instituţii-cheie pentru finanţarea economiei germane. 

Reorganizarea masivă a Deutsche Bank va duce la eliminarea unor costuri de 7,4 miliarde de euro și se va derula pe parcursul următorilor trei ani. Banca va înfiinţa o aşa-numită „bancă rea” pentru a scăpa de activele nedorite care reprezintă active ponderate în funcţie de risc în valoare de 74 de miliarde de euro.

Banca va renunţa la activităţile sale globale de tranzacţionare de acţiuni şi derivate şi va reduce activitatea diviziei sale de investiţii bancare. Cea mai mare parte a activităţilor de tranzacţionare de acţiuni şi derivate are loc la New York şi la Londra, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că vor avea loc concedieri şi în Germania.

Valoarea de piață a bancii este la o zecime față de perioada anterioară declanșării colapsului financiar. 

Amploarea restructurării arată că Deutsche Bank îşi recunoaşte incapacitatea de a ţine pasul cu bănci mari de pe Wall Street, precum JP Morgan Chase şi Goldman Sachs. Practic, Deutsche se întoarce mai mult la origini, la ceea ce reprezintă în mod clasic o bancă, un împrumutator şi mai puţin un investitor cu instrumente rafinate.

Unii investitori au primit cu precauţie planul de restructurare. Măsurile vin foarte târziu, după ani de chin.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Crimă macabră în Germania. Un cuplu a ucis o refugiată din Ucraina și pe mama ei pentru a le fura bebelușul. Ce au declarat aceștia

Ministra germană de Externe, umilită în Siria, unde noul lider a refuzat să dea mâna cu ea, iar presa i-a blurat imaginea

„Nu hrăniţi trollul.” Mesaj dur al cancelarului german Olaf Scholz la adresa lui Elon Musk

Ce spun social-democraţii germani despre o întâlnire între Scholz și Putin înainte de alegeri

Partenerii noștri