Video Codurile folosite de "bolsonarişti" pentru a organiza asediul Congresului. Au fost invitaţi "să taie tortul" la "petrecerea Selmei"
Peste 10.000 de conturi de Twitter din Brazilia au început cu două zile înainte de asedierea Congresului din capitala ţării să trimită invitaţii la "petrecerea Selmei", un cod pentru protestele violente de duminică menit să păcăleasă regulile reţelelor de socializare care interzic incitarea la violenţă, arată o analiză a universităţii São Paolo, scrie BBC.
"Selma", un nume comun în Brazilia, se aseamănă foarte mult cu cuvântul portughez "selva" care înseamnă pădure, dar este şi un strigăt de luptă folosit de armata braziliană.
Se pare că acest cod ar fi fost inspirat dintr-un videoclip devenit viral în Brazilia şi lansat cu patru zile înainte de ocuparea instituţiilor cheie din capitala ţării.
În acesta, un bărbat descrie ingredientele pentru "petrecerea Selmei", anume zahăr din marca braziliană "Union" şi cinci ştiuleţi de porumb.
Şi aici este vorba de un joc de cuvinte. Cuvântul portughez pentru porumb - "milho" este foarte asemănător cu "milhão", care înseamnă milion. Mesajul, de fapt, era un îndemn ca cinci milioane de oameni să se unească şi să participe la proteste.
În zilele care au urmat, peste 53.000 de mesaje cu sintagma "petrecerea Selmei" (#festadaselma) au fost distribuite în Brazilia, pe Twitter.
Unele mesaje promiteau transport gratuit pentru "petrecerea Selmei" din diferite regiuni ale Braziliei.
Un breve repaso al hashtag #festadaselma
— Carmela Ríos🕊 (@CarmelaRios) January 9, 2023
Los vídeos en Tik Tok de hace dos dias. Autobuses en dirección a Brasilia. pic.twitter.com/JxVzIHAwgq
Metafora petrecerii a fost folosită şi în ziua protestelor. Un videoclip care arăta protestatarii mărşăluind pe străzile capitalei, de exemplu, era însoţit de mesajul:
"Primii invitați au sosit. Imediat ce se strânge toată lumea, putem tăia tortul".
Aceste metafore i-au împiedicat pe moderatorii reţelelor sociale să înlăture conţinutul care incită la violenţă.
Un limbaj mai direct a fost utilizat, însă, pe Telegram, spune Emillie de Keulenaar, profesoară la Universitatea Groningen, care a monitorizat mesajele pro-Bolsonaro de pe această reţea.
Potrivit acesteia, mici grupuri de Telegram au început să apară încă de la 1 ianuarie, când a fost învestit noul preşedinte.
"Acestea au folosit «petrecerea Selmei» drept cod pentru asalt, dar au vorbit şi despre «intervenţia populară», «preluarea puterii» sau «greva generală».
Autorităţile din Brazilia sunt acum criticate pentru faptul că nu au putut să prevadă şi să contracareze violenţele de duminică.
De asemenea, Meta, care deţine Facebook, Google şi YouTube au anunţat că vor elimina postările care susţin demonstraţiile anti-democratice din Brazilia.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News