Poliția din Brazilia îl acuză pe fostul președinte Bolsonaro că a încercat să fure bijuterii în valoare de 1,2 milioane de dolari

Data publicării:
jair bolsonaro in timpul unui eveniment
Jair Bolsonaro. FOTO: Profimedia Images

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a beneficiat de un sistem de vânzare ilegală a unor bijuterii şi articole de lux oferite Braziliei şi evaluate la un total de 1,2 milioane de dolari, potrivit unei anchete a poliţiei.

Săptămâna trecută, poliţia federală a recomandat inculparea lui Bolsonaro şi a altor 11 persoane pentru asociere infracţională, spălare de bani şi deturnare de fonduri, pentru fapte survenite între octombrie 2019 şi sfârşitul mandatului liderului de extremă dreaptă în 2022, relatează AFP, citată de Agerpres.

Jair Bolsonaro, care denunţă multitudinea de investigaţii legale împotriva lui drept „persecuţie”, neagă că ar fi comis vreo infracţiune în gestionarea bijuteriilor.

Potrivit poliţiei, „grupul făcând obiectul anchetei a acţionat pentru a deturna de la Trezoreria publică braziliană mai multe cadouri de valoare primite de fostul preşedinte Jair Bolsonaro (...) în cursul călătoriilor internaţionale şi oferite de autorităţi străine”.

Operaţiunea a vizat vânzarea bijuteriilor în străinătate „cu scopul de a favoriza îmbogăţirea ilicită a fostului preşedinte”, potrivit concluziilor anchetei.

Unele piese au fost vândute, „iar sumele obţinute au fost convertite în numerar şi au intrat în patrimoniul personal al fostului preşedinte (...) fără a trece prin sistemul bancar oficial”, a adăugat raportul remis Curţii Supreme Federale (STF).

Valoarea cadourilor „se ridică la suma de 1,22 milioane de dolari”, a precizat poliţia.

Judecătorul Alexandre de Moraes de la STF a dat Ministerului Public 15 zile pentru a decide dacă îl inculpă oficial pe fostul preşedinte.

Presa braziliană a dezvăluit afacerea în martie 2023, după ce agenţii ai Fiscului au confiscat bijuterii găsite în rucsacul unui oficial al guvernului Bolsonaro care se întorcea dintr-o călătorie oficială în Orientul Mijlociu în 2021.

Printre cadouri s-au numărat un inel, un colier şi cercei de la marca elveţiană Chopard în valoare de aproximativ 828.000 de dolari, precum şi ceasuri Chopard şi Rolex din aur şi diamante, precum şi alte bijuterii, potrivit raportului poliţiei de aproape 500 de pagini.

După dezvăluirea afacerii, consilierii lui Bolsonaro au recuperat şi restituit statului unele dintre obiectele vândute, se precizează în raport.

Potrivit poliţiei federale, sumele obţinute din vânzarea bijuteriilor „ar fi putut fi folosite pentru a acoperi cheltuielile lui Bolsonaro” în Statele Unite, unde a stat câteva luni după încheierea mandatului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale