Live

Galerie Foto CNN: Ce știm despre rușii anti-Putin care au invadat regiunea Belgorod

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Atacurile revendicate de partizanii ruși pe teritoriul rusesc, din regiunea Belgorod, au stârnit furie și confuzie deopotrivă la Moscova. Locuitorii din zonă au fost evacuați, în timp ce autoritățile ruse continuă „să curețe” locul după incursiunea transfrontalieră care a început în Ucraina, relatează CNN, care citează surse oficiale locale. Un civil a murit în urma luptelor, potrivit guvernatorului regional Vyacheslav Gladkov. Persistă însă multe întrebări cu privire la cine se află în spatele atacurilor, cum au putut avea loc, dar și ce înseamnă pentru războiul din Ucraina. Iată ce trebuie să reținem despre incidentele din Belgorod.

Ce s-a întâmplat în Belgorod

Două grupuri de partizani ruși care luptă de partea Ucrainei, Legiunea Libertate pentru Rusia și Corpul Voluntarilor Ruşi, au revendicat atacurile din regiunea Belgorod, de la graniţa cu Ucraina. „Clădirile rezidențiale și administrative și infrastructura civilă au fost sub asediu. În urma acestor acțiuni criminale, mai mulți civili au fost răniți”, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei pe Telegram, în timp ce a anunțat că va iniția o anchetă. Două zone din regiune au fost apoi bombardate peste noapte cu ajutorul dronelor, a spus Gladkov. Două case au fost incendiate în urma atacurilor.

Este pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina când forțe aliate ale Kievului au lansat un atac terestru transfrontalier asupra rușilor.  Aleksey Baranovsky, un reprezentant al Centrului Politic al Opoziției Armate Ruse din Kiev, aripa politică a Legiunii Libertatea Rusiei, a declarat pentru CNN că operațiunea a început duminică seara și luptele sunt „în desfășurare”. El nu a precizat însă numărul de luptători care au trecut granița în Rusia. Baranovsky a spus că grupul a vrut să „elibereze patria de tirania lui Putin”.

Guvernatorul regional a spus inițial că nimeni nu a murit, dar ulterior a transmis că un civil și-a pierdut viața în urma atacurilor: „Din păcate, avem pierderi. Un civil din satul Kozinka a murit de mâinile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus Gladkov.

Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că i-a lichidat pe toţi sabotorii care au atacat luni regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, ţară care s-a disociat de acest atac. „Grupurile armate naţionaliste au fost încercuite şi eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost lichidaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, în raportul său zilnic de război.

Ce grupuri sunt implicate

Legiunea Libertatea Rusiei a transmis marți, pe canalul de Telegram, că alături de un alt grup, Corpul Voluntarilor Ruşi, continuă să elibereze regiunea Belgorod. În postare, cei din grup spun că sunt „voluntari patrioți” și susțin că Rusia este vulnerabilă în fața atacurilor și „nu are rezerve pentru a răspunde unor crize militare”. „Toți militarii sunt morți, răniți sau se află în Ucraina”, a transmis Legiunea Libertatea Rusiei. 

„Rusia va fi liberă”, spunea unul dintre partizani, care poartă indicativul Cezar, într-un clip video, în care se afla alături de camarazii săi, distribuit în mediul online. Jurnalistul Sam Kiley de la CNN i-a luat un interviu acestuia în decembrie, în perioada când grupul din care face parte lupta pentru Ucraina în orașul Bahmut. „Încă din prima zi de război, inima mea, inima unui rus adevărat, un creștin adevărat, mi-a spus că trebuie să fiu aici pentru a apăra poporul Ucrainei”, spunea Caesar. CNN a fost de acord să nu-i dezvăluie numele pentru a-i proteja identitatea.

Cezar a spus că este unul dintre cei aproximativ 200 de cetățeni ruși care luptă în prezent alături de trupele ucrainene, împotriva armatelor țării lor. CNN nu a putut confirma independent acest număr.

Cum a reacționat Rusia la atacurile partizanilor din regiunea Belgorod

În timp ce oficialii ruși au condamnat atacul, analiștii au observat o confuzie în spațiul public privind modul în care a avut  loc incursiunea și cum ar fi trebuit să reacționeze Moscova. Bloggerii și experții ruși au reacționat cu „un grad de panică, fracționism și incoerență, așa cum tind să se manifeste atunci când suferă șocuri informaționale semnificative”, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). „Atacul i-a luat prin surprindere pe comentatorii ruși”, adaugă ISW.

Incidentul poate fi jenant pentru președintele Vladimir Putin, care de 15 luni conduce o invazie despre care a susținut fără temei că este necesară pentru a menține Rusia în siguranță. Cu fără prea multe succese pe câmpul de luptă, Putin are încă un motiv de nemulțumire pentru că războiul îi perturbă propria țară.

Ce spune Kievul

Cum era de așteptat, mesajele transmise de Rusia și Ucraina cu privire la atacurile din regiunea Belgorod sunt contradictorii. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris marți instigatorii drept „militanți ucraineni, din Ucraina”, în ciuda faptului că gruparea care revendică atacurile este formată din cetățeni ruși. Peskov a spus anterior că forțele Kremlinului încearcă să atribuie atacurile unui „grup de sabotaj și recunoaștere”, potrivit presei de stat TASS.

Între timp, un oficial ucrainean a recunoscut că unităţile au efectuat o operaţiune în zonă, dar a insistat că acţionează independent. „Putem confirma că această operațiune a fost efectuată de cetățeni ruși”, a declarat pentru CNN Andriy Yusov, reprezentant al agenției ucrainene de informații pentru apărare. El a spus că unitățile făceau „parte din forțele de apărare și securitate” când se aflau în Ucraina, dar erau independente de Kiev. „În Rusia acționează ca entități independente”, a precizat Yusov. 

Ce însemnă incursiunea din Belgorod pentru războiul din Ucraina

Este puțin probabil ca atacurile din regiunea Belgorod să aibă un impact foarte mare asupra războiului.Până acum, luptele au fost concentrate în mare parte în regiunile de est ale Ucrainei și timp de luni de zile nu au avut loc schimbări importante. Un astfel de incident nu ar putea avea efecte semnificative, cum mai degrabă va avea contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina. Dar, ca și în cazul altor incidente petrecute în afara câmpului de luptă, are potențialul de a modela narațiunea conflictului atât în Rusia, cât și în Ucraina.

Moscova a fost preocupată să contureze o imagine de victimă Rusiei, ca pretext pentru intensificarea atacurilor asupra Ucrainei, având în vedere retorica potrivit căreia invazia este un act de autoapărare și este necesară pentru a menține patria în siguranță. Putin va încerca, fără îndoială, să se folosească de incidentele din Belgorod pentru a susține această narațiune, în ciuda faptului că Ucraina neagă că ar fi avut vreo implicare.

Așa cum Moscova a răspuns violent, cu bombardamente în toată Ucraina, inclusiv în Kiev, după incidente anterioare care au stânjenit Rusia, precum atacul cu drone deasupra Kremlinului din această lună sau lovitura de pe podul care leagă Rusia de Crimeea ocupată, din octombrie, e foarte probabil să urmeze o manifestare de furie pe termen scurt, scrie sursa citată. 

Potrivit CNN, Putin va fi probabil nerăbdător să concentreze atenția publică asupra incidentelor aflate departe de linia frontului, pentru că acolo forțele sale nu au succes și s-au chinuit luni în șir să dea o lovitură semnificativă armatei ucrainene. Cucerirea orașului Bahmut fiind unul dintre cele mai bune exemple.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Harta digitală a episoadelor de canibalism din Holodomor a fost creată în Ucraina. „Foametea ca instrument deliberat de cucerire”

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Partenerii noștri