China se străduiește să arate că Peng Shuai e bine, dar imaginile difuzate de propagandă provoacă noi îngrijorări
Aproape la fel de brusc cum a dispărut, vedeta tenisului din China Peng Shuai a reapărut în vizorul public în weekend. De vineri seara, un flux constant de fotografii și videoclipuri în care Peng apare zâmbind au apărut pe Twitter, platformă blocată în China, și toate sunt postate de persoane care lucrează pentru mass-media controlată de guvernul chinez și pentru sistemul sportiv de stat. Dar acestea nu sunt de natură să calmeze îngrijorările privind situația sportivei care l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier al Chinei, relatează CNN.
Aparenta acțiune de propagandă a fost urmată duminică de un apel video între Peng și președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Thomas Bach, în timpul căruia sportiva a spus că este „în siguranță și că se află la ea acasă din Beijing”, dar că „și-ar dori să-i fie respectată intimitatea”, potrivit unui comunicat al CIO.
Fluxul de imagini a venit pe fondul unei furtuni de îngrijorare globală pentru Peng, care a dispărut din ochii publicului timp de mai bine de două săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a forțat-o să facă sex, o acuzație explozivă și sensibilă din punct de vedere politic care a declanșat o cenzură generală în China.
Chiar dacă reapariția în public a lui Peng poate atenua unele dintre cele mai mari temeri cu privire la siguranța și bunăstarea ei imediată, imaginile nu au reușit să calmeze îngrijorările cu privire la libertatea ei.
WTA a precizat că discuția dintre Peng și președintele CIO nu rezolvă îngrijorarea Asociației feminine de tenis cu privire la siguranța acesteia.
„A fost bine să o văd pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu atenuează sau nu înlătură îngrijorarea WTA cu privire la situația ei și la capacitatea de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat o purtătoare de cuvânt a WTA, într-un e-mail.
Întrebată despre convorbirea cu CIO, purtătoarea de cuvânt a spus: „Acest videoclip nu schimbă apelul nostru pentru o anchetă completă, corectă și transparentă, fără cenzură, în ceea ce privește acuzația ei de agresiune sexuală, care este problema care a dat naștere îngrijorării noastre inițiale”.
CIO a precizat într-o declarație că Peng a avut duminică o convorbire telefonică de 30 de minute cu președintele Thomas Bach, în timpul căreia a spus că se află în siguranță acasă, la Beijing, și că a dorit să i se respecte deocamdată intimitatea.
Îngrijorarea cu privire la Peng vine în contextul în care grupurile mondiale pentru drepturile omului, dar nu numai, au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie, din cauza situației drepturilor omului din China. De asemenea, WTA a amenințat că va retrage turneele din China din cauza acestei probleme, amintește Mediafax.
Hu Xijin, editorul ziarului de stat Global Times, care a postat în ultimele zile videoclipuri și fotografii cu Peng în Beijing, a declarat luni pe Twitter că apariția ei ar trebui să fie suficientă pentru a calma îngrijorările „celor cărora le pasă cu adevărat de (siguranța) lui Peng Shuai".
„Dar pentru cei care urmăresc să atace sistemul chinez și să boicoteze Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, faptele, indiferent cât de multe, nu funcționează pentru ei”, a spus el.
Pe 2 noiembrie, Peng a scris pe rețelele sociale chinezești că Zhang a constrâns-o să facă sex. Postarea a fost ștearsă rapid, iar subiectul a fost blocat de la discuții pe internetul puternic cenzurat din China.
Nici Zhang și nici guvernul chinez nu au comentat acuzațiile lui Peng.
Biroul de informații al Consiliului de Stat și Ministerul de Externe al Chinei nu au răspuns imediat la cererile de comentarii trimise luni de către Reuters.
Ministrul de externe al Franței a cerut duminică autorităților chineze să o lase pe Peng să vorbească în public.
„Mă aștept la un singur lucru: să vorbească”, a declarat Jean-Yves Le Drian la televiziunea LCI, adăugând că ar putea exista consecințe diplomatice nespecificate dacă China nu clarifică situația.
Statele Unite și Marea Britanie au cerut, de asemenea, ca China să furnizeze dovezi privind locul unde se află Peng.
Actuale și foste jucătoare de tenis, printre care Naomi Osaka, Serena Williams și Billie Jean King, s-au alăturat apelurilor prin care se solicită să se confirme că aceasta este în siguranță, folosind hashtagul de pe rețelele de socializare #WhereIsPengShuai?
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News