Live

Cel mai vechi cinematograf din lume, inaugurat în 1889 și care încă funcționează, a intrat în Cartea Recordurilor

Data actualizării: Data publicării:
Locul în care au fost proiectate primele filme ale fraţilor Lumiere, pionierii cinematografiei, a fost recunoscută oficial drept cel mai vechi cinematograf din lume. Foto: edencinemalaciotat.com

Sala ''Eden-Théâtre'' din sudul Franţei, locul în care au fost proiectate primele filme ale fraţilor Lumiere, pionierii cinematografiei, a fost recunoscută oficial drept cel mai vechi cinematograf din lume de către Guinness World Records.

Situat în oraşul La Ciotat, în departamentul Bouches-du-Rhône, lângă Marsilia, "Eden-Théâtre" este "cel mai vechi cinematograf în funcţiune din lume", după cum a proclamat la începutul lunii iulie ghidul de referinţă, care recenzează şi certifică recordurile mondiale.

"Este vorba despre un dosar administrativ, cu peste doi ani de cercetare, care îşi primeşte recompensa", a salutat într-un comunicat Michel Cornille, preşedintele asociaţiei "Les lumicres de l'Eden", operatorul cinematografului care a sărbătorit în iunie împlinirea a 132 de ani de activitate.

"Este o emoţie extraordinară deoarece de-a lungul întregii mele vieţi mi-am văzut familia luptându-se pentru ca Eden să continue să existe", a declarat pentru AFP Marie-Laure Smilovici, directoarea Eden şi urmaşa proprietarilor istorici, explicând că a fost ajutată în acest demers de strănepotul unuia dintre fraţii Lumiere.

Cinematograful a fost inaugurat în 1889

Inaugurat la 15 iunie 1889 în acest mic port mediteranean care avea doar 12.000 de locuitori (peste 35.000, în prezent), Eden a găzduit la începuturile sale spectacole teatrale, concerte şi chiar întreceri sportive de box sau lupte greco-romane, potrivit informaţiilor prezente pe pagina de internet a cinematografului.

Fostul său proprietar, Raoul Gallaud, s-a împrietenit cu Antoine Lumiere, tatăl lui Louis şi Auguste Lumiere, care dobândise o reşedinţă de vară în regiune. Invitat să ia parte la o primă "experienţă cinematografică" la fraţii Lumiere, la 21 septembrie 1895, Gallaud i-a sugerat lui Antoine să repete această experienţă la Eden, după cum a declarat pentru AFP responsabila cu comunicarea în cadrul cinematografului, scrie Agerpres.

Însă, proiecţia programată câteva zile mai târziu a fost întreruptă din motive tehnice. Antoine Lumiere a repetat apoi experienţa la Paris, la "Salonul indian" de la "Grand Café" - dispărut în secolul al XIX-lea - la 28 decembrie 1895, dată considerată de istorici cea a naşterii cinematografiei, a explicat ea.

Alte proiecţii nu au mai avut loc până la 21 martie 1899, când Eden a programat douăzeci de filme ale fraţilor Lumieres, precum "Le lancement d'un navire ŕ La Ciotat", "Un voyage ŕ travers les Alpes en chemin de fer", "Les Cow-boys d'Amérique" sau "Un crępage de chignons". Aceasta sesiune a fost cea vizată de Guinness World Records pentru omologare.

Afişul acestei prime proiecţii, expus în prezent în sală, anunţa un "spectacol foarte ştiinţific, absolut moral şi interesant, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, care pot fi aduşi fără teamă".

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A murit Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze. De ce a fost exclus din partidul pe care l-a fondat

Spiritul Charlie Hebdo, pe moarte la 10 ani de la atac: „Libertatea de exprimare e sacră, atât timp cât nu jignește pe nimeni”

Primul caz de îmbolnăvire cu noua variantă mpox detectat în Franța

Emmanuel Macron vorbește despre amestecul Rusiei în alegerile din România, într-un discurs despre noua „dezordine mondială”

Partenerii noștri