Live

Cea mai căutată femeie din lume. „Regina dispărută a criptomonedelor” a ajuns pe lista FBI a celor mai urmăriți fugari

Data actualizării: Data publicării:
Ignatova, singura femeie de pe lista FBI a celor mai căutate 10 persoane din lume, a dispărut în 2017 după ce a călătorit cu avionul din Bulgaria în Grecia. Captură video: Youtube / OneCoin

Ruja Ignatova, cunoscută și sub numele de „regina dispărută a criptomonedelor”, a ajuns pe lista exclusivistă a celor mai căutate 10 persoane din lume, informează BBC. Investigatorii federali o acuză pe fugară că a creat o schemă piramidală pentru a frauda victimele care au investit în criptomoneda OneCoin cu peste 4 miliarde de dolari.

Femeia, originară din Bulgaria, a dispărut în 2017, atunci când oficialii americani au emis un mandat de arestare pe numele ei, iar investigatorii erau tot mai aproape să o prindă.

OneCoin, o așa-zisă criptomonedă, a început în 2014 să le ofere clienților comisioane dacă reușeau să vândă moneda altor persoane. Agenții FBI spun însă că OneCoin nu avea nicio valoare și nu era asigurată prin tehnologia de „blockchain” folosită de alte criptomonede.

Potrivit acuzațiilor făcute de procurorii federali, OneCoin era o schemă Ponzi deghizată sub forma unei criptomonede. „Și-a pregătit schema perfect, profitând de specula nebunească din primele zile ale criptomonedelor”, a spus Damian Williams, procurorul șef din Manhattan.

Ignatova este singura femeie de pe lista FBI a celor mai căutate 10 persoane

FBI adaugă fugari pe lista celor mai căutate persoane din lume atunci când crede că publicul ar putea să ajute la prinderea lor.

Un anunț publicat joi de FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informație care ar putea duce la arestarea lui Ignatova, care a fost acuzată în 2019, printre altele, de fraudă electronică și fraudă cu valori mobiliare.

Un anunț publicat joi de FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informație care ar putea duce la arestarea lui Ignatova, acuzată că și-a fraudat victimele cu peste 4 miliarde de dolari. Captură foto: FBI

Jamie Bartlett, al cărui podcast de investigație a adus în atenția lumii pe Ignatova și impactul financiar al OneCoin asupra victimelor femeii, a spus că unul dintre motivele pentru care este atât de dificil pentru autorități să o găsească pe Ignatova este că femeia a dispărut cu cel puțin 500 de milioane de dolari, sumă care a ajutat-o să se ascundă de poliție.

„Credem și că [Ignatova] deține documente de identitate false de mare calitate și că și-a schimbat înfățișarea”, a adăugat Bartlett, care a spus că este posibil ca „regina criptomonedelor” să nu mai fie în viață.

Ignatova, care nu a mai fost văzută de când s-a îmbarcat într-un avion cu care a călătorit în 2017 din Bulgaria în Grecia, a ajuns și pe lista Europol a celor mai căutate persoane din Europa.

Familia unei victime a pierdut un sfert de milion de euro investind în OneCoin

Jen McAdam, una dintre victimele afacerii OneCoin, a spus în 2019 că ea, prietenii și familia ei au pierdut un sfert de milion de euro investind în această schemă piramidală.

McAdam a spus că totul a început cu un mesaj al unui prieten în care îi spunea despre o oportunitate de a investi pe care nu trebuia să o rateze. Femeia din Glasgow a dat click pe un link și s-a alăturat unui seminar virtual OneCoin.

Timp de aproximativ o oră, McAdam a ascultat mai multe persoane care vorbeau despre această nouă criptomonedă cu mare vervă și despre cum o să îi schimbe viața în bine.

Toți erau „foarte energici, plini de entuziasm și pasiune”, a povestit McAdam. „Ești norocoasă că vezi acest webinar acum. Ești într-o etapă atât de timpurie și va deveni ca Bitcoin. Va deveni și mai mare.”

McAdam a spus că i-a luat luni de zile să realizeze că este doar o escrocherie.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Al doilea bogătaș al Indiei, inculpat în SUA pentru fraudă și o mită de 250 de milioane de dolari

Record istoric: Bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari

Cel mai mare jaf din istoria Bitcoin: Cum au reușit „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul ei să fure peste 10 miliarde de dolari

Elon Musk vrea să le dea „delete” unor părți din guvernul SUA. Ce agenții federale au intrat în vizorul lui Donald Trump

Partenerii noștri