Mărturiile dintr-un proces de spălare de bani care are loc în Germania scot la lumină noi date despre dr. Ruja Ignatova, supranumită „regina criptomonedelor”, dată în urmărire pentru că a fost implicată într-o escrocherie financiară de amploare. Femeia a cumpărat un penthouse de lux în Londra și s-a folosit de avocați și mangeri de avere din Marea Britanie, are au continuat să lucreze pentru ea și după ce a dispărut, relatează BBC.
Ignatova a fost implicată într-o schemă piramidală, criptomoneda OneCoin, considerată una din cele mai mari fraude finaciare din istorie, prin care a obținut 4 miliarde de dolari. Ea a dispărut în 2017, cu puțin timp înainte ca FBI să emită un mandat de arestare pe numele ei. În 2019, a fost acuzată în lipsă în SUA de fraudă online și spălare de bani.
Acum, mărturiile din procesul din Germania dezvăluie că Ignatova și-a cumpărat un penthouse de 13,5 milioane de lire sterline în blocul exclusivist Abbots House din Kensington.
Un fost portar își amintește că s-a întâlnit cu Ignatova în 2016, când se întorcea de la cumpărături, însoțită de bodyguarzii ei bulgari.
„Acești doi oameni veneau în spatele ei ca niște măgari supraîncărcați, trebuie să fi avut 20 de pungi fiecare”, spune James (numele a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea).
Femeia își cumpăra produse de firmă - Jimmy Choo, Prada și Calvin Klein - fără să țină cont de cât cheltuia.
Mai târziu, James a aruncat o privire în apartamentul ei cu patru dormitoare și cu piscină.
„Avea un tablou de Andy Warhol îndesat în dulap și asta mi-a frânt inima, pentru că am făcut o facultate de artă”, spune el.
Ignatova avea mai multe tablouri de valoare pe pereți. Obiectele de artă din apartament valorau circa 500.000 de lire sterline. James se gândește că este posibil ca femeia să fi investit bani în obiecte scumpe, care pot fi mutate ușor, pentru a evita confiscarea lor.
În 17 septembrie, avocatul ei din Germania, Martin Breidenbach, a fost judecat la Münster, sub acuzația de spălare de bani, pentru transferul a 20 de milioane de euro către o firmă de avocatură din Londra pentru a finanța achiziția proprietății de lux.
Alte două persoane se confruntă cu acuzații legate de sifonarea a milioane de euro din escrocheria de 4 miliarde de euro a Rujei Ignatova.
Când contractul de închiriere a fost semnat, în august 2016, autoritățile de reglementare financiare din cel puțin o țară europeană au emis deja un avertisment despre OneCoin. Cu câteva luni în urmă, Ruja a pledat vinovată de fraudă la un tribunal german, după ce a falimentat o fabrică de metal pe care o cumpărase și a lăsat 150 de oameni șomeri în 2011. Dar acest lucru nu era cunoscut pe scară largă.
Avocații de la Locke Lord, o firmă de avocatură din SUA cu un birou în Londra, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sursa celor 20 de milioane de euro transferați - acest lucru reiese din e-mailurile interne dezvăluite mai târziu într-un proces din SUA. Dar companiile Rujei Ignatova au trecut de verificările de conformitate ale firmei, așa că au continuat cu achiziționarea proprietății, împreună cu Aquitaine Group, o companie din Guernsey care oferă servicii clienților bogați.
Unii oameni din zonă susțin că își amintesc de fosta lor vecină, dar spun că a locuit puțin acolo, în 2016.
În acel an părea să se pregătească să stabilească la Londra. Și-a deschis un birou în clădirea exclusivistă 1 Knightsbridge și și-a sărbătorit ziua de naștere cu o petrecere fastuoasă la Victoria and Albert Museum. De asemenea, și-ar fi făcut planuri ca fiica ei să meargă la o școală privată din Marea Britanie.
Dar, în cea mai mare parte, apartamentul de lux a rămas gol. Din informațiile BBC, Ignatova nu a locuit deloc acolo în 2017. Apoi, pe 25 octombrie în același an, a luat un avion de la Sofia la Atena. Este ultimul lucru care se știe despre ea. De atunci a dispărut și este dată în urmărire.
Editor : M.B.