Live

Ce au găsit ucrainenii în interiorul dronelor momeală pe care rușii le folosesc pentru a deruta apărarea antiaeriană a Kievului

Data publicării:
Drona momeală folosită de ruși Foto GUR Ucraina / Telegram

Armata ucraineană a declarat luni că a găsit piese de fabricație occidentală în interiorul unei drone momeală rusești care a fost folosită într-un atac în weekendul trecut.

Rusia a folosit drone false, neînarmate, în atacuri susținute pentru a încerca să distragă atenția și să copleșească apărarea aeriană ucraineană, a scris GUR, agenția de informații militare de la Kiev, într-o postare pe Telegram, potrivit Business Insider.

Potrivit GUR, aceste drone momeală rusești erau mai mici și mai ieftine decât drona de atac unidirecțională Shahed-136 de fabricație iraniană, un sistem UAV plin de explozibil pe care Rusia l-a folosit pentru a teroriza orașele ucrainene în ultimii doi ani.

Dar drona momeală - pe care Ucraina o numește „Parody” - se pare că poate imita semnătura radar a unei Shahed în încercarea de a deruta apărarea aeriană a Kievului cu ținte false.

Interiorul unei drone momeală rusești

Rusia a atacat Ucraina cu peste 2.000 de drone luna trecută, dar aproximativ jumătate dintre acestea erau UAV tip momeală, a declarat GUR. Duminică, două dintre ele s-au prăbușit în Republica Moldova.

Agenșia de informații militare de la Kiev a transmis că o examinare a dronelor momeală construite rudimentar a dezvăluit tehnologie și piese fabricate de companii din întreaga lume, inclusiv din SUA și Europa. Ucraina a încărcat pe un portal guvernamental presupuse dovezi ale acestor componente fabricate în Occident - cum ar fi microcontrolere, antene și transmițătoare - și a enumerat numele mai multor companii occidentale.

În ciuda sancțiunilor internaționale pe scară largă menite să reducă eforturile de război ale Kremlinului prin limitarea capacității Moscovei de a obține componente-cheie din străinătate, Ucraina continuă să găsească componente fabricate în Occident în armele rusești, inclusiv în rachetele și dronele sale.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a scris într-o actualizare a informațiilor săptămâna trecută că Rusia a lansat din ce în ce mai multe drone de atac unidirecționale către Ucraina în ultimele luni și este probabil să continue să facă acest lucru, având în vedere extinderea locurilor de lansare rusești și capacitatea de producție actuală.

Duminică, forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a atacat țara cu un număr record de 145 de drone peste noapte și că 62 dintre acestea au fost doborâte.

Kievul a afirmat într-o declarație pe Telegram că alte zeci au fost „pierdute” în diferite regiuni ale țării, în timp ce alte 10 au părăsit spațiul aerian ucrainean și s-au îndreptat spre Moldova, Belarus și chiar înapoi spre Rusia. Un oficial a confirmat că cel puțin două s-au prăbușit pe teritoriul Moldovei.

„Două drone momeală rusești - utilizate pentru a induce în eroare apărarea aeriană ucraineană - s-au prăbușit astăzi în Moldova, punând în pericol viețile moldovenilor și încălcând spațiul nostru aerian”, a scris Mihai Popșoi, ministrul de externe al lui Molvoda, într-o postare pe rețelele de socializare duminică. „Condamnăm ferm aceste incursiuni agresive și ne reiterăm condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soțul său urmează să fie eliberat peste o zi și a luat decizia: ”Are și un diagnostic psihiatric, mi-e frică”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Armata lui Putin a atacat orașul Dnipro cu rachete balistice. Un centru de reabilitare a fost distrus

Angela Merkel dezvăluie, în cartea sa de memorii, că a încercat să încetinească eforturile Ucrainei de a adera rapid la NATO

Motivul pentru care SUA au decis să trimită mine antipersonal în Ucraina. Explicații de la Washington

Partenerii noștri