Live

Galerie Foto Cadavre carbonizate și paturi arse. Imagini din închisoarea bombardată din Olenivka, unde ar fi fost și prizonieri din batalionul Azov

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardarea închisorii din Olenivka, în care au murit peste 50 de prizonieri de război. FOTO: Profimedia Images

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardarea închisorii din Olenivka, în care au murit peste 50 de prizonieri de război. Încă este neclar ce s-a întâmplat în lagărul din Republica separatistă Donețk, scrie BBC. Între timp au apărut imagini în care se văd paturi supraetajate arse și cadavre carbonizate.

Ucraina spune că închisoarea a fost atacată de Rusia într-un efort de a distruge dovezile de crimă și tortură.

Președintele Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”.

La rândul ei, Rusia a spus că tabăra a fost lovită de rachete de precizie ucrainene.

Se spune că printre cei deținuți la închisoare ar fi fost membri ai batalionului Azov, care au fost luați prizonieri după ce au apărat orașul Mariupol și pe care Rusia a încercat să-i înfățișeze drept neo-naziști și criminali de război.

Daniil Bezsonov, un purtător de cuvânt al așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat că atacul a fost o „lovitură directă asupra unei cazărmi care deținea prizonieri”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a fost efectuată cu artilerie Himars fabricată din SUA și a acuzat Ucraina de o provocare „în mod deliberat”. Ministerul a prezentat fragmente din ceea ce spune că sunt rachete trase de sistemul Himars. Dar Ucraina a negat.

Un consilier al președintelui Zelensky a spus că scena arăta ca un incendiu și că o lovitură cu rachete ar fi împrăștiat cadavrele.

Statul major al forțelor armate ucrainene a cerut ONU și Crucea Roșie să investigheze decesele, susținând că Rusia a vizat tabăra pentru a ascunde tratamentul acordat prizonierilor de război.

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, statul major al armatei ucrainene a transmis că cele două organizații ar trebui să răspundă imediat, deoarece au dat garanții că prizonierii de război vor fi ținuți în siguranță acolo.

Crucea Roșie a spus că încearcă să ajungă acolo și s-a oferit să ajute la evacuarea răniților.

„Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniții primesc un tratament care să le salveze vieța și că trupurile celor care și-au pierdut viața sunt tratate într-un mod demn”, se arată într- un comunicat .

Noul procuror general al Ucrainei Andriy Kostin a declarat anterior că a deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu explozia.

Închisoarea a fost goală înainte de februarie 2022 și a fost folosită exclusiv pentru prizonierii de război și civili care nu au trecut de filtrarea rusă - un sistem în care oamenii sunt interogați înainte de a se decide unde vor fi trimiși.

Andriy Biletskyi, fondator al batalionului naţionalist Azov, a declarat că printre cei uciși sunt și soldaţi ai unităţii. Mai multe trupe ucrainene care s-au predat forțelor ruse după asediul prelungit la uzina de oțel Azovstal din Mariupol au fost duse la Olenivka.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Partenerii noștri