Live Text Război în Ucraina. Forțele Kievului au ucis peste 100 de soldați ruși într-o contraofensivă din sud. „Este doar începutul"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că bombardarea unei închisori în care au fost ucise peste 50 de persoane este o "crimă de război deliberată a Rusiei", La rândul său, Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac. Crucea Roşie a transmis că încearcă să ajute la evacuarea răniţilor.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ucrainenii au distrus 7 tancuri și ucis peste 100 de soldați ruși în contraofensiva din sud
ACTUALIZARE 21:10 Armata ucraineană a transmis sâmbătă că a ucis mai mult de 100 de soldați ruși în luptele din sud, inclusiv în regiunea Herson care este în atenția contraofensivei Kievului în acea parte a țării și totodată o legătură cheie pe linia de aprovizionare a Moscovei, potrivit Reuters.
Comandamentul sudic al armatei ucrainene spune că mai bine de 100 de soldați ruși și șapte tancuri au fost distruse vineri în luptele din sud.
Traficul feroviar către Herson deasupra râului Nipru a fost întrerupt, potrivit comandamentului sudic, astfel probabil izolând și mai mult forțele rusești de la vestul râului față de proviziile din Crimeea ocupată și din est.
Oficialii din Apărăre și Informații din Marea Britanie, care a fost unul dintre cei mai apropiați aliați din Vest pentru Ucraina, au spus că forțele Rusiei se chinuie să-și mențină ritmul.
Prim-adjunctul șef al consiliului regional din Herson, Yuri Sobolevski, le-a spus locuitorilor să stea departe de stocurile de muniție rusești.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Armata Ucrainei se revarsă împotriva rușilor iar asta este doar începutul”, a scris Sobolevski pe Telegram.
O navă din Siria cu cereale furate din Ucraina a fost sechestrată în Liban (Ambasada Kievului la Tripoli)
ACTUALIZARE 17:42 Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene „furate”, a indicat Ambasada Kievului la Beirut, potrivit AFP.
Procurorul Ghassan Oueidat a dispus ca poliţia să efectueze o anchetă în legătură cu nava Laodicea, ancorată în portul Tripoli, şi sechestrarea acesteia până la finalul anchetei, a menţionat sub acoperirea anonimatului un responsabil al justiţiei.
Joi, ambasadorul Ucrainei în Liban, Ihor Ostaş, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele libanez Michel Aoun cu care a discutat despre „intrarea unei nave siriene (...) încărcate cu orz, ilegal, provenind din teritoriile ucrainene ocupate”.
Vineri, ministrul libanez de externe Abdallah Bou Habib a anunţat pe Twitter că a primit „un număr de proteste şi avertismente din partea mai multor ţări occidentale după sosirea unei nave sub pavilion sirian încărcată cu făină şi orz”, conform Agerpres.
Citește continuarea AICI
Blinken l-a avertizat pe Lavrov că lumea nu va recunoaște niciodată anexarea de teritorii ucrainene
ACTUALIZARE 13:50 Antony Blinken, șeful diplomației Statelor Unite, l-a avertizat pe Serghei Lavrov, în cadrul discuției lor de vineri, că lumea nu va recunoaște niciodată vreo anexare de teritoriu ucrainean de către Rusia, în condițiile în care există indicii conform cărora regimul de la Kremlin s-ar pregăti de organizarea unor referendum-uri trucate prin care să meargă înainte cu anexarea teritoriilor ucrainene ocupate în sudul țării.
„Lumea nu va recunoaște anexările. Este foarte important ca ruşii să audă în mod direct din partea noastră faptul că acest lucru nu va fi acceptat şi nu doar că nu va fi acceptat, ci şi că va provoca costuri suplimentare importante impuse Rusiei”, a declarat Antony Blinken, conform Reuters.
Bombardamente rusești în sudul și estul Ucrainei
ACTUALIZARE 13:30 Bombardamente ruseşti au lovit mai multe localităţi în sudul şi estul Ucrainei, provocând moartea unei persoane la Mikolaiv şi distrugând o şcoală la Harkov, au anunţat, sâmbătă, autorităţile ucrainene.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, un civil a fost ucis şi alţi şase răniţi în bombardarea unei cartier de locuinţe din Mikolaiv, unde mai multe imobile au fost avariate, a anunţat, sâmbătă, guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram.
La Harkov, al doilea oraş ucrainean ca mărime, trei rachete S-300 au lovit la ora 3 dimineaţa o şcoală care a luat foc, a anunţat primarul oraşului, Igor Terehov.
Clădirea principală a fost distrusă, potrivit primarului, care a publicat imagini cu clădirea în flăcări pe Telegram. Nicio informaţie privind eventuale victime nu a fost disponibilă până în prezent.
Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, cel puţin cinci rachete S-300 au fost lansate asupra oraşului Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă.
În regiunea Doneţk, în epicentrul ofensivei rusești din est, o autogară şi clădiri vecine au fost avariate de un tir la Sloviansk, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko. La Siversk, un centru de prestări servicii sociale a fost avariat fără a provoca victime.
Tirurile au lovit de asemenea localităţile Nikopol şi Cervonogrigorivka, în regiunea Dnepropetrovsk, fără a provoca victime, potrivit briefingului de dimineaţă al preşedinţiei ucrainene.
În cadrul contraofensivei sale în regiunea Herson, în mare parte ocupată de ruşi de la începutul războiului, „forţele armate ucrainene au efectuat tiruri ţintite asupra unor depozite şi poziţii ale personalului militar rus la Ciornobaivka, Nova Kahovka, Brîlivka, precum şi în jurul Berislav şi Kahovka”, a transmis preşedinţia ucrainei.
Forţele ucrainene au înregistrat un succes în această săptămână, după ce au distrus parţial podul strategic Antonivski, într-o suburbie a Herson, unul cheie pentru aprovizionare pentru că este singurul care leagă malul stâng al Niprului de restul regiunii Herson.
Rusia anunță că taie gazul pentru Letonia
ACTUALIZARE 11:40 Gazprom a anunțat, sâmbătă, că întrerupe livrările de gaze naturale spre Letonia, țară pe care o acuză că a „încălcat clauze contractuale privind recepționarea gazului”, relatează Reuters.
Într-un comunicat transmis, sâmbătă, Gazprom a precizat că va opri livrările spre Letonia, însă nu a precizat care sunt „încălcările de contract” de care s-ar face vinovați letonii.
Decizia rușilor vine la o zi după ce compania energetică letonă, Latvijas Gaze, a spus că va cumpăra gaze din Rusia și că le va plăti în euro și nu în ruble.
Regatul Unit susţine că Rusia va organiza referendumuri în regiunile ocupate din sudul Ucrainei
ACTUALIZARE 10.30. Autorităţile instalate de Rusia în noile teritorii ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune şi este posibil să facă pregătiri pentru a organiza referendumuri privind alipirea la Rusia mai târziu în acest an, informează sâmbătă Ministerul Apărării de la Londra, relatează Reuters.
"Autorităţile locale cel mai probabil forţează populaţia să dezvăluie informaţii personale pentru a alcătui registrele de vot", a precizat Ministerului Apărării pe Twitter.
Rusia clasifică aceste zone ocupate drept unele aflate sub "administraţie civil-militară".
Ucraina a respins probabil asalturile ruseşti la scară mică de pe linia frontului din apropiere de Doneţk în regiunea estică Donbas, mai precizează sursa citată.
În acelaşi timp, în zona Herson, Rusia a realizat două poduri de pontoane şi a introdus un sistem de feribot pentru a înlocui podurile distruse de ucraineni în ultimele tiruri, mai menţionează armata britanică.
Macedonia de Nord trimite în Ucraina tancuri sovietice în cadrul unui plan de modernizare în domeniul apărării
ACTUALIZARE 9.50 Macedonia de Nord trimite tancuri sovietice în Ucraina în cadrul unui plan de modernizare în domeniul apărării, relatează vineri dpa, citată de Agerpres.
Macedonia de Nord, cel mai recent membru al NATO, intenţionează să-şi modernizeze forţele armate pentru ca echipamentul să fie în conformitate cu standardele Alianţei, a indicat Ministerul macedonean al Apărării.
Acest lucru permite trimiterea unor tancuri de luptă spre Ucraina. Macedonia de Nord ar fi renunţat oricum la aceste tancuri, dar Ucraina are nevoie de ele, se arată într-un comunicat al ministerului.
Macedonia de Nord are încă aproximativ 30 de tancuri de luptă sovietice T-72. O înregistrare difuzată de agenţia de presă Makfax a arătat mai multe tancuri transportate pe vehicule care se deplasau în localitatea Kriva Palanka, lângă graniţa cu Bulgaria.
Generozitatea de fațadă a lui Putin. Soldații ruși răniți sunt amânați sau excluși de la compensațiile de 3 milioane de ruble promise
ACTUALIZARE 9.20 La o săptămână după ce a pornit războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin le-a promis soldaților de pe front că, dacă sunt răniții în luptă, pot cere despăgubiri de trei milioane de ruble, echivalentul a aproximativ 50.000 de dolari, sau salariul unui muncitor rus pe patru ani. Dar despăgubirile sunt greu sau imposibil de obținut, din cauza legislației schimbate în ultimul moment și a birocrației, relatează Reuters.
„Este datoria noastră să sprijinim familiile camarazilor noștri de război căzuți sau răniți”, a spus Putin la începutul lunii martie, când a făcut anunțul privind compensațiile.
Dar odată cu creșterea numărului de militari răniți, unii dintre ei constată că gestul lui Putin nu este atât de generos cum părea. Reuters a aflat că unii soldați răniți - inclusiv cei cu răni grave – au dificultăți în obținerea despăgubirilor, pe baza interviurilor cu patru militari ruși răniți, o rudă a unui soldat rănit, două persoane implicate în grupuri de sprijin care reprezintă soldați și un avocat.
În unele cazuri, acest lucru se datorează faptului că o clarificare a regulilor, care a trecut neobservată, a restrâns criteriile de eligibilitate; alții se confruntă cu obstacole birocratice și întârzieri.
Citește continuarea AICI
Rusia jefuiește aurul Sudanului pentru a finanța războiul lui Putin în Ucraina (investigație CNN)
ACTUALIZARE 8.50 La câteva zile după ce Moscova și-a lansat războiul sângeros împotriva Ucrainei, un avion cargo rusesc se afla pe o pistă din Khartoum, capitala Sudanului. În documentele oficiale de transport ale aeronavei se preciza că aceasta era încărcată cu... prăjituri, numai că Sudanul exportă rar - dacă nu cumva chiar niciodată - prăjituri, relatează CNN după o investigație a jurnaliștilor săi care au descurcat ițele complicate ale unei scheme prin care Rusia nu face altceva decât să lase Sudanul fără aur, ocolind sancțiunile internaționale, pentru a putea finanța ambițiile paranoice ale lui Vladimir Putin.
Mai multe interviuri cu oficiali de rang înalt, sudanezi și americani, și o mulțime de documente examinate de CNN conturează imaginea unui plan bine pus la punct al Rusiei de a jefui Sudanul de bogățiile sale în încercarea de a întări Rusia în fața sancțiunilor occidentale și de a susține efortul de război al Moscovei în Ucraina. Dovezile arată că Rusia s-a înțeles liderii militari ai Sudanului care, aflați în dificultate, au permis ca aur valorând miliarde de dolari să fie transportat ocolind căile legale. Statul a fost privat astfel de venituri de sute de milioane de dolari într-o țară care și-așa se zbate în sărăcie. În schimb, conducerea militară a Sudanului, din ce în ce mai nepopulară și care înăbușă violent mișcările pro-democrație din țară, a căpătat un sprijin politic și militar puternic din partea Moscovei.
Foști și actuali oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia a sprijinit în mod activ lovitura de stat militară din Sudan din 2021, care a răsturnat un guvern civil de tranzițe. A fost un revers devastator pentru mișcarea sudaneză pro-democrație care în urmă cu doi îl răsturnase de la putere pe președintele Omar al-Bashir, aflat la putere de 30 de ani și care era căutat pentru a fi judecat la Curtea Penală Internațională pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în regiunea Darfur.
„Știm de mult timp că Rusia exploatează resursele naturale ale Sudanului”, a declarat pentru CNN un fost oficial american. „Pentru a-și menține accesul la aceste resurse, Rusia a încurajat lovitura de stat militară. Cum restul lumii a izolat Rusia, Moscova are multe de câștigat din această relație cu generalii din Sudan și din faptul că îi ajută să rămână la putere. Acest ajutor merge de la instrucție și sprijin pentru serviciile de informații până la a beneficia împreună de aurul furat din Sudan”, spune fostul oficial american.
Citește continuarea AICI
Cadavre carbonizate și paturi arse. Imagini din închisoarea bombardată din Olenivka, unde ar fi fost și prizonieri din batalionul Azov
ACTUALIZARE 8.30 Se spune că printre cei deținuți la închisoare ar fi fost membri ai batalionului Azov, care au fost luați prizonieri după ce au apărat orașul Mariupol și pe care Rusia a încercat să-i înfățișeze drept neo-naziști și criminali de război.
Daniil Bezsonov, un purtător de cuvânt al așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat că atacul a fost o „lovitură directă asupra unei cazărmi care deținea prizonieri”.
Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a fost efectuată cu artilerie Himars fabricată din SUA și a acuzat Ucraina de o provocare „în mod deliberat”. Ministerul a prezentat fragmente din ceea ce spune că sunt rachete trase de sistemul Himars. Dar Ucraina a negat.
GALERIE FOTO AICI
Gazprom spune că turbina reparată în Canada are defecte
ACTUALIZARE 7.50. Adjunctul șefului Gazprom a declarat vineri că turbina de gaz reparată recent în Canada și destinată Nord Stream 1, gazoductul prin care se fac livrările către Germania, nu este conformă cu contractul, iar compania Siemens Energy, care asigură mentenanța echipamentului, a reușit să remedieze doar un sfert din defecțiunile constatate, relatează Reuters.
Anunțul companiei de stat rusești prefigurează din nou perspectiva unor reduceri și mai drastice ale livărărilor de gaz destinate Europei - și în special Germaniei -, după ce acestea au fost oricum sistate timp de 10 zile, iar apoi au fost reluate la o capacitate mult mai mică, Gazprom invocând tocmai lipsa turbinei trimise la reparații în Canada.
În timp ce Uniunea Europeană acuză Rusia de șantaj energetic, Moscova susține că problemele cu turbinele sunt de fapt motivul pentru care a redus și mai mult furnizarea de gaz prin Nord Stream 1, la doar 20 la sută din capacitate, începând de miercuri, 27 iulie.
Vitali Markelov, directorul-adjunct al Gazprom, s-a plâns vineri că turbina trimisă la reparații în Canada nu este conformă cu contractul, criticile sale vizând de fapt producătorul Siemens Energy.
Citește continuarea AICI
ACTUALIZARE 7.40. Atacul asupra închisorii Olenivka, unde se aflau prizonieri de război ucraineni, pe teritoriul separatist din estul Ucrainei, este "o crimă de război deliberată a Rusiei, o crimă deliberată în masă", a declarat Volodimir Zelenski.
Acest "atac al ocupanţilor" s-a soldat cu peste 50 de morţi", a adăugat el. Anterior, armata rusă raportase 40 de morţi şi 75 de răniţi, în timp ce autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat până la 53 de morţi.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.
Editor : G.M.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi ucraina
- live text razboi ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News