„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în care a afirmat că „Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile” şi a susţinut „consolidarea comunicării şi dialogului” între cele două ţări, informează joi EFE, preluat de Agerpres.
Wang a remarcat că „doar atunci când Asia este stabilă, aceasta poate juca un rol important în lume” şi şi-a exprimat speranţa că Japonia şi China „vor învăţa din istorie, vor elimina interferenţele şi vor ajunge la un consens”, potrivit unui comunicat publicat miercuri seară de ministerul chinez de externe.
Şeful diplomaţiei chineze a afirmat că Tokio trebuie să „îşi îndeplinească angajamentele în principalele probleme sensibile”, printre care a evidenţiat dezacordurile istorice dintre cele două ţări şi Taiwan.
China şi Japonia trebuie să „îşi gestioneze diferenţele şi să le împiedice să definească relaţia bilaterală”, a spus Wang, adăugând că speră că Tokio „percepe în mod obiectiv dezvoltarea Chinei” şi urmează „o politică pozitivă” faţă de Beijing.
Wang a reiterat că ţara sa „se opune deversării în mare a apei contaminate de la centrala nucleară de la Fukushima” şi i-a cerut omologului nipon să permită autorităţilor chineze „să preleveze mostre în mod independent”.
La rândul său, Iwaya a spus că Japonia „este dispusă să colaboreze cu China pentru a spori încrederea reciprocă”, potrivit ministerului chinez de externe.
Ministrul japonez a subliniat „potenţialul mare de cooperare practică” cu China şi a mulţumit omologului său pentru că Beijingul a acordat posibilitatea cetăţenilor japonezi de a călători fără viză în China, afirmând totodată că Tokio „îşi va flexibiliza politica de vize” pentru a facilita schimburile între ambele părţi.
Relaţiile dintre China şi Japonia, în mod tradiţional tensionate din motive istorice, cum ar fi ocuparea japoneză a unei părţi a Chinei în anii 1930 şi 1940, s-au deteriorat şi mai mult ca urmare a apropierii Chinei de Rusia după invazia Ucrainei şi prin intensificarea activităţilor militare chineze în jurul Japoniei, în special în jurul insulelor Senkaku, cunoscute sub numele de Diaoyu în China şi a căror suveranitate este pretinsă de Beijing.
În plus, în acest an au avut loc incidente violente în China împotriva unor cetăţeni japonezi. În iunie, o japoneză şi fiica ei au fost înjunghiate la Suzhou (est), într-un incident în care un cetăţean chinez care a încercat să le apere a murit, în timp ce în septembrie un copil japonez a fost ucis la Shenzhen (sud-est).
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News