Live

Analiză Bloomberg: India schimbă strategia și renunță la armele rusești în favoarea celor americane

Data publicării:
Foto: Profimedia

India a redus drastic comenzile de echipamente de apărare din Rusia și cumpără acum mai mult de la furnizorii occidentali, scrie Bloomberg.

Anul trecut, Rusia a furnizat 36% din armamentul Indiei, în scădere de la 76% în 2009. Aceasta este o schimbare semnificativă de strategie pentru o țară care și-a procurat întotdeauna armamentul de la Moscova.

Planurile Indiei și ale Rusiei de a dezvolta și construi împreună elicoptere și avioane de luptă moderne au fost amânate anterior, potrivit unor oficiali indieni de rang înalt care au cunoștințe directe în domeniu.

În plus, oficialii avertizează că o propunere de a închiria un submarin în Rusia pentru a instrui un echipaj indian este acum puțin probabil să fie pusă în aplicare. India își construiește acum propriile nave militare.

Singurele elemente pe care New Delhi nu le-a primit încă de la Moscova sunt două nave de război și baterii de apărare antirachetă pe care India le-a comandat Rusiei înainte de invazia la scară largă a Ucrainei.

Refuzul de a mai cumpăra armament rusesc evidențiază eforturile prim-ministrului Narendra Modi de a minimiza dependența de Moscova, în ciuda faptului că administrația sa continuă să cumpere energie ieftină din Rusia și oferă asistență diplomatică liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Schimbare de strategie

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), India cumpără în prezent mai mult armament de la întreprinderile occidentale și încearcă să își producă propriile arme cu ajutorul SUA și al Franței. În ultimele două decenii, Washingtonul a eliminat restricțiile privind accesul țărilor în curs de dezvoltare la tehnologii inovatoare.

Potrivit unui raport al Serviciului de cercetare al Congresului SUA, începând din 2008, India a acordat contracte în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari SUA pentru produse fabricate în SUA.

În luna octombrie a acestui an, guvernul indian a încheiat un acord în valoare de peste 3 miliarde USD pentru 31 de drone cu rază lungă de acțiune construite de General Atomics, o companie americană din domeniul apărării.

Hindustan Aeronautics Ltd, o companie indiană de stat, și General Electric sunt, de asemenea, pe punctul de a încheia un acord de colaborare pentru dezvoltarea de motoare cu reacție modernizate pentru avioane de luptă ușoare. Autoritățile au ajuns la un acord cu privire la termenii parteneriatului în timpul vizitei de stat a lui Modi în Statele Unite anul trecut.

Problema nucleară

Totuși, India încă se bazează pe Rusia în ceea ce privește capacitatea nucleară.

„Rusia rămâne singura țară care oferă India submarinele sale nucleare. Parteneriatul Indiei cu țările occidentale va fi incomplet până când ambele părți nu vor găsi o modalitate de a discuta despre problemele nucleare”, afirmă Anit Mukherjee, lector superior la King's College din Londra, specializat în politica militară și externă a Indiei.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Importurile europene de gaze naturale lichefiate din Rusia au ajuns la „niveluri record”

Kremlinul amenință Armenia după ce Erevanul a aprobat un proiect de lege care deschide calea către aderarea la UE

Pe cifre: Cum a încercat Rusia să manipuleze alegerile prezidențiale din România

Prima reacție a Kremlinului după ce Trump a declarat că vrea anexarea Groenlandei: O evoluție dramatică a situației

Partenerii noștri