Galerie Foto Afganistanul a căzut din cauza "personalului fantomă": Majoritatea celor 300.000 de soldați și polițiști nu au existat în realitate
Fostul ministru de Finanțe din Afganistan spune că vinovați de căderea guvernului sunt oficialii corupți care au inventat "soldații fantomă" și au luat bani de la talibani, informează BBC.
Khalid Payenda a declarat pentru BBC că majoritatea celor 300.000 de soldați și polițiști din evidența autorităților nu au existat în realitate. Potrivit acestuia, personal-fantomă a fost adăugat pe listele oficiale pentru ca generalii să le încaseze soldele. Talibanii au preluat rapid conducerea țării în august, după retragerea trupelor americane.
Oficialul afgan, care a demisionat și a părăsit țara pe măsură ce talibanii avansau în teritoriu, a spus că evidențele potrivit cărora forțele de securitate afgane erau superioare numeric celor talibane erau incorecte.
"Contabilitatea se făcea în felul următor, îl întrebai pe șeful forțelor armate din acea provincie câți oameni are și pe baza acelor raportări calculai salariile și costurile cu rațiile, iar cifrele erau mereu umflate", a declarat Payenda pentru BBC.
Fostul ministru spune că numerele au fost umflate de peste șase ori, și includeau "soldații care dezertau sau martirii nu erau contabilizați pentru că unii comandanți le păstrau cardurile bancare" și le retrăgeau salariile, susține el.
Un raport din 2016 al Inspectorului General american pentru Reconstrucția Afganistanului (Sigar) susține că "nici SUA, nici aliații săi afgani nu știu câți soldați și polițiști afgani există în realitate, câți sunt de fapt disponibili pentru serviciu, sau, prin extensie, care sunt capacitățile lor reale de luptă".
Într-un raport mai recent, Sigar și-a exprimat "îngrijorarea privind efectul coroziv al corupției..și acuratețea îndoielnică a datelor privind dimensiunea forțelor afgane".
Payenda spune că soldații care existau în realitate erau deseori neplătiți la timp, în timp ce existau generali care primeau bani din două părți: salariul de la stat, dar și mită din partea talibanilor pentru a depune armele fără luptă.
"Sentimentul general era că nu putem schimba asta. Așa funcționează parlamentul, așa acționează guvernatorii. Toată lumea spunea că există corupție până la nivel înalt, adică și oamenii din vârf sunt implicați", spune Payenda.
Fostul ministru a spus că nu crede că fostul președinte Asharaf Ghani era "corupt financiar". Răspunzând la acuzațiile de corupție din ministerul său, fostul oficial a spus: "Sunt de acord cu asta într-o anumită măsură, însă nu și privind personal-fantomă". El a mai spus că Vestul "a făcut parte" din anumite eșecuri în Afganistan, și a descris implicarea SUA și NATO în țara asiatică drept "o mare oportunitate pierdută".
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News