Live

Live Text Zelenski a vizitat Donbasul, în apropiere de linia frontului. Șoigu acuză Ucraina de „terorism nuclear” la centrala de la Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Președintele ucrainean a vizitat marți Sloviansk, în regiunea ucraineană Donbas, la aproximativ 40 de kilometri de Bahmut. Captură foto: Christopher Miller/twitter

Un atac cu dronă a avut loc în zona aerodromului din orașul rusesc Kursk, a anunțat marți dimineață guvernatorul regiunii, iar un depozit de petrol a luat foc. Atacul vine după un alt atac masiv cu 70 de rachete al armatei ruse asupra infrastructurii ucrainene. În timpul nopții, Moscova a lansat bombardamente asupra regiunii Zaporojie, lovind infrastructură critică și clădiri rezidențiale.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia

ACTUALIZARE 17:00 Rusia și Ucraina au schimbat marți  60 de prizonieri de război. Ministerul rus al Apărării a declarat că cei 60 de soldați ruși eliberați vor fi transportați cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale și sprijin psihologic.

Șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, a spus că printre prizonierii eliberați se numără zeci de persoane care au rezistat în orașul Mariupol - inclusiv în oțelăria Azovstal.

„Continuăm să elibermă apărătorii din Mariupol - în 'lista celor 60' de astăzi sunt 34 dintre ei, inclusiv 14 de la Azovstal. Unii sunt răniți”, a spus Yermak.

Macron, după ce a propus garanții de securitate pentru Rusia: „Nu ar trebui să facem mare caz de asta”

ACTUALIZARE 16:50 Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins marţi orice fel de polemică „acolo unde ea nu există”, după afirmaţiile sale referitoare la viitoarele garanţii de securitate pentru Rusia, care au fost prost primite la Kiev şi în ţări din estul Europei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Cred că nu ar trebui să facem mare caz de asta, încercând să creăm polemici acolo unde ele nu există”, a declarat el la sosirea la summitul UE-Balcani, ce se desfăşoară la Tirana.

„Am spus întotdeauna acelaşi lucru, adică în final, în discuţiile pentru pace, vor exista subiecte teritoriale asupra Ucrainei şi ele ţin de ucraineni, şi vor exista probleme de securitate colectivă asupra întregii regiuni”, a adăugat Macron.

„Este acelaşi lucru pe care l-am spus de la început, acelaşi lucru la care noi am lucrat de altfel în februarie, martie şi care a constituit obiectul discuţiilor”, a afirmat în continuare Emmanuel Macron, referindu-se la tentative, în special din partea sa - în cursul unei întâlniri cu Vladimir Putin în 7 februarie la Kremlin - de a oferi garanţii Rusiei referitoare la prezenţa NATO la frontierele sale cu scopul de a încerca să evite un război în Ucraina.

Rusia va interzice companiilor să vândă petrol cu mai puţin de 60 de dolari barilul

ACTUALIZARE 16:40 Rusia intenţionează să introducă, până la sfârşitul anului, un mecanism prin care va interzice companiilor ruseşti să vândă petrol sub plafonul de 60 de dolari pe baril impus de statele G7, Australia şi Uniunea Europeană, a anunţat, marţi, vicepremierul Alexander Novak, informează Agerpres.

"Este sigur că se va face. În prezent, discutăm, ajustăm decizia, abordăm subiectul cu companiile", a adăugat Novak. Vicepremierul a explicat faptul că Rusia va menţine producţia de petrol în decembrie la nivelul din noiembrie, în pofida plafonului şi embargoului comunitar asupra petrolului rusesc livrat pe mare, care au intrat în vigoare luni.

Imagini din satelit cu bazele rusești după atacul cu drone. Este lovitura dată Rusiei la cea mai mare distanță de linia frontului

ACTUALIZARE 16:30 Presa rusă a publicat imagini cu avariile suferite de bombardierele rusești, după atacul cu drone ucrainene care au lovit luni două baze militare aeriene ale Federației Ruse din regiunile Riazan și Saratov.

„Au fost publicate fotografii cu avariile suferite de bombardierul TU-223 de pe aerodromul din Diaghilev. Imaginile arată o cisternă și un tractor pentru transportul bombelor și rachetelor folosite de TU-223M3, care au fost și ele avariate”, conform publicației RZN Info.

Avionul avariat din imagine este un bombardier strategic Tu-22MR, cu indicativul RF-34110, care era deja încărcat cu o rachetă Kh-22, pregătită pentru a fi lansată, conform contului de pe Twitter Ukraine Weapons Tracker.

Rusia mai are suficiente rachete pentru mai multe valuri noi de lovituri în masă asupra Ucrainei

ACTUALIZARE 16:25 Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ucrainei, a declarat că Rusia continuă să producă noi rachete. Totodată, acesta a declarat că Rusia mai are suficiente rachete pentru mai multe valuri noi de lovituri în masă asupra Ucrainei, scrie The Kiev Independent.

Dmitro Kuleba: Este o campanie de teroare împotriva ambasadelor ucrainene. Azi au fost cele din România și Danemarca

ACTUALIZARE 16:00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că împotriva ambasadelor şi consulatelor ucrainene a fost lansată o campanie de teroare şi intimidare. "Nu veţi reuşi să ne opriţi", a spus Kuleba, potrivit Agerpres. SRI a intervenit de urgență azi după ce la Ambasada Ucrainei din București au fost primite două plicuri suspecte.

"A fost lansată o campanie de teroare şi intimidare împotriva ambasadelor şi consulatelor ucrainene. Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale. Nu pot decât să repet pentru toţi duşmanii diplomaţiei ucrainene şi ai Ucrainei - nu veţi reuşi să ne intimidaţi sau să ne opriţi, suntem o echipă unită de diplomaţi ucraineni şi vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei şi apropierea victoriei noastre", a spus şeful diplomaţiei de la Kiev, potrivit traducerii de pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei de la Bucureşti.

Viktor Orban a blocat ajutorul UE pentru Ucraina. La Kiev nu mai ajunge niciun ban din cele 18 miliarde de euro

ACTUALIZARE 15:02 Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, transmite Agerpres care citează EFE.

Gestul vine după ce Comisia Europeană a recomandat înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria. Uniunea Europeană va căuta o soluţie cu sprijinul celorlalte 26 de state din blocul comunitar pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev.

''Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie'' 2023, a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea unei scurte dezbateri pe această temă care a avut loc la reuniunea miniştrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.

Președintele Zelenski a vizitat Donbasul

ACTUALIZARE 14:15 Președintele ucrainean a vizitat marți Sloviansk, în regiunea ucraineană Donbas, la aproximativ 40 de kilometri de Bahmut, principalul câmp de luptă din regiune, a anunțat președinția pe rețelele de socializare, transmite Le Monde

Într-o înregistrare video filmată în fața intrării în orașul Sloviansk, șeful statului ucrainean i-a salutat din „adâncul inimii” pe militarii țării sale cu ocazia Zilei Forțelor Armate, sărbătorită marți. 

„Întotdeauna începem prin a ne aminti de eroii noștri căzuți la datorie, de toți cei care și-au dat viața pentru Ucraina”, a spus liderul de la Kiev, stând în fața numelui orașului sculptat în beton și pictat în culorile galben și albastru ale Ucrainei.

Spre deosebire de președintele rus Vladimir Putin, Zelenski a vizitat linia frontului de mai multe ori de când Rusia a invadat țara sa la 24 februarie. Sloviansk este un oraș simbolic, deoarece a fost ocupat în 2014 timp de câteva luni de separatiștii pro-ruși înarmați de Moscova, înainte de a fi recucerit de ucraineni. Sloviansk se află, de asemenea, la 45 de kilometri de Bahmut, o localitate pe care forțele rusești încearcă să o cucerească încă din vară, cu prețul unor pierderi considerabile, fără a reuși deocamdată.

Șoigu acuză Ucraina de „terorism nuclear” la centrala de la Zaporojie

ACTUALIZARE 13:05 Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, marți, că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare, transmite Reuters.

Șoigu a spus că forțele ruse luau „toate măsurile” pentru a asigura securitatea celei mai mari centrale nucleare din Europa în fața a ceea ce el a numit „terorism nuclear” al Kievului.

Ucraina neagă că a bombardat facilitatea care a fost sub controlul forțelor ruse de la începutul războiului și a acuzat Rusia că a bombardat-o.

„Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura securitatea centralei nucleare Zaporojie”, a declarat Șoigu șefilor săi din armată într-o videoconferință, arată un transcript parțial al declarațiilor publicat de Ministerul rus al Apărării.

„În schimb, regimul din Kiev caută să creeze aparența unei amenințări de catastrofă nucleară prin continuarea bombardării deliberate a locației”, a adăugat acesta.

Șoigu a spus că Ucraina a tras 33 de obuze de mare calibru către centrală în ultimele două săptămâni. Majoritatea au fost interceptate de apărarea antiaeriană rusească, spune acesta, deși „unele au lovit obiecte care afectează operarea sigură a centralei nucleare”.

„Clasificăm aceste atacuri ale trupelor ucrainene ca terorism nuclear”, a adăugat acesta.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.

Atât Moscova cât și Kievul se acuză reciproc de atacuri asupra centralei. Kievul a acuzat Moscova de folosirea centralei ca un depozit de armament.

Agenția de supraveghere nucleară din cadrul ONU – Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA) – pune presiune pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, de teama unui potențial dezastru similar cu cel din Cernobîl.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a spus marți că există „dinamici pozitive” în discuțiile cu AIEA pe această idee, relatează agenția de presă rusă TASS.

Luptătorul de la Azovstal care a impresionat lumea cu fotografiile din oțelăria bombardată se întoarce în armată

ACTUALIZARE 11:46 Dmitro Kozatski, autorul fotografiilor de la Azovstal care au făcut înconjurul lumii și unul dintre apărătorii oțelăriei din Mariupol, a anunțat că s-a întors în armată.

Luptătorul de la Azovstal care a impresionat lumea cu fotografiile din oțelăria bombardată se întoarce în armată. FOTO: Twitter

„Astăzi este prima zi în care m-am întors în serviciul militar”, a scris Dmitro pe contul său de Twitter, unde a publicat în luna aprilie poze cu apărătorii uzinei din orașul-port Mariupol.

Ucraineanul a postat o fotografie în care apare purtând un tricou cu sigla Departamentului de Stat al SUA. Dmitro Kozatski pare mult mai slab decât era înainte de a fi luat prizonier de către ruși.

Rusia va continua să-şi consolideze relaţiile cu China, India, Iran şi Turcia, anunţă Kremlinul

ACTUALIZARE 11.35 Rusia va continua să-şi consolideze relaţiile cu China, India, Iran şi Turcia, precum şi cu alte ţări care îi ''apreciază suveranitatea'' şi ''resping rusofobia'', a anunţat marţi Kremlinul, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Realitatea este că, în ultimul deceniu, dincolo de interacţiunea tradiţională cu partenerii din Comunitatea Statelor Independente, Rusia a menţinut relaţii puternice şi prietenoase cu China, şi-a întărit cooperarea cu India, Vietnam, Indonezia şi alte state din Asia de Sud-Est'', a declarat consilierul pe probleme internaţionale al preşedinţiei ruse, Iuri Uşakov.

Oficialul rus a adăugat că vor fi intensificate relaţiile cu ''ţări din Orientul Mijlociu, Iran, Turcia, cu lumea arabă şi cu întreaga lume musulmană în general''.

Această abordare este confirmată şi de schimburile comerciale în creştere cu statele menţionate, a afirmat Uşakov, citat de agenţia Interfax.

''Desigur, vom continua să facem eforturi pentru a consolida tendinţele pozitive emergente în ceea ce priveşte crearea unei ordini mondiale întemeiate pe multipolaritate'', a susţinut el.

În acest sens, Uşakov a declarat că Rusia intenţionează să coopereze cu ţări care îi apreciază suveranitatea şi optează pentru interacţiune în locul ''unei confruntări fără sens''.

Autorităţile ruse de ocupaţie impun rubla rusească în Herson

ACTUALIZARE 11.30 Autorităţile ruse de ocupaţie din regiunea ucraineană Herson au îndemnat populaţia să îşi schimbe economiile în ruble ruseşti, informează marţi dpa, potrivit Agerpres.

Plăţile în moneda naţională ucraineană, hrivna, vor înceta la 1 ianuarie, a anunţat şeful forţelor de ocupaţie din regiune Vladimir Saldo, într-o înregistrare video pe mesageria Telegram, marţi.

El a invocat o devalorizare masivă a hrivnei cauzată de problemele economice ale Ucrainei, susţinând că moneda ucraineană "s-a transformat într-o bucată de hârtie".

În regiunea Herson, capitala regională cu acelaşi nume şi alte oraşe au revenit sub controlul Ucrainei, însă cea mai mare parte a regiunii rămâne sub ocupaţia trupelor ruse.

Această "decizie valutară", anunţată anterior în octombrie, este parte din operaţiunea de anexare a regiunii la teritoriul Rusiei.

Moneda naţională a Ucrainei a pierdut circa 50% din valoare în faţa dolarului de la începutul războiului. În alte două regiuni anexate, Lugansk şi Doneţk, rubla a devenit de ceva vreme monedă oficială.

Prigojin amenință SUA cu atacuri teroriste: „Au mai pus o organizație pe listă și au primit un răspuns care i-a făcut să tremure”

ACTUALIZARE 11:14 Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi "Bucătarul lui Putin” recurge la amenințări extreme după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în calcul ca grupul Wagner să fie desemnat drept organizaţie teroristă străină. El a scris pe contul lui de Telegram "Când eşti pus pe lista organizaţiilor teroriste, atunci, aşa cum se spune, faci ceea ce este necesar pentru a-ţi atinge obiectivele. Au pus deja o organizaţie pe lista organizaţiilor teroriste o dată şi au primit un răspuns care i-a făcut să tremure", a scris Prigojin potrivit CNN.

Întrebat despre faptul că guvernul SUA nu va îndeplini planurile raportate de a desemna grupul Wagner drept organizație teroristă străină, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a declarat într-o declarație pe pagina de socializare a companiei:

„Când ești pus pe lista organizațiilor teroriste, atunci, după cum se spune, faci ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele. Au trecut deja o singură organizație pe lista organizațiilor teroriste o dată și au primit un răspuns care a făcut ei tremură”.

Aerodromul din orașul rusesc Kursk a fost atacat cu drona

Un atac cu dronă a avut loc pe un aerodrom situat în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, a anunţat marţi dimineaţa guvernatorul acesteia, la o zi după ce Moscova a acuzat Kievul că a lovit cu drone două dintre bazele sale aeriene, informează AFP.

Din cauza unui „atac cu dronă în zona aerodromului din Kursk, un rezervor de stocare a petrolului a luat foc. Nu sunt victime”, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe reţelele sociale.

Un cercetător al publicației de investigații Bellingcat a publicat un video ce arată fum care se ridică din Kursk.

Acest nou atac are loc după o salvă de rachete lansate de Rusia asupra infrastructurilor ucrainene. Din cele peste 70 de rachete lansate de Moscova, „majoritatea” au fost doborâte, a dat asigurări preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Însă noua salvă a fost una deliberată, „pentru a-i face pe ucraineni să sufere cât de mult posibil”, în condiţiile în care un frig glacial a lovit Ucraina, a afirmat directorul Ukrenergo, operatorul ucrainean.

„Un vârf al frigului” este aşteptat marţi şi miercuri, a atenţionat Volodimir Kîdrîţki la televiziunea ucraineană. „Momentul pe care ruşii l-au ales pentru acest atac este legat de dorinţa lor de a produce (...) maximum de pagube sistemului nostru energetic”, a apreciat el.

Aproape jumătate dintre instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate după luni de atacuri sistematice, cufundându-i pe ucraineni în frig şi întuneric, conform Agerpres.

Reparaţii de urgenţă sunt în curs, a anunţat operatorul reţelei electrice, însă întreruperi de curent vor trebui să fie aplicate în toată Ucraina.

Armata rusă a recunoscut că a întreprins „un bombardament masiv efectuat cu arme de înaltă precizie”, luni, în jurul orelor 12:00 GMT, ce a vizat situri militare ucrainene şi infrastructuri energetice privind forţele ucrainene. Bombardamente pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a apreciat vineri drept „necesare şi inevitabile”.

Luptele continuă de asemenea să facă ravagii pe linia frontului. Armata ucraineană a anunţat luni că a respins, în timpul celor 24 de ore precedente, mai multe atacuri, în special în sectorul Bahmut, în est.

Bombardamente nocturne în regiunea Zaporojie

Rusia a lansat bombardamente peste noapte în regiunea Zaporojie, potrivit lui Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din Zaporojie, care a publicat fotografii pe Telegram în primele ore ale zilei de marți.

Loviturile au provocat pagube infrastructurii critice și clădirilor rezidențiale, a spus acesta. În acest moment, nu există răniți sau morți, conform The Guardian.

Vezi și  VIDEO „Calitatea germană în acțiune”. Cum a fost distrusă o rachetă rusească de sistemul antiaerian Gepard, furnizat Ucrainei de Germania

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un soldat nord-coreean a fost capturat de forțele ucrainene, anunță Seulul. Care este situația pe front

Nord-coreenii mor pe capete în războiul lui Putin: au probleme de aprovizionare și au rămas și fără apă, spun spionii Kievului

Apelul președintelui ucrainean către SUA, după atacurile rușilor. „Frontul. Aprovizionarea. Măriți acum livrările!”

Președintele Iranului se duce la Moscova. Se întâlnește cu Putin și semnează un acord de cooperare

Partenerii noștri