Live Text Ucraina și Rusia au convenit un armistițiu parțial și coridoare umanitare. Zelenski îl cheamă pe Putin la negocieri directe
Este cea de-a opta zi a războiului din Ucraina, iar atacurile armatei rusești continuă. Noi explozii au avut loc peste noapte în Kiev și în Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe. Autoritățile ucrainene au confirmat că Herson și zona din jur sunt sub controlul armatei ruse. Șeful administrației regionale le-a cerut locuitorilor să rămână în casă, pentru că rușii sunt peste tot în oraș și sunt periculoși. Iar primarul spune că întâmpină dificultăți uriașe în a aduna morții și a-i înmormânta, precum și cu livrarea alimentelor și a medicamentelor. Orașul-port Mariupol de la Marea Azov, foarte important din punct de vedere strategic, este înconjurat de trupe rusești.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.
Principalele informații ale zilei:
-
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite se oferă să medieze conflictul dintre Moscova și Kiev
Rusia și Ucraina au convenit, la a doua rundă de negocieri, deschiderea unor coridoare umanitare.
Putin a vorbit la telefon cu Macron.
- Bombardamentele rusești au continuat miercuri noaptea și joi în mai multe orașe unde au fost uciși și civili.
- Herson este primul mare oraș ucrainean aflat sub controlul armatei ruse.
- Ministerul ucrainean al Apărării spune că Mariupol nu a fost cucerit.
- Agențiile Fitch şi Moody's au retrogradat ratingul Rusiei cu şase trepte, la categoria „junk”.
- Ce se întâmplă cu misteriosul convoi rusesc, lung de 64 de kilometri, care pare blocat de câteva zile la marginea Kievului
- Vicepreședintele SUA Kamala Harris ar putea veni în România și în Polonia în următoarele săptămâni
Incendiu la centrala nucleară Zaporojjia
ACTUALIZARE 4 MARTIE, ORA 4:00. Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, relatează CNN și BBC citând oficiali ucraineni. La rândul său, Casa Albă a transmis că monitorizează situația. De altfel, președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
La rândul său, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporijjia și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația.
Ulterior, autoritățile ucrainene au anunțat că nu au constatat deocamdată creșteri ale radiațiilor.
Ucrainenii din SUA vor beneficia de „protecție temporară”
ACTUALIZARE 4 MARTIE, ORA 1.30 Administrația Biden le va permite ucrainenilor aflați în SUA să beneficieze de protecție temporară, un statut care le va permite să continue să locuiască și să lucreze aici timp de 18 luni. Anunțul a fost făcut de secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas:
I am proud to announce that we will be providing Temporary Protected Status — or #TPS — to those Ukrainian nationals who are present in the United States as of March 1, 2022. pic.twitter.com/3tiR29HFJr
— Secretary Alejandro Mayorkas (@SecMayorkas) March 3, 2022
Puncte de control și lunetiști în Herson
ACTUALIZARE 4 MARTIE, ORA 1:00 Un locuitor din Herson, singurul oraș controlat până acum de ruși, a declarat pentru CNN că în locurile-cheie, ocupanții au instalat puncte de control și puncte unde stau lunetiști.
El spune că soldații ruși îi opresc pe civilii ucraineni și îi întreabă dacă vor lupta de partea rusă sau de partea ucraineană în caz de mobilizare.
Pe de altă parte, primarul din Herson, Ihor Kolîhaiev, a cerut joi oamenilor să înceteze jafurile și furtul de alimente. „Orașul are nevoie de alimente și alte produse. Fac apel la toți proprietarii de supermarketuri, magazine mari, depozite, magazine alimentare și la toți cei care consideră util acest mesaj. Muncipalitatea se poate ocupa de distribuirea produselor care au rămas. Vă garantăm că vor ajunge acolo unde sunt cel mai așteptate - spitale, orfelinate, pensionari, nevoiași, familii cu mulți copii, categorii sociale defavorizate etc.”, a spus Kolîhaiev într-o postare pe Facebook.
Dmitro Kuleba cere partenerilor occidentali să ajute Ucraina cu avioane de luptă
ACTUALIZARE 4 MARTIE, 00:10 Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a cerut partenerilor occidentali să furnizeze țării sale avioane de luptă pentru a putea face față atacurilor aeriene din partea agresorilor ruși.
Într-o postare pe Twitter, diplomatul ucrainean spune că în Mariupol, Herson, Harkov și alte orașe „copiii stau în subsoluri, sub bombe” și a îndemnat țările occidentale să ia decizia de a ajuta aviația ucraineană.
„Piloții noștri apără cu eroism cerul. Însă Rusia are avantajul. Cum pot partenerii noștri care nu au ajutat Ucraina cu avioane de luptă să doarmă acum? În timp ce copiii din Mariupol, Herson, Harkov și alte orașe stau în subsoluri, sub bombe. Puteți lua această decizie chiar acum! Faceți-o!”, a scris ministrul ucrainean de externe într-o postare pe Twitter.
Наші аси героїчно боронять небо. Але Росія має перевагу. Як можуть зараз спати партнери, які досі не надали Україні бойові літаки? Поки діти в Маріуполі, Херсоні, Харкові та інших містах сидять в підвалах під бомбами? Ви можете ухвалити це рішення просто зараз. Зробіть це!
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 3, 2022
A fost stabilită o linie de comunicaţii între Pentagon şi ministerul rus al Apărării. Şefii militari ai SUA şi Rusia au vorbit ultima oară pe 18 februarie
ACTUALIZARE 3 MARTIE, 23:45 Pentagonul a stabilit o linie de comunicaţii cu Rusia pentru a evita orice fel de „incidente” în apropiere de Ucraina, informează CNN.
Washingtonul şi Moscova au iniţiat acest canal de comunicaţii pentru ca ambele părţi să se poată notifica reciproc în legătură cu operaţiunile militare, pentru a evita comiterea unor posibile erori în apropierea Ucrainei.
Departamentul american al Apărării a stabilit astfel o „linie de deconflictualizare” cu ministrul rus al Apărării, pe data de 1 martie, cu scopul de a preveni comiterea de erori, incidente militare şi escaladări ale conflictului, a declarat un oficial al Pentagonului.
CNN notează că operaţiunile aeriene reprezintă un motiv de îngrijorare, în condiţiile în care avioanele ruseşti efectuează zboruri în apropierea trupelor americane aflate în bazele NATO din România, Polonia şi ţările baltice.
Oficialii Pentagonului nu au mai comunicat direct cu omologii lor de la Moscova de la începerea invazieir ruse în Ucraina.
Secretarul de stat american al Apărării, Lloyd Austin a vorbit ultima oară cu ministrul rus Serghei Şoigu pe 18 februarie.
Noi oligarhi ruși, pe lista sancțiunilor occidentale
ACTUALIZARE 3 MARTIE, ORA 23:15 Statele Unite au adăugat joi o serie de alți oligarhi ruși pe lista neagră a sancțiunilor, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Printre cei vizați se numără și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”.
Și Marea Britanie a sancționat alți doi oligarhi - miliardarul rus de origine uzbecă Alișer Usmanov, ale cărui legături de afaceri cu clubul de fotbal Everton au fost suspendate, și fostul viceprim-ministru rus Igor Șuvalov.
Refugiaților ucraineni li se va acorda permis de ședere temporară în UE
ACTUALIZARE 3 MARTIE, ora 22:00 UE a decis să acorde permis de ședere temporară ucrainenilor care fug de război, pentru o perioadă de până la trei ani.
Miniștrii de interne din UE au dat undă verde acestor planuri în cadrul unei reuniuni care a avut loc astăzi la Bruxelles.
Blocul comunitar a declanșat un mecanism care nu a mai fost utilizat până acum pentru a acorda cetățenilor ucraineni și familiilor acestora dreptul la muncă, educație și asistență socială.
De asemenea, lucrătorii sezonieri sau studenții care nu sunt eligibili vor fi ajutați să se întoarcă acasă.
Informații anterioare sugerau că guvernul de la Budapesta nu sprijină aceste planuri, dar Comisia Europeană a spus că decizia de astăzi este "unanimă", după ce a suferit unele modificări.
Președintele Germaniei: Războiul va dura probabil „mult timp”
ACTUALIZARE 3 martie, 21:50 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ''va dura probabil mult timp'' în Ucraina. Steinmeier a subliniat că ''nu vede niciun semn'' care să indice că acest ''război se va încheia în curând''.
''Probabil va dura mult timp şi vom avea răbdare'', a declarat preşedintele german presei la baza militară Rukla (centru), alături de omologul său lituanian.
Numind războiul drept ''încălcare a dreptului internaţional'', el a dat asigurări Lituaniei, care se teme că va deveni o ţintă pentru Rusia în cazul în care aceasta va cuceri Ucraina, că poate conta pe solidaritatea NATO, scrie Agerpres.
S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina
ACTUALIZARE 3 MARTIE, 20:20. A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.
„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a afirmat Podoliak. Totuşi, a adăugat el, „părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului'', dar ''nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării”.
Cele două părţi s-au înţeles de asemenea asupra livrării de alimente şi medicamente în sectoarele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.
„Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite de forţele ruse. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea”, a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.
El a mai spus că va avea loc o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia, care ar urma să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare.
La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili şi o posibilă încetare a focului în apropierea acestora.
„Chestiunea principală soluţionată astăzi este cea a salvării civililor aflaţi în zona luptelor” şi „cred că este un progres important”, a punctat acesta.
Discuţiile s-au axat pe chestiunile umanitare, militare şi „soluţionarea politică viitoare a conflictului”, a rezumat el. „În general, a fost înţelegere la masa negocierilor”, dar în anumite chestiuni „partea ucraineană are nevoie de timp pentru reflecţie şi consultări la Kiev”, a mai descris Medinski discuţiile, care însă nu pun capăt războiului.
Vladimir Putin: Operațiunea din Ucraina se desfășoară conform planului
ACTUALIZARE 3 MARTIE, 20:00 Vladimir Putin a spus, joi seara, într-o declarație de presă că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului, iar soldații ruși acționează ca niște „adevărați eroi”. Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat „neonaziştii” ucraineni că folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei.
ACTUALIZARE 3 MARTIE, 19:40. Bilanțul atacului de la Cernihov a ajuns la 33 de morți și 18 răniți, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.
⚡️33 people dead, 18 injured as of 6:20 p.m. after Russia conducts air strikes on Chernihiv residential areas, the Stare Emergency Service reports.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 3, 2022
Video: State Emergency Service pic.twitter.com/flJUi7ixbU
Rușii pregătesc acțiuni de reprimare, încarcerări și execuții publice, dacă cuceresc marile orașe
ACTUALIZARE 3 MARTIE 19:20 Rusia are în plan să folosească metode diverse de control și de reducere a moralului în Ucraina pentru a descuraja posibile riposte și rezistența, dacă vor cuceri marile orașe, susține un oficial european.
Printre strategiile rușilor s-ar număra reprimarea brutală a protestelor, încarcerarea adversarilor și execuții publice, a spus oficialul citat, sub condiția anonimatului.
Zelenski: „Dacă noi dispărem, vor urma Letonia, Lituania, Estonia... Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”
ACTUALIZARE 3 MARTIE 18:42 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”, dar s-a declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, „singurul mod de a opri războiul”.
Președintele ucrainean i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, într-o conferință de presă: „Așezați-vă la masă cu mine. Doar că nu la 30 de metri distanță”, a adăugat Zelenski, aluzie la faptul că liderii occidentali care au venit la Kremlin au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin, la o masă devenită deja celebră, relatează BBC.
„Ce vrei de la noi? Te rog să părăsești pământul nostru! Dacă nu vrei să pleci acum, așază-te la masa negocierilor. Sunt liber. Să stăm, dar nu la 30 de metri, așa cum ai stat cu Macron sau Scholz. Sunt vecinul tău. Nu trebuie să fiu la 30 de metri distanță. Nu mușc. Sunt un tip normal. Stai cu mine și vorbește. De ce îți este frică?” - l-a interpelat Zelenski pe liderul de la Kremlin. Iată momentul:
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Mesaj Ro-Alert în județul Tulcea, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Forțele ruse se apropie de două centrale importante din Ucraina. Una este cea mai mare centrală nucleară din Europa
ACTUALIZARE 3 MARTIE 18:39 Forțele ruse se apropie de două centrale cheie din sudul Ucrainei, a declarat șeful interimar al companiei nucleare de stat Energoatom din Ucraina, Petro Kotin.
Kotin a spus că Ucraina încă controlează ambele centrale, inclusiv Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dar trupele ruse au avansat până la câțiva kilometri de centrală, la fel și în sud, unde este o centrală electrică.
Primarul din Enerhodar, unde se află centrala Zaporojie, a declarat că forțele ucrainene se luptă cu trupele rusești pentru controlul orașului.
Vorbind într-un interviu acordat Reuters, Kotin a descris capturarea de către Rusia săptămâna trecută a defunctei centrale nucleare de la Cernobîl drept „terorism nuclear”.
SUA: Rusia a lansat „mai mult de 480” de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei
ACTUALIZARE 3 MARTIE 18:32 Rusia a lansat „peste 480” de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei, a declarat joi un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.
„Peste 230” din cele 480 „vin din interiorul Ucrainei”, a spus oficialul. „Au sisteme mobile, le mută înăuntru”, a adăugat acesta.
„Aproximativ 160 de rachete au fost lansate din Rusia” și aproximativ 70 din Belarus, iar un număr foarte mic – mai puțin de 10 – din Marea Neagră, a mai adăugat oficialul.
Bombardamente ale rușilor în Mariupol și Enerhodar chiar în timpul discuțiilor de pace
ACTUALIZARE 3 MARTIE 18:28 Noi bombardamente rusești au loc chiar în timpul negocierilor de pace dintre ucraineni și ruși. În această seară au fost bombardate orașele Enerhodar și Mariupol. Cel din urmă este înconjurat de ruși, care însă nu au reușit să preia controlul orașului-port la Marea Azov.
Renewed Russian artillery attacks on #Mariupolpic.twitter.com/xL6M404hU2
— marqs (@MarQs__) March 3, 2022
#Enerhodar under attack. Russian troops reportedly entered parts of the city.pic.twitter.com/SDnqs9FcJJ
— marqs (@MarQs__) March 3, 2022
Atacat este și orașul Bucha, la nord-vest de capitala Kiev.
Bucha, #Kyiv pic.twitter.com/Lk5D3fjaWR
— marqs (@MarQs__) March 3, 2022
Cernihov: Bombardament într-o zonă cu școli, spital și locuințe
ACTUALIZARE 3 MARTIE 17:47 Crește bilanțul morților din Cernihov la 22 de decese, după ce anterior autoritățile spuneau că cel puțin nouă oameni au fost uciși și patru răniți în urma unui atac aerian rusesc care a lovit două școli și clădiri de locuințe.
Cadavrele celor 22 de persoane au fost recuperate din dărâmături. Lucrările de salvare sunt în desfășurare
#Чернігів
— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) March 3, 2022
Станом на 15:30 внаслідок авіаційних ударів з-під завалів вилучено тіла 22 осіб. Роботи продовжуються.#stoprussia pic.twitter.com/ce204fNt6j
Au început negocierile ruso-ucrainene
ACTUALIZARE 3 MARTIE 17:10 Noua rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia a început joi în regiunea Brest, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, în a opta zi a invaziei ruse.
Negotiations have begun. pic.twitter.com/By1VaEdZ2f
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
„Începem discuţiile cu reprezentanţii ruşi. Punctele-cheie de pe agendă vizează o încetare imediată a focului, convenirea unui armistiţiu şi organizarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant", a scris Mihai Podoliak, consilierul lui Zelensi pe Twitter, postând o fotografie cu membrii ambelor delegaţii la masa de negocieri.
Televiziunea rusă a difuzat de asemenea imagini de la aceste convorbiri, arâtându-i pe membrii ambelor delegaţii în timp ce îşi dădeau mâna, ruşii în ţinută oficială, iar ucrainenii în îmbrăcăminte militară kaki, scrie Agerpres, care citează France Presse.
În acest timp, în multe oraşe ucrainene, vizate de bombele ruseşti sau încercuite, situaţia umanitară s-a deteriorat considerabil.
În sud, oraşul-port strategic Mariupol este aproape complet rupt de lume şi este supus unor bombardamente intense. Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este şi el bombardat de mai multe zile.
Locul ales pentru negocieri este situat în regiunea belarusă Brest, în Belovejskaia Puşcia, o localitate în apropierea graniţei cu Polonia, potrivit Minskului şi Moscovei.
Potrivit negociatorului rus Vladimir Medinski, acest loc este convenabil delegaţiei ucrainene, în special pentru că vine acolo prin Polonia.
Partea rusă are pe masă trei dosare privind „aspectele tehnico-militar, umanitar şi internaţional, precum şi politic”, a indicat trimisul Kremlinului, fără a face mai multe precizări.
Miercuri, el afirmase că discuţiile se vor concentra pe aspectele necesare unei „încetări a focului”.
O primă întâlnire s-a încheiat luni fără rezultate concrete, dar cele două părţi au convenit, în principiu, asupra unei a doua întâlniri.
Ministrul ucrainean de externe: Rușii pregătesc o operațiune prin care să-și atace propriul teritoriu pentru a da vina apoi pe Ucraina
ACTUALIZARE 3 MARTIE 17:08 Ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a avertizat joi că există semnale potrivit cărora rușii pregătesc o operațiune sub steag fals prin care să își atace propriul teritoriu pentru ca mai apoi să dea vina pe Ucraina.
Worrying reports: Russians might have pointed multiple rocket-launching systems in the Russian border village of Popovka towards their own territory. Knowing the barbaric nature of Russian actions we fear a false flag operation might be prepared in order to accuse Ukraine.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 3, 2022
Ucraina-lege pentru confiscarea bunurilor deținute de Rusia sau de cetățeni ruși
ACTUALIZARE 3 MARTIE 17:06 Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăților din Ucraina deținute de Rusia sau de cetățeni ruși din cauza invaziei Ucrainei.
Potrivit legii, guvernul poate propune consiliului de securitate ce bunuri să confiște, care trebuie apoi să-și dea aprobarea pentru transferul lor în proprietatea statului, a informat Reuters.
Macron a vorbit cu Putin: „Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”
ACTUALIZARE 3 MARTIE 16:10 Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou joi telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin şi l-a sunat apoi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP. Macron i-a spus lui Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșela cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung, potrivit The Guardian.
Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.
Putin și-a reiterat hotărârea de a obține neutralizarea și dezarmarea Ucrainei, fie pe cale diplomatică, fie pe calea armelor, a declarat un oficial francez pentru Reuters.
„Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”, a spus consilierul prezidențial francez, adăugând că Putin a insistat că urmărește „denazificarea Ucrainei”.
„Te minți singur”, i-a spus Macron lui Putin, potrivit oficialului. „Va costa scump țara voastră, țara voastră va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, iar mai fi spus președintele francez.
Rușii împiedică civilii să plece din Mariupol
ACTUALIZARE 3 MARTIE 16:06 Forțele ruse încearcă să împiedice evacuarea civililor din orașul ucrainean Mariupol, a declarat primarul acestuia, Vadim Boichenko, potrivit The Guardian.
Autoritățile locale spun că trupele ruse creează o „catastrofă umanitară” atacând în mod activ legăturile și podurile feroviare, precum și întrerupând alimentarea cu apă și energie, în încercarea de a împiedica civilii să scape de bombardamente.
Amnesty International a documentat trei atacuri care au ucis civili în Harkov
ACTUALIZARE 3 MARTIE 16:00 Amnesty International a documentat trei atacuri care au ucis cel puțin nouă civili, inclusiv copii, în orașul Harkov pe 28 februarie.
Organizația pentru drepturile omului a descris atacurile din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care au avut loc cam în aceeași perioadă în care aveau loc discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia în Belarus, drept „posibile crime de război”.
A verified image first acquired by @bellingcat shows the attack included Russian-manufactured 300mm Smerch rockets with 9N235 cluster munitions. The 2019 manufacture date, after Russia stopped selling these arms to Ukraine, indicates that the attack was launched by Russia. pic.twitter.com/pvFsAq3kfB
— Amnesty International (@amnesty) March 3, 2022
At approximately 12:30 local time, an apparent indiscriminate attack in North #Kharkiv killed at least 4 civilians, including a child and 3 people collecting drinking water. At least 16 more people were injured. Our 3D model is based on verified videos and witness testimonies. pic.twitter.com/fvWNewKleO
— Amnesty International (@amnesty) March 3, 2022
O navă de marfă estoniană s-a scufundat în largul portului Odesa, după o explozie
ACTUALIZARE 3 MARTIE 15:49 O navă cargo sub pavilion estonian, Helt, s-a scufundat joi în largul portului ucrainean Odesa, în urma unei explozii, a anunţat managerul navei. Este al doilea vas comercial lovit joi în Marea Neagră, după ce un vas înregistrat în Bangladesh a fost lovit de o rachetă în portul ucrainean Olvia.
Un oficial militar NATO avertizează că rușii vor trece la atacuri mai directe
ACTUALIZARE 3 MARTIE 15:09 Rusia va trece la o abordare mai directă în eforturile sale de a captura orașele ucrainene, după ce planurile de a le încercui, cum a fost Kiev, au fost dejucate, scrie CNN, citând un oficial militar NATO.
Imaginile dezastrului după bombardamentele rusești
ACTUALIZARE 3 MARTIE 14:24 Orașul Borodianka, la nord-vest de capitala Kiev, a fost distrus de bombardamentele armatei ruse. Clădiri rezidențiale au fost lovite cu rachete în cursul zilei de miercuri și în noaptea de miercuri spre joi.
Miercuri, un localnic a filmat cum un tanc rusesc a tras un obuz în blocul în care acesta locuia.
Borodyanka, #Kyiv Oblast, filmed during street fighting, tank shell fired towards camera man. pic.twitter.com/DmCfaiX0Wz
— Doge (@IntelDoge) March 1, 2022
The aftermath of a Russian attack on a residential district in Borodyanka, Kyiv region. Notice the children’s play set. pic.twitter.com/cFz85dDJ9m
— Christopher Miller (@ChristopherJM) March 1, 2022
Delegația ucraineană a plecat cu un elicopter pentru a se întâlni cu rușii
ACTUALIZARE 3 MARTIE 14:15 O delegație ucraineană se deplasează cu elicopterul pentru a se întâlni cu omologii ruși în a doua rundă de discuții, potrivit Reuters, care citează un consilier prezidențial ucrainean.
Discuțiile dintre Ucraina și Rusia vor începe în câteva ore, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihai Podoliak într-o postare pe rețelele sociale.
On our way to negotiations with the Russian Federation. Already in helicopters… pic.twitter.com/CMflDZ3NDk
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 3, 2022
Forțele ruse au ocupat clădirea administrației din Herson, primul mare oraș cucerit de armata lui Putin
ACTUALIZARE 3 MARTIE 13:47 Forțele ruse au ocupat clădirea administrației regionale din Herson, a declarat guvernatorul regional Hennadii Laguta, potrivit The Guardian. Orașul este unul important din punct de vedere strategic, fiind un oraș port pe fluviul Nipru, cu ieșire la Marea Neagră.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a capturat Herson miercuri, dar Ucraina a declarat că forțele sale continuă să apere portul de la Marea Neagră, cu o populație de aproximativ 250.000 de oameni.
Primarul din Herson, Igor Kolikhaiev, a declarat într-o postare pe Facebook joi dimineața că trupele ruse dețin controlul asupra primăriei și că locuitorii ar trebui să rămână în case.
Kolikhaiev a spus că nu a făcut „nicio promisiune” forțelor ruse și că este interesat doar ca viața normală să continue în oraș. „Pur și simplu le-am cerut să nu împuște oameni”.
Printre restricțiile impuse orașului se număr interzicerea circulației de la ora 20:00 până la 6:00, cu permisiunea de a intra în oraș doar a mașinilor care transportă alimente, medicamente și alte bunuri.
Vitali Kliciko: Situația în Kiev - „dificilă, dar sub control”
ACTUALIZARE 3 MARTIE 13:20 Situația în capitala Kiev este „dificilă, dar sub control”, a declarat joi primarul orașului, fostul campion la box Vitali Kliciko, potrivit Guardian, care citează Reuters.
El a spus că nu s-au înregistrat victime pe timpul nopții și că exploziile care s-au auzit au fost ale apărării antiaeriene ucrainene, care dobora rachetele rusești. Bombardamentele rusești de miercuri au provocat avarii la sistemul de termoficare a orașului, care vor fi reparate în cursul zilei de joi, a mai precizat Kliciko.
O navă din Bangladesh a fost lovită de o rachetă în portul ucrainean Olvia de la Marea Neagră
ACTUALIZARE 3 MARTIE 12:59 O rachetă sau o bombă a lovit o navă de marfă înregistrată în Bangladesh în portul ucrainean Olvia de la Marea Neagră, ucigând unul dintre membrii echipajului, a anunțat, joi, proprietarul navei. În acest moment sunt în curs operațiuni de salvare a celorlalți membri ai echipajului.
Big Breaking Now
— Big Breaking (@BigBreakingNow) March 3, 2022
Missile or Bomb Hit a Bangladeshi Owned Cargo ship at The Ukrainian Black Sea Port of Olvia, One engineer Was killed, Pijush Dutta. Efforts Were Underway to Rescue the Others from the Vesselhttps://t.co/MeRMnIjDUA#UkraineRussiaWar #Bangladesh pic.twitter.com/ySrLu6lKbE
BBC: Anturajul loial al lui Vladimir Putin. Cine sunt apropiații lui și cine conduce războiul?
ACTUALIZARE 3 MARTIE 12:57 Vladimir Putin lasă impresia că este un lider solitar, care conduce singur armata Rusiei într-un război care amenință economia țării sale. E drept, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, responsabilitatea pentru invazia din Ucraina îi revine, dar orice decizie luată a venit în urma consultărilor cu anturajul său profund loial.
Mulți dintre apropiații lui, cei cu care se sfătuiește în luarea deciziilor, și-au început cariera în serviciile de securitate, spune BBC, care a făcut o trecere în revistă a cercului apropiaților lui Vladimir Putin.
Peste 700 de persoane care protestau împotriva războiului din Ucraina au fost arestate în Rusia în ultimele 24 de ore
ACTUALIZARE 3 MARTIE 12:36 Mai mult de 700 de persoane au fost arestate în peste 25 de oraşe ale Rusiei în timpul unor noi proteste împotriva războiului din Ucraina, potrivit portalului pentru drepturi civile OVD-Info, informează joi dpa, potrivit Agerpres.
Citește și Curtea Penală Internațională lansează o investigație pentru crime de război împotriva Rusiei
Lavrov amenință Occidentul: „Să se gândească cu atenție”
ACTUALIZARE 3 MARTIE 12:31 Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a amenințat din nou, joi, într-un interviu acordat televiziunii de stat, țările occidentale. „Dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenție”, a spus Lavrov, întrebat despre amenințările Rusiei cu bomba nucleară.
Acesta a spus că vestul se pregătește de război cu Rusia, iar amenințarea nucleară „nu este în capul rușilor”. Întrebat despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina, Lavrov a făcut o declarație halucinantă, în care i-a acuzat pe militarii ucraineni că jefuiesc civilii din orașele atacate de ruși, și că îi folosesc ca scuturi umane. Acesta a mai spus că Rusia va continua opreațiunea militară în Ucraina „până la sfârșit”, potrivit Sky News și Reuters.
Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei
ACTUALIZARE 3 MARTIE 12:06 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat o ședință a Consiliului de Securitate. La ședința anterioară, Putin a decis recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei.
Negocierile ruso-ucrainene vor avea loc după amiază
ACTUALIZARE 3 MARTIE 12:00 Șeful echipei de negociere a Federației Ruse, Vladimir Medinski, spune că negocierile de pace cu ucrainenii ar putea să începă în jurul orei 14:00.
Klaus Iohannis, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen: Dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată
ACTUALIZARE 3 MARTIE 11:44 Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, că CE face demersuri pentru a crește securitatea energetică a UE. El a mai spus că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”.
Protecting the people fleeing Putin’s bombs is not only an act of compassion in times of war.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 3, 2022
This is also our moral duty, as Europeans.
Romania is doing the right thing. https://t.co/ycRD5NP8s3
Zelenski: Au vrut să ne distrugă de atâtea ori, n-au putut. Dacă cineva crede că ucrainenii se vor preda, nu știe nimic despre Ucraina
ACTUALIZARE 3 MARTIE 11:40 Volodimir Zelenski a transmis, joi, un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook. Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, a declarat preşedintele ucrainean, relatează Reuters.
"A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală", a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.
În plus, Ministerul ucrainean al Apărării mai precizează că, în ziua precedentă, pe 2 martie, a distrus încă trei avioane și două elicoptere rusești.
Російські окупаційні війська продовжують нести втрати від ударів авіації та ЗРВ Повітряних Сил ЗСУ.
— Defence of Ukraine (@DefenceU) March 3, 2022
2 березня протягом доби зенітними ракетними підрозділами знищено 3 ворожих літаки і 2 вертольота окупантів ➡️ https://t.co/3cljCpkFQO
Вірте в Збройні Сили України!🇺🇦#stoprussia pic.twitter.com/ThTL7Ee73h
Citește și: Premierul Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen despre situația din Ucraina
ONU: 1 milion de refugiați au fugit din Ucraina
ACTUALIZARE 3 MARTIE 08.00 Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.
"În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine", a scris Filippo Grandi pe Twitter. "Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi", a pledat el.
SUA amână testarea unei rachete balistice intercontinentale
ACTUALIZARE 3 MARTIE 07:40. Statele Unite amână testarea unei rachete balistice intercontinentale. Pentagonul spune că decizia arată responsabilitate și speră că va servi drept exemplu Moscovei.
John Kirby, purtător de cuvânt la Pentagon: O asemenea retorică provocatoare și schimbarea nivelului de alertare a celor mai importante arme din arsenalele noastre sunt inacceptabile.
Statele Unite nu au luat nicio măsură similară. Astfel, într-un efort de a demonstra că nu avem intenția de a ne angaja în vreo acțiune care poate fi interpretată greșit, secretarul Apărării a ordonat ca lansarea de testare a rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, programată săptămâna aceasta, să fie amânată.
Nu am luat această decizie cu ușurință, ci pentru a demonstra că suntem o putere nucleară responsabilă.
Explozii puternice în capitala Kiev și în alte orașe ucrainene
ACTUALIZARE 3 MARTIE 06:30. Explozii puternice au fost auzite în capitala Kiev și în alte orașe ucrainene în noaptea de miercuri spre joi dimineață.
The first video of the explosion in #Kyiv appeared pic.twitter.com/i1UN74XkF4
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Cel puțin patru explozii puternice s-au produs în jurul orei locale 03:00 și au luminat cerul nopții de la Kiev, fiind surprinse de martori în video.
Nu este clar care au fost țintele atacului sau câte persoane ar fi putut fi rănite.
Consequences of the #Russian occupants' nighttime airstrike on #Izyum in the #Kharkiv region.
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
That night eight people were killed in the city, two of them wre children. pic.twitter.com/4VpTWRNwji
Exploziile au avut loc la câteva ore după ce o explozie masivă în apropierea gării centrale din Kiev a zguduit orașul. S-a întâmplat foarte aproape de locul în care sute de evacuați se adăpostesc de bombardamentele rusești.
Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei a spus că daunele aduse infrastructurii au fost cauzate de căderea epavei unei rachete după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană.
O conductă majoră de încălzire a fost avariată, a adăugat oficialul. Nu au fost victime, a spus primarul Kievului.
Angajată OSCE, ucisă în bombardamentele din Harkov
ACTUALIZARE 3 MARTIE 00:27 O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor de la Harkov, a anunțat Secretariatul OSCE din Viena, citat de grupul media ucreainean, Nexta.
CNN: SUA au livrat Ucrainei săptămâna aceasta sute de rachete antiaeriene Stinger
ACTUALIZARE 3 MARTIE 00:20 SUA au livrat Ucrainei în ultimele zile sute de rachete antiaeriene Stinger. Doar luni au fost livrate 200 de bucăți, potrivit unui oficial american, informează CNN.
La începutul acestui an, SUA a aprobat ca Lituania, Letonia și Estonia să trimită arme de fabricație americană în Ucraina, inclusiv rachete Stinger. Până acum, SUA nu furnizase astfel de arme direct Ucrainei.
Livrarea directă a rachetelor Stinger către Ucraina a venit urma insistenței unor membri ai Congresului. Ucrainenii ceruseră în mod repetat mai multe arme din SUA, inclusiv arme antiaeriene și antitanc.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri reporterilor că Ucraina va primi „echipament militar defensiv, vital” de care are nevoie.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News