Live

Rusia contra Iran, pe piața neagră a petrolului. Războiul din Ucraina amenință și ultima salvare a economiei Teheranului

Data publicării:
Experții spun că exporturile de țiței iranian spre Beijing au început să scadă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, în timp ce exporturile Rusiei spre China au crescut. Colaj foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a făcut ca Rusia și Iranul, două mari exportatoare de petrol și națiuni paria, să concureze acum pentru aceiași cumpărători, scrie CNN. Pentru Teheran, ale cărui exporturi sunt deja afectate de sancțiuni, embargoul împotriva Moscovei ar însemna că piața neagră a petrolului va deveni încă și mai aglomerată.

Uniunea Europeană se pregătește să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei și să se alăture Statelor Unite și Regatului Britanic în privința impunerii embargoului asupra importurilor de petrol rusesc.

Dacă diplomații UE ajung la o înțelegere în acest sens, Rusia nu ar mai avea acces la una dintre cele mai mari piețe pentru vastele sale rezerve de petrol.

Cumpărătorii vor avea mai multe opțiuni ceea ce ar putea declanșa un război al prețurilor între cele două state producătoare ce dețin rezerve mari de țiței pe care tot mai puține țări sunt dispuse să le importe. După Arabia Saudită, Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume.

Embargoul împotriva petrolului rusesc, imbold pentru Teheran să ajungă la un nou acord nuclear

Măsurile împotriva Rusiei, pe care Europa le discută în aceste zile, ar putea să ofere un imbold pentru Teheran să ajungă la o înțelegere cu puterile lumii pentru a revitaliza acordul nuclear semnat în 2015 și abandonat de administrația Trump în 2018.

Acordul ar elimina sancțunile și ar permite Iranului să își vândă petrolul pe piața mondială.

China a fost clientul cel mai important al Iranului în ultimii doi ani, dar Rusia a început deja să amenințe fluxul de petrol care curge din Teheran spre Beijing. Experții spun că exporturile de țiței iranian spre China au început să scadă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, în timp ce exporturile Rusiei spre China au crescut.

Grecia a anunțat că va transfera petrolul iranian confiscat recent de pe un petrolier rusesc conform sancțiunilor UE către autoritățile din SUA, la cererea americanilor, o decizie care a provocat furia Teheranului. Foto: Profimedia Images

„China cumpără acum în mod clar mai multă marfă din Rusia”, a explicat un analist de la Kpler, potrivit Reuters. „Exporturile de [țiței] Ural spre China s-au triplat. Asta în ciuda faptului că importurile Chinei au scăzut”.

În timp ce China a cumpărat combustibili fosili, în special petrol, în valoare de peste 7 miliarde de dolari din Rusia, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, exporturile Iranului spre China au scăzut cu mai mult de o pătrime.

„Cred că acum este o pătrime și în curând va fi o treime”, a spus Amir Handjani, analist al think-tankului american Institutul Quincy pentru Politici Responsabile. Pe măsură ce cumpărătorii chinezi cumpără tot mai puțin și cer tot mai multe reduceri, Iranul ar putea pierde venituri vitale în monede străine, a adăugat Handjani.

Țițeiul rusesc, mai ieftin, de mai mare calitate decât cel iranian

Rusia îi oferă Chinei barili de țiței mai ieftini, o calitate a petrolului mai mare și niciuna din sancțiunile secundare impuse de SUA care interzice companiilor americane să negocieze cu Iranul, altfel riscând să nu mai aibă acces la piața americană, potrivit experților.

„Nimeni nu se mai uită la țițeiul iranian pentru că [petrolul] rusesc este de mai mare calitate și costă mai puțin”, a spus un comerciant care lucrează cu o rafinărie din China. „Vânzătorii de petrol iranian se află sub presiune intensă”.

„Poți cumpăra legal petrol rusesc la reducere, dar petrolul iranian continuă să fie subiectul sancțiunilor, astfel că oamenii optează în mod natural pentru opțiunea mai simplă”, a spus și un comerciant european, referindu-se la sancțiunile americane mai dure împotriva exporturilor iraniene.

„Singura salvare a țițeiului iranian este acum China”, a spus Handjani. „China este cea care a ținut Iranul la suprafață”. Ministrul iranian al petrolului, Javad Owji, a spus că Iranul își vinde petrolul la „un preț bun” și că „au fost identificate noi piețe”.

Delegațiile Statelor Unite, Iranului, Uniunii Europene, Rusiei și Chinei s-au întâlnit la Viena, în aprilie, pentru a discuta revenirea în acordul nuclear semnat în 2015. Foto: Getty Images

„Putem spune că în sfârșit, Rusia ne-a luat partea noastră”, a spus Hamid Hosseini, un membru al Uniunii Exportatorilor de Petrol, Gaz și Produse Petrochimice, adăugând că situația din prezent oferă „cea mai bună oportunitate” pentru revitalizarea acordului nuclear din 2015.

„Rusia poate să își redirecționeze aproape jumătate din exporturi spre Asia de Sud-Est, în special China, iar asta reprezintă un potențial pericol uriaș pentru exporturile de țiței iranian”, a spus Hosseini, potrivit Reuters.

Ultima piedică în calea reîntoarcerii la acordul nuclear cu Iranul abandonat de Trump

Singura problemă majoră care mai stă în calea întoarcerii la condițiile acordului este cererea Iranului ca SUA să scoată de pe lista organizațiilor teroriste străine a trupelor de elită iraniene din Gărzile Revoluționare.

Moscova a cerut în luna martie ca SUA să oferă garanții în scris că afacerile cu Iranul nu vor fi afectate de sancțiunile occidentale impuse Rusiei. Mai târziu, a renunțat la această solicitare.

„Iranul are opțiuni”, a spus Handjani, iar „cea mai bună opțiune pentru ei este să se alăture acordului nuclear.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri