Românilor le e din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele
Economia României îşi arată din nou slăbiciunile. Creditele de consum neperformante sunt în creştere.
Din datele BNR reiese că românilor le va fi din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele la credite, pentru că vor începe să acumuleze restanţe, ceea ce se va reflecta ulterior în nivelul de trai.
Soldul creditelor neperformante a crescut cu aproximativ 11 procente în doar şase luni şi a ajuns la aproape 14 miliarde şi jumătate de lei în luna martie. Acesta reprezintă un semnal de avertizare a deteriorării capacităţii de plată a populaţiei, în cazul în care şomajul va începe să crească, iar salariile îşi vor tempera avansul.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
BNR estimează ca probabilitatea ca împrumuturile să nu fie rambursate va creşte, de la circa 2,8% la 3,5% în următorii doi ani.
Nu este prima dată când economia României se confruntă cu această problemă. După criză, principala dificultate a băncilor a fost aceea de a gestiona ponderea mare a creditelor neperformante, care ajunsese la 22% din totalul împrumuturilor în 2014. În următorii cinci ani, rata neperformantelor a scăzut rapid şi în prezent se situează la 4,9%. Evoluția a fost susținută în principal din scoaterea din bilanțuri a împrumuturilor cu restanțe de peste 90 de zile, dar și din creșterea creditării și a îmbunătățirii disciplinei la plată.
Au fost mai puţini oameni care nu-şi puteau onora obligaţiile bancare, însă acum există din nou riscul real ca puterea de plată a celor cu împrumuturi să se deterioreze.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News