Live

Președinte CCIR: Un ministru al Agriculturii care spune "secetă" este autodenunț. Nu se poate să facem agricultură pe acatiste

Data actualizării: Data publicării:
Secetă puternică şi extremă în marea parte a regiunilor agricole. Sursa foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan

În România "se moare de secetă la un kilometru de Dunăre", spune președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. Acesta consideră că un ministru al Agriculturii care pronunță cuvântul secetă "este autodenunţ". Daraban a mai declarat că România face agricultură, în secolul 21, "pe bază de acatiste", potrivit Agerpres.

"Nu se poate, noi suntem ţara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre. E inadmisibil! O ţară cu bazinul hidrografic şi hidrologic la României să auzi un ministru al Agriculturii, oricare ar fi el, că pronunţă cuvântul «secetă» este autodenunţ. Nu poţi să funcţionezi aşa. Probabil va trebui să nu mai coste uzinarea apei, să fie apa gratis pentru agricultură condiţionată de tehnologii avansate în irigaţii, ca să nu ne batem joc de apa din râuri sau din pânza freatică. Nu se poate ca, la bazinul nostru hidrografic, să plângem de secetă şi în secolul 21 să facem agricultură pe bază de acatiste!", a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Mihai Daraban.

Președintele CCIR a afirmat că în agricultura românească trebuie să se renunţe la ideea de producţie la hectar şi să se concentreze pe procesare.

"Eu aş paria absolut totul pe procesare, mai puţin pe celebra producţie la hectar de care aud de când m-am născut. În 1967, cred că primele cuvinte pe care le-am auzit au fost «producţia la hectar». Cred că trebuie ieşit din paradigma asta. Până la urmă putem importa cereale dacă suntem în stare să procesăm. Cred că aici este pariul pe care îl avem.

Trebuie să ne uităm şi ce importăm ca produse procesate ca să ne dăm seama unde suntem. Vorbim de 507 milioane de euro produse de panificaţie, de 460 de milioane de euro produse procesate din lapte, de 118 milioane de euro produse procesate tomate, de 124 de milioane de euro produse procesate din carne, de 1,1 miliarde de euro legume-fructe. Deci, aceştia sunt nişte indicatori, pentru că pe de altă parte se întâmplă ceea ce vedem şi acum în turism. Turismul nostru, sărăcuţul, nu depăşeşte 1,4 - 1,5% din PIB. Şi agricultura noastră, din păcate, cu toate eforturile de producţie la hectar nu depăşeşte 4%", a declarat Daraban.

Potrivit șefului CCIR fermierul trebuie să aibă o piaţă de desfacere în care să-şi vândă producţia.

"Noi trebuie să punem caii în faţa căruţei, nu invers. Trebuie să oferim piaţă fermierului, pentru că fermierul dacă va vedea că are piaţă de desfacere îşi va comensura în vreun fel producţia. Să ne spună şi nouă statul român în ce a constat suma de 86,28 de miliarde de euro pe care am importat-o anul trecut", a afirmat Mihai Daraban.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident pe Dunăre, la Budapesta. Două ambarcațiuni de pasageri și un doc au fost avariate, după ce au fost lovite de o barjă

Peisaj dezolant în Gorj, unde două râuri secate de luni de zile seamănă astăzi cu niște drumuri pietruite. „Nu e pic de apă”

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Partenerii noștri