Video Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să-și vândă produsele la poartă, obligați să se înregistreze la DSV
Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să vândă produsele din producția proprie, indiferent dacă e vorba de fructe sau legume, vor fi obligați să se înregistreze la Direcțiile Sanitar-Veterinare. Este un proiect prin care micii fermieri vor trebui să vândă cel mult 800 de kilograme de fructe și legume. "Românii vor fi obligați să mănânce orice altceva decât produs românesc", e de părere un producător de fructe din Bihor.
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
De pe tarabe, direct la gunoi
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
Comerțul Kîrgîzstanului cu Germania a crescut cu 4.000%
Cât câștigă, de fapt, tractoriștii din România
Roșiile au devenit un lux
Proiectul a fost publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit acestuia, micii fermieri care vând peste 800 de kilograme pe an vor fi obligați să devină persoane juridice. Pentru agricultorii din această categorie, lucrurile vor fi complicate.
"Îi obligă la autorizare, îi obligă la înființarea unei firme pentru a accesa programul. Practic, micilor fermieri li se îngrădește accesul la programele de subvenționare a agriculturii, se mărește birocrația. Facilități fiscale există pentru persoane juridice în agricultură, din punct de vedere al unui fermier mediu mi se pare obligatoriu să fii autorizat în acest sens", e de părere Mihai Chesnoi, producător din Grădinari, județul Olt.
După ce se vor înscrie la Direcția Sanitar-Veterinară, legumicultorii vor fi verificați periodic. În mod special, cei care fac murături și dulceață.
"Trebuie să avem un spațiu special amenajat, să folosim doar produse din ferma proprie sau într-un anumit procent putem să le și cumpărăm, însă trebuiesc certificate. Se pare că pentru o parte dintre producătorii agricoli este încă o cerință în plus", spune Ion Păunel, președintele Sindicatului de Legumicultori Olt.
Dan Octavian este producător de mere și are o livadă care se întinde pe șapte hectare, în Satu Nou, județul Bihor. El crede că acest proiect nu va face niciun bine.
"Pentru o bună parte din producători înseamnă încetarea activității, pentru ceilalți va însemna o complicare foarte mare a activității și a existenței lor. Prin urmare, vor crește importurile, producția internă va scădea, iar românii vor fi obligați să mănânce orice altceva decât produs românesc", e de părere Dan Octavian, producător de mere.
Producătorii care vând în fața curților vor trebui să aibă echipamente de protecție alimentară și să dețină un document prin care să dovedească faptul că nu au boli care pot fi transmise prin alimente.
reporteri: Elena Alexandru, Bogdan Băcilă
operator: Adrian Niță, Bogdan Băcilă
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News