Lumea intră în criză de nisip: „Este o presiune extraordinară pe această resursă”. Ce industrii ar putea fi afectate
Lumea intră în criză de nisip. Poate la prima vedere nu pare o problemă gravă, dar este, pentru că nisipul constituie elementul cheie pentru construcții. Îl regăsim în clădiri, șosele și poduri și potrivit experților, nisipul este cel mai folosit material esențial de pe planetă, după apă. Alături de pietriș și rocă pisată, nisipul se regăsește în sticlă, și geamuri, dar și în ecranele computerelor și telefoanelor mobile.
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
Pe plajele lărgite din Mamaia s-au format pereți de nisip înalți de un metru
Români care muncesc în Germania ajung în situații de sclavie modernă
Angajaţii din construcţii, protest la Guvern
Banca Mondială recomandă impozitul progresiv
Scandal pentru amenajarea plajelor
Lucrările de la
De ce sunt atât de multe lucrări de „mântuială” în București
Sectorul construcțiilor, afectat de războiul din Ucraina
Oamenii folosesc atât de mult nisip în prezent - peste 4 miliarde de tone de ciment anual potrivit ONU, încât nisipul riscă să devină o raritate, mai ales că nici natura nu ne mai ajută, odată cu creșterea continuă a nivelului oceanului planetar.
Și încă o veste proastă - oricât nisip conțin deșerturile lumii în frunte cu Sahara, el nu ne ajută pentru că nu este potrivit pentru construcții. În aceste condiții, experții avertizează că o criză a nisipului va fi una dintre principalele provocări ale secolului 21.
Elena Preda, lector universitar doctor la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului: Deși pare o resursă pe care o întâlnim oriunde, există o presiune imensă pe această resursă, nisipul, care face parte din categoria mineralelor pentru construcții.
Utilizarea nisipului este foarte largă, iar exploatarea acestuia se bazează pe identificarea unor depozite deja existente și depinde foarte mult de investițiile în cartografiere, prospecțiuni și explorare.
Este o presiune extraordinară pe această resursă. Dincolo de nivelul la care se află această resursă, exploatarea nisipului constituie o problemă cu care ne confruntăm, în special din punct de vedere al mediului, pentru că zonele din care se exploatează sunt situate în apropierea centrelor de creștere urbană sau industrială, tocmai pentru a minimiza costurile de transport, care sunt foarte importante în cadrul acestei industrii.
Este nevoie de o regândire, de o strategie din punct de vedere al exploatării acestei resurse, pentru a identifica zonele cele mai potrivite și pentru a nu crea dezechilibre suplimentare în cazul exploatării.
Există studii, preocupări din punct de vedere al cercetării și al dezvoltării pentru găsirea de materiale alternative pentru construcții. De asemenea există și posibilitatea reciclării, pentru că economia circulară trebuie să ajungă să preia și să refolosească o parte din resurse, fără să le mai arunce, să le considerăm deșeuri.
În cazul mineralelor de construcții aceasta este o provocare – reciclarea – tocmai datorită volumului mare al agregatelor provenite de la construcții vechi.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News