Live

Paradoxul plafonării prețului la gaz pentru consumul intern: importuri de la ruși (Business Club)

Data actualizării: Data publicării:
Plafonarea prețului la gaze va duce, paradoxal, la importuri de la ruși -- Foto: captura TV

O decizie aberantă a Guvernului este intrarea cu bocanicii în piaţa liberă, prin impunerea unui plafon la preţul de vânzare a gazelor la producător de 68 de lei pe MW. În piaţă, acum se vinde la 90 de lei. Dacă vă sună bine, să ştiţi că nu e pentru dumneavoastră. NU! Scopul este de a oferi gaze ieftine CET-urilor din ţară, aflate în subordinea diverslor localităţi. Ce avem de fapt este o subvenţie încrucişată între privat şi stat.

Este erodată profitabilitatea privatului şi eficienţa sa pentru a acoperi ineficienţa unor societăţi falimentare ale autorităţilor locale. Ca să nu mai fie subvenţionate aşa tare de la bugetul primăriilor, iar banii mai apoi să fie folosiţi de aleşi în contractele alea făcute cu mare pricepere de ei. Şi să vedem cum va defini ANRE consumatorii eligibili care vor beneficia de preţul preferenţial, pentru că s-ar putea să avem în listă şi nişte combinate chimice, unele din alea închise şi aflate în proprietatea lui Ion Niculae.

Citiți și:  Cu cât ar putea crește prețul utilităților dacă vor intra în vigoare măsurile anunțate de Teodorovici

Ăsta este scopul. Chiar dacă Romgaz este companie cu acţionar majoritar de stat, este listată şi funcţionează, în cele mai multe cazuri pe criterii de performanţă.

Cu acest preţ impus, demn de comunism, vă daţi seama că s-a închis chestiunea exploatărilor din Marea Neagră. Nimeni nu e nebun să bage miliarde de euro ca să vândă la 68 de lei. PA! Mai discutăm peste trei ani. De asemenea, devin discutabile şi exploatările existente. Zăcămintele din ţară sunt mature, unele pe final de viaţă. Un preţ de 68 de lei s-ar putea să nu mai acopere costurile în anumite situaţii. Efectul este închiderea de sonde. Poate la Romgaz va fi mai complicat, dar la Petrom se lucrează pe criterii de eficienţă. Nu poţi să duci compania pe pierderi pentru că aşa vrea statul. Şi efectele sunt multiple... concedieri... activitate mai mică, afaceri în restrângere.

Citiți și:  Expert în energie, despre OUG: Nu-și mai pune nimeni problema că se vor face investiții în Marea Neagră

Încurajarea importurilor de gaze

Din reducerea producției interne și înghețării proiectelor din Marea Neagră câștigă importurile. Care vin dintr-o direcție - din Rusia. Un gaz din import care nu vine la 68 de lei, nici la 90, așa cum e în piața internă acum, ci peste 100. Distribuitorii vor avea costuri mai mari și atunci tarifele la consumatori vor crește. Dintr-o măsură, chipurile, de ieftinire ajungem la scumpiri. Ăsta e paradoxul. Sincer, la cum sunt făcute lucrurile, începi să-ți pui întrebări asupra intențiilor. Pentru cine sunt făcute.

Practic, cu acest preț impus se desființează liberalizarea. Ne întoarcem la piața reglementată. Unul dintre motivele pentru care România a rămas în urmă în anii 90 a fost lipsa prețurilor libere la utilități. Economia nu era așezată pe fundamente. Ne întoarcem la așa ceva.

(comentariu Business Club)

Citiți și: 

Tăriceanu: Plafonarea prețului gazelor se justifică pe deplin

Klaus Iohannis: Vom plăti mai mult pentru curent, gaz, telefonie și internet. Toate se vor scumpi

Business Club | „Soroșică” și multinaționalele cele rele. Ce ascund tezele din decembrie ale lui Dragnea?

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu, după ce INS a anunțat scăderea inflației: „Plafonarea prețurilor la energie și gaze impusă de PSD a fost soluția corectă”

Nota de plată pentru criza energetică din Europa a trecut de 700 de miliarde de euro

Comisia Europeană prezintă marţi planul pentru plafonarea preţului gazelor naturale

Șeful Gazprom amenință că oprește livrările dacă europenii plafonează prețurile la gazele rusești

Partenerii noștri