Economia Franței funcţionează la 65% din capacitate din cauza pandemiei de coronavirus
Măsurile de izolare destinate combaterii pandemiei de coronavirus au antrenat o diminuare a activităţii economice cu aproximativ 35% în Franţa, cu efecte diferite în rândul sectoarelor economice, a estimat joi Institutul Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), potrivit Agerpres, care citează AFP.
INSEE a comparat "nivelul de activitate din săptămâna aceasta cu cel aşteptat într-o săptămână normală" şi a ajuns la concluzia că activitatea economică şi cheltuielile gospodăriilor sunt la aproximativ 65% de nivelul normal.
Pentru a evalua pierderile de activitate în rândul diferitelor sectoare, INSEE a utilizat datele trimise de companii şi federaţii profesionale, precum şi, în mod inedit, datele privind consumul de energie, utilizarea transporturilor feroviare sau tranzacţiile cu cardurile bancare. După analiza acestor date, INSEE a ajuns la concluzia că dacă activităţile agricole "ar urma să continue într-un ritm apropiat de cel normal", la fel ca şi în cazul industriei agroalimentare, în schimb "în restul industriei, va fi menţinută doar jumătate din activitate".
În acelaşi timp, sectorul construcţiilor a înregistrat o pierdere masivă de 89%, serviciile una de aproximativ 36%, unele dintre aceste servicii fiind foarte afectate, precum transporturile, hotelurile şi restaurantele, însă altele mult mai puţin precum telecomunicaţiile. Serviciile precum cele de educaţie, îngrijirea copiilor şi activităţi sportive au înregistrat o diminuare a activităţii de 14%.
În concluzie, cifrele care arată o pierdere de activitate de aproximativ 35% "par coerente cu primele informaţii disponibile cu privire la situaţia salariaţilor, din care o treime sunt în activitate la locul obişnuit de muncă, o treime sunt în telemuncă iar o treime sunt în şomaj parţial", precizează INSEE.
De asemenea, Institutul naţional de statistică din Franţa (INSEE) susţine că în prezent consumul gospodăriile este cu 35% sub nivelul normal, ca urmare a reducerii la minim a anumitor cheltuieli, precum cele pentru textile, articole de îmbrăcăminte dar şi anumite bunuri din industria manufacturieră.
Ca urmare a situaţiei incerte, INSEE a decis să suspende publicarea prognozelor de creştere anuală. Evoluţia PIB-ului "este strâns legată de scenariu de ieşire din criza sanitară", subliniază INSEE.
Editor web: V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News