Live

FMI: Europa nu ar trebui să se confrunte cu o spirală inflaţionistă. Creşterea preţurilor la energie se va atenua

Data publicării:
Europa nu ar urma să se confrunte cu o spirală inflaţionistă deoarece se estimează că avansul preţurilor energiei se va atenua anul viitor. Foto: Profimedia

Europa nu ar urma să se confrunte cu o spirală inflaţionistă deoarece se estimează că avansul preţurilor energiei se va atenua anul viitor, iar piaţa forţei de muncă se confruntă cu dificultăţi, a declarat miercuri şeful Departamentului european al FMI, Alfred Kammer.

Nu ne aşteptăm în acest stadiu la o spirală inflaţionistă în Europa. Inflaţia ridicată pe care o vedem acum este într-adevăr determinată de o creştere a preţurilor energiei, care ar urma să se atenueze în timpul anului viitor, a spus Kammer.

Acesta a explicat că raportul inadecvat între cerere şi ofertă în domeniul energiei a fost provocat parţial de reluarea activităţii economice şi de alţi factori, cum ar fi vremea, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Până acum creşterea preţurilor de consum în zona euro nu s-a regăsit într-o a doua rundă de creştere a salariilor, parţial din cauza problemelor de pe piaţa forţei de muncă, orele lucrate fiind cu 3% sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Dacă sporesc temerile privind inflaţia în zona euro, BCE va fi în măsură să reacţioneze pentru a le controla, a apreciat oficialul FMI.

Acesta a atras atenţia că situaţia este diferită în Europa emergentă, care înregistrează un ritm mai solid de creştere şi un nivel mai ridicat al inflaţiei.

Ceea ce vedem aici este că unele aşteptări inflaţioniste în aceste ţări au crescut. Deoarece piaţa forţei de muncă se confruntă cu mai puţine dificultăţi şi în unele domenii se lucrează deplin, există o posibilitate mai ridicată ca avansul inflaţiei să ducă la creşterea salariilor, ceea ce ar putea declanşa o spirală inflaţionistă, a spus Kammer.

Unele din aceste ţări au lut măsuri, înăsprind politica monetară, iar FMI recomandă acestor state emergente să reducă achiziţiile de active, a adăugat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Revoluția energetică a României: bilanț 2024 & perspective 2025

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri