Business Club: Dezmățul cheltuielilor se confirmă. România se va confrunta cu infringement pentru depășirea deficitului bugetar
Deficit în creștere de 60% la nouă luni și cu asta ne-am asigurat că pentru dezmățul din 2019 România va intra în procedura de infringement pentru depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB. Asta e poate cea mai mică problemă, e o chestiune procedurală.
La final de septembrie, deficitul bugetar a ajuns la 2,62 la sută din PIB. În sumă, reprezinta 27 de miliarde de lei. E un ritm care ne îndreaptă spre 4% pe final de an și ne aduce în față perspectiva ca anul viitor să fie necesare măsuri de corecție. „Aceasta este moștenirea miștocarului Eugen Orlando Teodorovici. Se comportă și în finanțe la fel cum o face și în public. Obraznic. Golănește”, comenteză Stelian Muscalu la „Business Club”.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Execuţia bugetară la nouă luni prezintă o creştere insuficientă a veniturilor faţă de cheltuieli. Încasările au crescut cu doar 11,6%, pe când ieşirile sunt mai mari cu 15,3% faţă de anul trecut. În consecinţă, se cască deficitul dincolo de orice limită decentă. Iar evoluţia pentru septembrie este doar începutul unui accelerări. Impactul majorării pensiilor abia de-acum se vede.
Bugetul de pensii, deficit uriaș
Deficitele încep să fie pregnante la două bugete sensibile, pensii şi sănătate. La ambele, în septembrie minusul a crescut cu un miliard de lei. Un miliard într-o singură lună! Situaţia şi mai complicată este că în aceste cazuri avem doar ordonatori de credite cu venituri proprii neglijabile, iar bugetele trebuie închise fără minusuri.
Nu poate fi lăsat pe deficit bugetul de pensii, pentru că ar înseamna să nu fie plătite indemnizaţiile. Sau la sănătate să nu fie decontate servicii. Vor necesita subvenţii serioase de la bugetul central.
Iar de la complicat, trecem la dezastruos, dacă avem în vedere că bugetul de pensii a fost construit la începutul anului cu o proiecţie de excedent. Şi nu unul mic, ci de 3 miliarde. În loc, avem la nouă luni un deficit de 2,2 miliarde de lei, care pe acest ritm va depăşi cinci miliarde de lei la final de an.
Un alt capitol delicat este rezultatul de la nivelul bugetului general. Bugetele locale au fost ţinute pe excedent, 1,9 miliarde de lei în septembrie, tocmai pentru a compensa măcar parţial gaura de la bugetul central. În condiţiile în care PSD a pierdut puterea în octombrie, prudenţa a fost lăsată la o parte. La fel se poate întâmpla şi cu autorităţile independente, controlate tot de oameni de partid. Şi acolo este un excedent care se poate subţia, deşi mai puţin.
Cel mai negru scenariu posibil
Bugetul se îndreaptă către cel mai negru scenariu posibil, chiar peste estimările pesimiste. Anul trecut, guvernul a reuşit să ţină deficitul în limite doar prin artificii, cu întârzierea unor plăţi pentru a intra pe exerciţiul 2019.
Evoluţia diverselor venituri devine irelevantă în aceste condiţii.
Sigura constatare este că nu fac faţă cheltuielilor angajate, imposibil de acoperit din resursele financiare.
Guvernul demis e încă în funcţie şi a gestionat banul public inclusiv în octombrie. Iar după ce a fost sigur că pleacă acasă, a dat drumul la bani. A aruncat cote defalcate din TVA către primării, a decontat programul de dezvoltare locală inclusiv din fondul de urgenţă. Prin urmare, a trecut la cheltuieli discreţionare.
Deficitul va ajunge la limita europeană de 3% încă din octombrie. În aceste condiţii, finalul de an poate aduce cu lejeritate un gol de 4% din PIB.
Grenada cu cuiul scos lăsată la Finanțe
Ultima dată deficitul a fost peste limita impusă de Bruxelles în 2011, cu 4,3% din PIB. Era însă perioada dură a ajustării după criză. Acum nu a fost niciun mediu ostil. Doar populism găunos.
În atare context, se impune o rectificare a bugetului, negativă ca trăsătură. Una care nu va fi făcută de actualul guvern, care nu mai poate da ordonanţe. Însă el lasă în finanţele publice o grenadă care are cuiul scos.
Viorica Vasilica Dăncilă şi Eugen Orlando Teodorovici vor sta liniştiţi. Pun într-o situaţie extrem de dificilă viitorul guvern şi nu pot fi traşi la răspundere. Au aprobat bugetul pentru acest an cu exceptare de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Practic, nu pot fi traşi la răspundere.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News