Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump, pentru că i-a costat mai bine de 2 miliarde de lei pe cei de la Guvern. Liviu Dragnea i-a scos pe parlamentarii PSD din şedinţa în care se vota bugetul şi le-a cerut soluţii. Cum tăieri nu aveau de unde să mai facă, PSD a ales în final să crească deficitul. Soluţia salvatoare a luat forma unui amendament depus chiar de liderul PSD. Total neobişnuit pentru cel care conduce Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a cerut de patru ori drept la replică în aceeaşi şedinţă.
Iureșul din Guvern s-a declanșat după opt ore de dezbateri în plen. Totul a început cu un amendament susținut de PNL.
Robert Sighiartău, deputat PNL: Avem o alocație de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi. O bătaie de joc, o bătaie de joc pentru că în UE suntem pe ultimul loc. (...) Nu aveți absolut nici o scuză să nu votați acest amendament. Majorarea alocației de la 84 la 150 de lei, iar pentru copiii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 lei. Votul d-voastra va fi înregistrat de români. Votați responsabil!”
Rezultatul afișat pe tabelă i-a amuțit pe cei de la putere, mulți dintre ei surprinși pe holuri, la cafea.
Amendamentul a fost adoptat cu ajutorul parlamentarilor UDMR, dar și cu altor şase aleși de la PSD și ALDE.
Ședința era condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache. Unul dintre secretarii Camerei Deputaților i-a atras atenția lui Florin Iordache că nu a anunțat votul.
Marcel Vela, senator PNL: Nu ați anunțat votul!
Florin Iordache, preşedintele de şedinţă: A, mai afișați, numai puţin! Da, da, da! Aşa este, deci 123 de voturi pentru, 119 împotrivă, o abținere. A fost adoptat amendamentul, sigur!
Trei ore mai târziu Liviu Dragnea i-a convocat pe parlamentarii PSD în şedinţă. A cerut soluţii pentru majorarea alocaţiilor, inclusiv ministrului de finanţe. Jumătate de oră mai târziu a trecut ca fulgerul printre jurnalişti, cu un amendament în mână: „Nu e așa cum ați zis voi pe surse că vom anula amendamentul!”
Soluție în doi pași: majorarea deficitului și ordonanță de urgență
Soluţia a venit în doi paşi: majorarea deficitului de la 2,55% din PIB la 2,76% din PIB şi o ordonanţă de urgenţă care trebuie adoptată de Guvern imediat ce legea bugetului va fi publicată în Monitorul Oficial.
Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a acuzat de la tribuna Parlamentului: „Este un amendament care a fost făcut de oameni care habar nu au de regulile și legislația financiar-bugetară și l-au făcut fără să se gândească că va putea fi adoptat. (...) Oricine are minime cunoștințe știe că sumele din bugetul asigurărilor sociale nu pot fi folosite pentru cheltuieli de la bugetul de stat. (...) Sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat. Devine 2,76 % PIB”.
Scandalul din plen nu s-a încheiat nici după ce au fost găsiţi bani pentru majorarea alocaţiilor.
Robert Sighiartău, deputat PNL: „Nu am terminat! Pentru pensii speciale aveți bani, pentru clientela PSD-istă aveţi bani, pentru cele 27 de ministere şi peste 100 secretari de stat aveţi bani, pentru amante, nepotism... Distrugeți țara, dați-vă demisia!”
Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților: „Drept la replică. Dau foarte rar drept la replică, pentru că ar însemna să stau numai la microfon, având în vedere câți oameni obsedați sunt în această sală”.
Discursuri tensionate au fost şi între membrii opoziţiei.
Szabo Odon, UDMR: „Eu cred că riscăm să stricăm un consens. Noi nu am vociferat din bănci la nimeni care a ieșit. Nu uitați că amendamentul a trecut cu voturile noastre și nu cu ale d-voastră!”
Majoritatea parlamentară a mai votat joi seara şi tăierea bugetului SRI cu 445 milioane lei, în forma dorită de Liviu Dragnea. Banii vor merge la Ministerul Sănătăţii pentru programe gratuite privind diabetul juvenil, vitamina D, markeri tumorali şi teste prenatale. De asemenea, bugetul Autorităţii Electorale Permanente a pierdut 140 de milioane de lei, bani care vor merge în programul „Masă caldă pentru copii”.