Live

Scrisoare deschisă a comunităţii bancare. Avertismentul transmis privind prăbuşirea economiei

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au transmis, joi, o scrisoare deschisă Guvernului, în care critică ordonanța de urgență anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

"Sistemul financiar din România consideră că inițiativele legislative privind introducerea unei taxe pe active bancare și aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanțare vor avea efecte negative profunde.

Efectele acestor inițiative nu vor contribui la stabilitate și dezvoltare, ci vor grăbi instalarea unei recesiuni economice. Această recesiune înseamnă deprecierea cursului, scăderea pieței imobiliare, distrugerea de locuri de muncă, scumpirea finanțării, în final o lovitură la adresa bunăstării tuturor românilor", se arată în documentul transmis Digi24.

Comunitatea bancară amintește că a "asigurat responsabil stabilitatea financiară a țării în contextul crizei economice precedente: actionarii au suportat pierderile integral din bani proprii, au menținut liniile de finanțare în perioada cea mai turbulență și au sprijinit revenirea economică prin finanțare ieftină și stabilă pentru stat și pentru economia reală la nivelul țărilor din regiune".

"În acest context, sistemul financiar respectă politică fiscală în funcție de prioritățile guvernării, dar respinge și dezaprobă cu tărie:
1. Adoptarea unor măsuri fără consultare prealabilă pentru a stabili eficientă și impactul acestora
2. Mistificarea modului de a desfășura afaceri al băncilor din România
3. Condamnarea întregului sistem bancar pentru probleme structurale ale economiei românești (lipsa de investițîi, impredictibilitate fiscală și legislativă, neajustarea veniturilor la productivitate, politici inflaționiste) ", se mai precizează în document.

Totodată, ARB și CPBR atrag atenția că declarațiile oficiale date în acest sens au poziționat sistemul financiar bancar drept inamic al statului.

"Declarațiile oficiale au poziționat sistemul financiar bancar drept inamic al statului - un punct de vedere fals, dăunător și fără nicio utilitate. Această strategie politizează relația cu un partener cheie al dezvoltării economice - în fapt, principalul finanțator al Statului Român - și subminează încrederea instituțională. În contextul economic și geopolitic actual, această decizie va avea costuri ridicate de încredere pentru Statul Român.
Sistemul financiar bancar din România își va respectă obligațiile fiscale și legislative, așa cum a făcut-o și până acum. Misiunea sectorului este să ofere o viață mai bună pentru clienți, stabilitate pentru economie și un viitor mai sigur. Este adevărat că cine muncește, câteodată greșește, dar sectorul financiar a făcut greșeli pe care și le-a asumat și a plătit. Din proprii săi bani, nu din bani publici! Dar acest sector nu acceptă să fie tratat drept inamic al statului ori să plătească pentru motive justificate prin neadevăruri și inducerea în eroare a opiniei publice".

Bancherii atenţionează și că România are "nevoie urgență să recupereze decalajele care o separă de Europa dezvoltată", iar măsurile anunțate de ministrul Teodorovici riscă să grăbească recesiunea în România.

"Măsuri constructive ar fi putut fi programe de sprijin pentru crearea de locuri de muncă calificate și de viitor. Într-un an cu o semnificație cu totul deosebită pentru România, țară ar avea nevoie de o viziune, de un plan pentru viitor. România are urgență nevoie să recupereze decalajele care o separă de Europa dezvoltată și trebuie să profite de fereastră de oportunitate pe care încă o traversăm. Acestea sunt adevăratele priorități ale României și răspunsul la provocările prezentului și viitorului se obține prin dialog, colaborare și consens, nu prin decizii unilaterale și injuste. Suntem și vom rămâne deschiși la aceste discuțîi, pentru că suntem preocupați de viitorul țării.
Privind însă la situația actuală, viitorul se conturează cu totul altfel: măsurile anunțate riscă să grăbească recesiunea în România. Considerăm că scăderea încrederii poate avea însă costuri și mai mari, iar această finalitate este cu siguranță opusă complet scopului urmărit prin aceste măsuri.
În 2019, România nu mai are nevoie de un nou 2009, ci dimpotrivă, de coeziunea și forță tuturor entităților care îi doresc progresul.
Rămânem deschiși dialogului constructiv", mai transmit cele două organizații.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți seară, că până la finalul anului va fi adoptată o ordonanță de urgență care va cuprinde mai multe măsuri fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice pentru anul 2019.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei. „E o tradiție veche, din comunism”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Partenerii noștri