Pesta porcină a cuprins o treime din țară. Ce alte județe sunt în pericol
Pesta porcină africană a cuprins o treime din ţară. Virusul a ajuns în Giurgiu, în localitatea Brăniştari. Așa că acum avem în total 12 județe afectate.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Singura grădină zoologică din țară unde vizitatorii pot admira Panda roșu, o specie pe cale de dispariție
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Șeful ANSVSA: Orice aliment pe care punem mâna are salmonella
Spectacolul naturii în 25 de imagini frumoase
Din cauza secetei, fermierii din Constanța renunță la animale
Românii nu mai au voie să își vândă porcii
Furtunile au făcut ravagii în aproape toată țara
Vijeliile au măturat zeci de localități
„A fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-o gospodărie, din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate”, precizează instituţia.
Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, a fost făcută dezinfecţia şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.
Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu şi Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunitpentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceştia, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.
Sursa: Digi24, News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News