Live

Dumitru Prunariu: România nu şi-a mai plătit contribuţia la Agenţia Spaţială Europeană de patru ani

Data publicării:
Dumitru Prunariu spune că neplata contribuţiilor la ESA va avea consecinţe pe termen lung. Foto: Eduard Vînătoru/Inquam Photos

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a declarat că România nu şi-a mai plătit de patru ani contribuţia la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), deşi aceste fonduri se reîntorc în ţară şi înseamnă dezvoltare, aşa cum au însemnat şi pentru alte state europene, care insistă să-şi mărească contribuţia, informează Agerpres.

"De mai mult de patru ani de zile, Guvernul României nu a plătit contribuţia noastră la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), nu a înţeles ce reprezintă acele fonduri care se reîntorc integral în România şi care reprezintă dezvoltare. Sunt state europene care insistă să-şi crească contribuţia la ESA, dar nu se poate, pentru că sunt nişte contracte, acorduri bine stabilite şi nişte sume stabilite. Fiecare ban investit acolo înseamnă ban revenit şi amplificat la nivel naţional pentru Europa. Ceea ce înseamnă dezvoltare tehnologică, dezvoltare industrială, păstrarea de proprietăţi intelectuale, proprietăţi tehnologice a ceea ce facem aici în ţară", a declarat Dumitru Prunariu.

"Agenţia Spaţială Europeană a reprezentat dintotdeauna un factor foarte important de dezvoltare pentru diferite naţiuni. Să nu uităm de Spania, Italia, Austria, ca să nu vorbim de Germania şi Franţa, care şi-au dezvoltat foarte mult capabilităţile prin această instituţie interministerială europeană. Ei bine, la noi nu s-au mai plătit fondurile. Guvernul a înţeles că nu este o prioritate. N-a înţeles care sunt consecinţele pe termen lung ale acestei neplăţi", a afirmat Dumitru Prunariu.

El a precizat că totuşi, de curând, România şi-a plătit jumătate din restanţă şi, în acest fel, şi-a recăpătat o parte dintre drepturi.

"În sfârşit, în toamna aceasta s-a plătit jumătate din datoria noastră, ne-am recăpătat dreptul de vot, iar în ianuarie există promisiunea sau obligaţia impusă de a plăti cealaltă jumătate, pentru a ne reintra complet în drepturi. În afară de aceasta, trebuie să fie prinsă în buget plata contribuţiei anuale, care reprezintă fonduri investite în dezvoltare. Nu sunt fonduri pierdute, nu participăm la licitaţii pentru banii aceia, ca la programele Comisiei Europene. Deci, banii aceia se reîntorc, în afară de vreo 3%, care reprezintă cheltuielile administrative ale Agenţiei Spaţiale Europene - clădiri, chirii, personal etc. Restul se reîntorc în ţările care participă la program", a precizat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a făcut aceste declaraţii la Cluj-Napoca, la atelierul "Space Systems Engineering", un cluster format din mai multe entităţi şi care se ocupă cu activităţi spaţiale. Printre participanţi s-au numărat şi reprezentanţi ai Agenţiei Spaţiale Europene şi ai corporaţiei europene OHB SE.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Compania de sateliți a lui Elon Musk, chemată să semneze o cartă internaţională pentru reducerea deşeurilor spaţiale

Misiunea spațială menită să salveze omenirea de soarta dinozaurilor. Cum putem evita scenariul „Armageddon”

VIDEO. Racheta europeană Ariane 6 a decolat cu succes în primul său zbor

Partenerii noștri