La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Data actualizării: Data publicării:
Stația Spațială Internațională pe orbita terestră
Stația Spațială Internațională. Foto: Profimedia Images

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Potrivit unui comunicat al companiei, transmis Agerpres, lansarea este preconizată în intervalul 4-6 noiembrie de la baza spaţială NASA Kennedy Space Center, la bordul capsulei Dragon cargo din cadrul misiunii CRS-31.

„DropCoal a fost proiectat pentru a studia coalescenţa şi amestecarea lichidelor într-o misiune de 6 luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Mai precis, în timpul unui experiment, dispozitivul generează două picături de substanţe diferite, filmând cu o cameră ultrarapidă cum acestea se unesc şi se amestecă în microgravitatie. DropCoal a fost proiectat pentru a rula 560 de astfel de experimente de-a lungul întregii misiuni”, se precizează în comunicat.

Descoperirile rezultate în urma acestui experiment au o importanţă deosebită pentru explorarea spaţiului, deoarece îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să îmbunătăţească modul de administrare a medicamentelor astronauţilor sau alimentarea cu combustibil a diferitelor nave spaţiale.

Proiectul DropCoal marchează mai multe premiere: prima sarcină utilă proiectată şi fabricată integral în România care va ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, Romanian InSpace Engineering SRL fiind de altfel prima entitate din România care a dezvoltat un experiment validat de comisiile de siguranţă ale ESA şi NASA pentru a fi utilizat la bordul ISS (zbor cu echipaj uman).

De asemenea, DropCoal reprezintă prima sarcină utilă care este integral testată pentru zbor în România prin parteneriate cu diferite institute de cercetare şi companii naţionale.

Echipa oamenilor de ştiinţă care au propus experimentul este condusă de experţi ai Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor Plasmei şi a Radiaţiei INFLPR România în colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt (Germania) şi Universitatea Carnegie Mellon (Statele Unite ale Americii).

Nu în ultimul rând, DropCoal va rula experimente ştiinţifice timp de 6 luni la bordul Staţiei, operarea fiind realizată din România.

Potrivit sursei citate, DropCoal este astfel prima misiune spaţială completă, de la faza de concept până la operare şi procesare a datelor ştiinţifice, dezvoltată în România ca stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Proiectul este integral finanţat de Agenţia Spaţială Europeană şi se aliniază eforturilor Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) de a dezvolta domeniul spaţial în România.

„Dezvoltarea şi pregătirea pentru lansare a experimentului DropCoal ne-a oferit şansa să coagulăm la nivelul companiei atât o echipă de experţi din domenii complementare care pot să rezolve probleme tehnologice complexe, cât şi baza logistică pentru implementarea unor proiecte de anvergură în domeniul spaţial”, a spus Mugurel Bălan, managerul proiectului şi co-fondator al Romanian InSpace Engineering.

Compania RISE operează în domeniul ingineriei aerospaţiale din 2017 şi are la activ numeroase proiecte în domeniul tehnologiei spaţiale dezvoltate pentru Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială Română. Compania a finalizat cu succes sau are în diferite stadii de implementare multe alte proiecte din domeniul spaţial de la sisteme de poziţionare precisă pe orbită până la sisteme terestre pentru monitorizarea interferenţelor GNSS.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele întunecate din munții dacilor care l-au înfiorat pe Ceaușescu: ce căutau rușii și nemții în...
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Ce l-a atras pe regele Charles în Maramureș. Locurile unicat din regiunea unde se agață harta României în cui
Newsweek
Mii de pensionari așteaptă, zilnic, pensia la ghișee. Casele de Pensii nu știu când se fac plățile
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."