Video Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, la Digi24, că schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze ar putea să fie păstrată pentru câteva luni sau până la finalul acestui an. Totodată, Ministerul Energiei a precizat că „nu există la acest moment o decizie pentru eliminarea plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025”. Burduja a mai subliniat că România este în procedură de infringement timpurie din cauza acestei plafonări făcute de la producător până la clientul final, „ceea ce este o derogare de la principiile pieței libere, pieței europene”.
Comercianții spun că plafonarea prețului la produsele românești i-ar falimenta
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Canicula și consumul mare de energie ridică prețurile la curent
Nicușor Dan nu vrea să aibă o dezbatere cu Sebastian Burduja
Burduja: Nicușor Dan nu e un om de dialog
Burduja s-a înscris oficial în cursa pentru Primăria Capitalei
Burduja și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
„Există mai multe scenarii de lucru. Un scenariu ar fi să continuăm schema de compensare-plafonare o perioadă pentru toată lumea și avem argumente. E o schemă cunoscută de piață, avem o instabilitate pe piața regională de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc și creșterea prețului la gaze pe bursă. Deci există argumente și cred că și Comisia Europeană va fi deschisă în fața unor asemenea idei. Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului. Urmează să vedem”, a declarat Sebastian Burduja, la Digi24.
Ministrul Burduja a mai spus că „România este în infringement, într-o procedură timpurie de infringement pe aceste plafonări, pentru că noi am plafonat prețurile de la producător, pe tot lanțul practic până la clientul final, ceea ce este o derogare, dacă vreți, de la principiile pieței libere, pieței europene”.
O liberalizare etapizată a energiei
Scenariile analizate până acum prevăd o liberalizare etapizată a prețurilor, iar grupul interministerial creat anul trecut își propune ca, până la finalul lunii ianuarie, să fie identificate cele mai bune soluții, posibil mecanisme deja testate de statul român precum cardurile de sprijin, mai spune comunicatul de presă al Ministerului Energiei.
„Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025. Programul de guvernare prevede «elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale»”, arată informarea de presă a Ministerului Energiei.
Scenariile analizate în prezent de grupul interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea va fi făcută etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor și nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili.
„Scenariile de lucru țin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (ex: cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanță), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale grupului interministerial. Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluții pentru perioada post 1 aprilie 2025”, mai spune sursa citată.
Obiectivul Ministrului Energiei, având și calitatea de vicepreședinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice, este ca și după 1 aprilie 2025, și aici este vorrba de toate categoriile de consumatori, „prețurile la energie să fie corecte și nu vină ca o povară pentru bugetele lor”.
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News