Live

Apele Române anunță că „viitura de pe Dunăre s-a atenuat”. Care sunt totuși riscurile care „necesită o atenție sporită”

Matthew Garvey Data publicării:
Digurile sunt ridicate până la cotele prognozate ale Dunării, de 9500 mc/s. Foto: Facebook/Apele Române

Așteptată cu îngrijorare din partea autorităților în weekendul care a trecut, viitura de pe Dunăre s-a „atenuat” între timp, după cum au subliniat reprezentanții Autorităților Române pentru Digi24.ro. Autoritățile au avertizat, însă, că digurile de pe malul fluviului trebuie monitorizate constant în următoarele șapte zile, pentru că pot ceda din cauza debitului mai mare totuși decât în mod normal. 

La jumătatea lunii septembrie, specialiștii de la Apele Române anunțau că vârful viiturii de pe Dunăre va ajunge în România în perioada 28-29 septembrie și că debitul va atinge valori maxime de până la 9.500 de metri cubi pe secundă, o creștere semnificată față de 3.800 de metri cubi pe secundă, cât e media lunii septembrie. 

„În ceea ce privește Dunărea, vorbim de o atenuare a viiturii prognozate, nu mai este atât de ascuțită. Vorbim de o prelungire a acestei unde de viitură”, a declarat Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române pentru Digi24.ro. 

În prezent, vârful viiturii de pe Dunăre este estimat pentru finalul săptămânii, adică 3 și 4 octombrie, când debitul este estimat la 7.600 de metri cubi pe secundă. 

„Digurile necesită o monitorizare strictă”

Pe 30 septembrie, debitul la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, a avut o valoare de 7.400 de metri cubi pe secundă, aproape dublu față de media lunii septembrie.

„Riscurile care rămân sunt legate de durata lungă de propagare a viiturii pe Dunăre, care estimăm că poate să fie până la șapte zile. Presiunea apei asupra digurilor, fiind atât de îndelungată, necesită o monitorizare strictă și o atenție sporită”, a fost avertismentul transmis de reprezentanta Apelor Române. 

În timpul weekendului 28-29 septembrie, weekend aflat și sub alerte meteo de ploi torenațțiale, autoritățile au transmis că se află în stare de „alertă maximă” și au transmis constant informări cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru a scădea riscul de inundații.

„Au fost luate măsuri, s-au consolidat digurile în zona de confluență a Oltului cu Dunărea, avem digul de la Islaz-Moldoveni (...) S-au consolidat digurile din zona respectivă. La Călărași, unde propagarea undei de viitură estimăm să fie spre sfârșitul acestei săptămâni, digul respectiv e vulnerabil și înregistrează un fenomen de eroziune. S-a construit un dig provizoriu, care încă nu s-a finalizat, dar se va completa cu 1.000 de saci”, a adăugat reprezentantul autorităților.

Ministru: „Nu avem motiv să ne îngrijorăm”

Tot luni, și ministrul Mediului a transmis că nu mai sunt motive de îngrijorare privind situația de pe Dunăre. 

„Nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm. Putem să afirmăm, așa cum am făcut-o și în trecut, că vom avea un debit care nu va pune în primejdie niciun metru din cei aproape 1.200km de dig de apărare la Dunăre”, a mai precizat Mircea Fechet, ministrul Mediului. 

Declarația de luni vine, însă, la nici o săptămână de când Mircea Fechet a transmis că autoritățile sunt „alertate” de informațiile legate de viitura de pe Dunăre și furtuna din weekendul trecut. 

CITEȘTE ȘI: Ministrul Mediului, după un weekend marcat de alerte meteo: „Am trecut cu bine peste acest ciclon. Prognoza meteo părea mai gravă”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Fiica lui Schumacher s-a căsătorit! Invitația a venit cu o interdicție clară. ”Nu aș fi participat”. Fostul pilot, prezent?

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este de fapt un ciclon tropical și cum se intensifică. Cele mai puternice astfel de fenomene au dus la sute de mii de morți

Se închid școlile în județul Galați. În ce condiții se suspendă cursurile în alte județe

Pregătiri pentru megafurtună. Containere pentru evacuarea persoanelor în Galați

Mircea Fechet: Am ridicat starea de alertă la cod roșu pentru județul Galați. Comitet de urgență, la Ministerul Mediului

Partenerii noștri