Ministrul Mediului, după un weekend marcat de alerte meteo: „Am trecut cu bine peste acest ciclon. Prognoza meteo părea mai gravă”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine de la intervențiile pompierilor din 29 septembrie Foto: IGSU
Imagine de la intervențiile pompierilor din 29 septembrie Foto: IGSU

Peste 6.000 de oameni evacuați preventiv din patru județe și peste 110 de unități de învățământ închise astăzi. Așa pot fi rezumate măsurile luate de autorități, după alertele meteo și avertizările hidrologilor, pentru weekendul care a trecut. Temerile mai mari au fost legate de județul Galați, afectat acum două săptămâni de inundații și vizat duminică de un cod roșu. Luni, după o noapte cu ploi, însă nu atât de abundente precum cele prognozate, ministrul mediului a explicat în direct la Digi că „situația a fost mai bună decât ne așteptam”.

Potrivit prognozei, în mai mult zone erau anunțate „acumulări de apă de până la 100 de litri pe metru pătrat”. În plus, autoritățile au avertizat că fenomenele vor fi intense, fiind emise și mesaje Ro-Alert de avertizare, inclusiv în București. „Prognoza meteo a fost una care, cel puțin într-o primă fază, părea mai gravă decât ceea ce s-a întâmplat în realitate”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a subliniat că „din datele pe care le-am primit în această dimineață, am văzut că nu au fost depășite acele valori maxime”.

„Alternativa ar fi fost să ne confruntăm cu o situație mai gravă”

„Am avut în foarte multe județe sub cod portocaliu precipitații peste 60 de litri spre 70 de litri, ceea ce, spun eu, că e o cifră apropiată de ceea ce a fost preconizat și mă bucur să constat că situația a fost mai mai bună decât ne așteptam. Alternativă ar fi fost să ne confruntăm cu o situație mai gravă, lucru care ne-ar fi pus în dificultate și în acest episod”, a continuat Fechet.

El a amintit și că a apărut  „în spațiu public o discuție întreagă și dacă a fost ciclon sau nu”, însă crede că acest subiect „e mai puțin important”

„Putem spune că am trecut cu bine acest ciclon. Vremea a fost foarte proastă în ultimele 24h sau mai mult în multe județe din România. Personal, ieri cred că am călătorit mai bine de 1.400 km în vreo șase-șapte județe, tocmai pentru a mă asigura că toți colegii mei hidrologi, cei de la Apele Române, împreună cu pompierii sau cu reprezentații Departamentului pentru Situații de Urgență, cu voluntari și cu autorități publice locale, toată lumea a fost în teren, toată lumea s-a asigurat că nu avem probleme pe care să nu le putem gestiona”, a afirmat acesta.

Întrebat despre evacuările preventive, ministrul a subliniat că decizia nu a fost la el, „însă opinia mea personală este că o decizie de evacuare, poate chiar într-o situație pe care am fi putut să o depășim și fără această măsură, e oricum mai bună decât lipsa unei astfel de decizii atunci când situația o impune”, a explicat ministrul mediului, în direct la Digi24.

Codul roșu de la Galați, „influențat de inundațiile recente”

Totodată, referitor la situația din județul Galați, unde duminică a fost emis un cod roșu valabil pentru 30 septembrie, în intervalul 00.00 - 09.00, ministurl a spus că „în luarea acelei decizii au contribuit foarte mulți factori”.

„Spre exemplu, inundațiile recente pe care le-am avut și colmatarea a multor kilometri în județul Galați, de albie de curs de apă, deoarece avem peste 100km colmatați. La fel cum au contribuit anumite situații, cum ar fi poduri sau podețe rupte sau înfundate, unele dintre ele fiind mutate de viiturile recente.”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul spune că duminică, 30 septembrie, în județul Galați a fost monitorizat fiecare curs de apă sub avertizare de cod roșu, nefiind înregistrate pagube însemnate la nicio gospodărie. „Putem să spunem că nu s-au confirmat cele mai negre bănuieli ale meteorologilor”, a adaugat Fechet.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Cum a murit Jimi Hendrix la numai 27 de ani. Povestea unuia din cei mai mari chitariști ai lumii
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Ce impozit plătești dacă ai pensie între 1.281 lei și 6.000 lei, din 1 octombrie? Legea se modifică!
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee. 1,5 miliarde de obiecte cosmice, descoperite în 13 ani de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Părinții ei sunt celebri la Hollywood, iar acum joacă în primul său film major. Până la 21 de ani, a pășit de...
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...