Live

Un angajat al Institutului de la Măgurele, prins că mina criptomonede la serviciu. Ce pagubă a făcut lunar

Data actualizării: Data publicării:

Un angajat al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară a găsit o „soluție” ieftină pentru a mina criptomoneda Monero, o alternativă la Bitcoin.

Bărbatul și-a adus de acasă un computer, pe care l-a conectat la rețeaua electrică a institutului. Cazul a fost semnalat de Ștefan Tănase, security researcher la compania de software Ixia. Deocamdată, nu este clar de cât timp mina angajatul moneda virtuală, dar se estimează că acesta ar fi consumat energie electrică în valoare de 1.000 de euro pe lună. Cum deținea aparatura, dar acasă ar fi plătit sume astronomice pentru curentul consumat, angajatul s-a folosit de un IP de la serviciu pentru a se conecta și a mina criptomoneda. 

Monero, criptomoneda care are deja patru ani de când se află pe piaţă, a înregistrat o creştere considerabilă, aceasta fiind din ce în ce mai preferată de cei care doresc să-şi protejeze şi mai mult activitatea ilegală în mediul virtual, arată Bloomberg, citat de Agerpres.

Monero face astfel concurenţă serioasă Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume, pentru că le permite de asemenea utilizatorilor să-şi transfere fondurile în mod discret. Totuşi, spre deosebire de Bitcoin, al cărei sistem e din ce în ce mai ameninţat de intervenţia autorităţilor şi de investigatorii particulari care urmăresc tranzacţiile în reţea şi dau de urma conturilor bancare folosite pentru a converti bunurile digitale în şi din valute tradiţionale precum dolarul şi euro, Monero implementează un sistem ce presupune o combinaţie de tranzacţii multiple pentru a îngreuna urmărirea originii fondurilor. De asemenea, acest sistem de monedă virtuală adoptă adresele tip §procedeu secret cu două chei”, ce face mai dificilă sarcina unor terţi de a descoperi la cine ajung banii.

Monero a fost lăudat, printre alţii, de investitorul Roger Ver, cunoscut drept „Bitcoin Jesus”. Acesta a declarat că investiţia sa în Monero este „substanţială” şi că este cea mai mare dintre toate cele făcute în monede virtuale de la apariţia Bitcoin. „Monero, la nivel de protocol, este foarte, foarte privat şi are acest mare avantaj faţă de Bitcoin”, a spus Ver într-un interviu telefonic acordat Bloomberg. „Trebuie să fii foarte, foarte atent cum foloseşti Bitcoin pentru a o face în mod privat”, a mai spus acesta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cuba, al treilea eşec major în restabilirea energiei. Milioane de oameni nu au electricitate

Fostul director al bursei de criptomodene FTX și-a actualizat profilul pe LinkedIn: Deținut la închisoarea FCI Cumberland

Cine este Peter Todd, persoana identificată într-un documentar HBO ca fiind misteriosul creator Bitcoin

Cine este, de fapt, creatorul Bitcoin? Un documentar susține că a rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din lumea tehnologiei

Partenerii noștri