Un angajat al Institutului de la Măgurele, prins că mina criptomonede la serviciu. Ce pagubă a făcut lunar
Un angajat al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară a găsit o „soluție” ieftină pentru a mina criptomoneda Monero, o alternativă la Bitcoin.
Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025
Trucuri pentru o factură mai mică la energie pe timp de caniculă
Cornel Dinicu a depus plângere penală după incendiul de la Ferma Dacilor
Factură de 76 de milioane de euro pentru energie electrică primită de un bărbat din Vrancea
Metodă inedită pentru reducerea costurilor la energie electrică
Cum se vor calcula noile tarife la energie
Parlamentul ia măsuri pentru facturi mai mici la energie
Se suspendă plata facturilor contestate
Înapoi la birou, din cauza facturilor
Bărbatul și-a adus de acasă un computer, pe care l-a conectat la rețeaua electrică a institutului. Cazul a fost semnalat de Ștefan Tănase, security researcher la compania de software Ixia. Deocamdată, nu este clar de cât timp mina angajatul moneda virtuală, dar se estimează că acesta ar fi consumat energie electrică în valoare de 1.000 de euro pe lună. Cum deținea aparatura, dar acasă ar fi plătit sume astronomice pentru curentul consumat, angajatul s-a folosit de un IP de la serviciu pentru a se conecta și a mina criptomoneda.
Nice XMR mining rig at Romania's National Institute for Physics and Nuclear Engineering! I wonder if EU funds are covering both the electricity and the GPUs - hxxp://194.102.59.[81]:443/ (AS2614) pic.twitter.com/IND6WoJptu
— Stefan Tanase (@stefant) April 24, 2018
Not just power grid connection, the mining rig also had network connectivity. Port forwarding was of course set-up, for the mining stats public interface. Which was publicly accessible from the internet. Via the EU funded project domain name. #facepalm https://t.co/iJnQrzlUAX
— Stefan Tanase (@stefant) April 25, 2018
Monero, criptomoneda care are deja patru ani de când se află pe piaţă, a înregistrat o creştere considerabilă, aceasta fiind din ce în ce mai preferată de cei care doresc să-şi protejeze şi mai mult activitatea ilegală în mediul virtual, arată Bloomberg, citat de Agerpres.
Monero face astfel concurenţă serioasă Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume, pentru că le permite de asemenea utilizatorilor să-şi transfere fondurile în mod discret. Totuşi, spre deosebire de Bitcoin, al cărei sistem e din ce în ce mai ameninţat de intervenţia autorităţilor şi de investigatorii particulari care urmăresc tranzacţiile în reţea şi dau de urma conturilor bancare folosite pentru a converti bunurile digitale în şi din valute tradiţionale precum dolarul şi euro, Monero implementează un sistem ce presupune o combinaţie de tranzacţii multiple pentru a îngreuna urmărirea originii fondurilor. De asemenea, acest sistem de monedă virtuală adoptă adresele tip §procedeu secret cu două chei”, ce face mai dificilă sarcina unor terţi de a descoperi la cine ajung banii.
Monero a fost lăudat, printre alţii, de investitorul Roger Ver, cunoscut drept „Bitcoin Jesus”. Acesta a declarat că investiţia sa în Monero este „substanţială” şi că este cea mai mare dintre toate cele făcute în monede virtuale de la apariţia Bitcoin. „Monero, la nivel de protocol, este foarte, foarte privat şi are acest mare avantaj faţă de Bitcoin”, a spus Ver într-un interviu telefonic acordat Bloomberg. „Trebuie să fii foarte, foarte atent cum foloseşti Bitcoin pentru a o face în mod privat”, a mai spus acesta.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News