A fost creată încă o monedă virtuală. Funcţionează după acelaşi principiu ca Bitcoin

Data publicării:
moneda

La începutul acestui an dezvoltatorii monedei virtuale Ethereum, au reuşit să aducă pe aceeaşi scenă experţi în tehnologie de la trei mari bănci europene, Barclays, UBS şi Societe Generale. Cu toţii sunt interesaţi de inovaţia financiară pe care o aduce softul din spatele unei astfel de valute electronice.

Lee Braine, director de tehnologie la Barclays: „Ce am văzut în ultimele luni a fost viteza cu care unele tehnologii s-au maturizat. Şi vă voi da un exemplu. Confidenţialitatea datelor e esenţială. Dacă ne uitam cu un an, un an şi jumătate în urmă, toată lumea spunea că totul trebuie să fie transparent şi public. Acum e o schimbare de opinie. Sistemul poate fi criptat”.

Iar Ethereum şi moneda rivala Bitcoin au la bază acelaşi model prin care evidenţa tranzacţiilor este publică. Identitatea celor care plătesc sau încasează monede virtuale nu este cunoscută. Chiar şi aşa se ştie când sunt făcute tranzacţiile şi cât de mari sunt.

Băncile nu sunt încântate de această transparenţă, dar sunt atrase de faptul că monedele virtuale ajung dintr-un portofel electronic în altul mult mai rapid şi mai ieftin decât banii transferaţi în mod convenţional prin sistemul financiar. Iar Ethereum a reuşit să stârnească interesul băncilor prin softul său care permite operaţiuni mai complexe decât rivalul Bitcoin. Poate fi folosit la crearea unor pieţe financiare online şi la realizarea unor contracte programate să fie executate automat atunci când anumite condiţii sunt îndeplinite.

Potrivit New York Times, mecanismul de funcţionare al monedei Ethereum permite unele fraude, precum schemele piramidale. Însă aceasta nu este o piedică foarte mare având în vedere că astfel de fraude pot fi făcute şi în sistemul financiar convenţional.

Peste Ocean, în Statele Unite, pe lângă bănci, Ethereum a reuşit să atragă şi interesul marilor companii IT. IBM crede că acelaşi sistem care permite transferul banilor virtuali poate fi folosit pentru controlul obiectelor din casă conectate la internet. Iar pentru Microsoft, complicata tehnologie a monedei virtuale poate fi folosită pentru simplificarea serviciilor de cloud computing.

Ethereum funcţionează ca instrument financiar de mai puţin de un an. Fondatorul monedei este Vitalik Buterin, un tânar de 22 de ani care s-a născut în Rusia, a copilărit în Canada şi acum locuieşte într-o ţară plină de bancheri, Elveţia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani